Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Bekijk alle 6 dealers.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Een plat dak isoleren: wat zijn de mogelijkheden?

Voor de isolatie van een plat dak bestaan verschillende opties. Welke optie gekozen zal worden, is geheel afhankelijk van de bestaande situatie en onder andere van het gebruik van het dak. Dakisolatie dient altijd door een professioneel bedrijf te gebeuren, anders bestaat er grote kans op lekkage en andere vochtproblemen. 

In een eerder blog vertelden we al over de isolatiemogelijkheden voor een schuin dak. Maar welke technieken bestaan er voor de isolatie van een plat dak?

 

Omgekeerd plat dak: de buitenkant isoleren

De methode van het omgekeerd plat dak wordt voornamelijk gekozen wanneer het dak vaak belopen wordt, bijvoorbeeld voor een dakterras. Op het bestaande dak wordt een waterwerende laag van dakbedekkingsmateriaal aangebracht Daarbovenop komt het isolatiemateriaal, zoals XPS-platen (polystyreenplaten met een gesloten celstructuur) of PIR-platen bekleed met een dampdichte laag. Het geheel wordt dan voorzien van een ballastlaag van bijvoorbeeld tegels, hout of grind om de isolatie te beschermen. 

Het dak zal door de isolerende laag aan de buitenkant, de temperatuur van de kamer eronder aannemen. Doordat er weinig temperatuurschommelingen plaatsvinden, is de kans op scheuren en barsten in het dak minimaal. Dit maakt het de beste oplossing voor een vaak belopen dakconstructie. De isolatie is drukvast en weerbestendig. Het is hierbij uitermate belangrijk om te controleren of de bestaande constructie het gewicht van deze methode kan dragen. 

 

Warm plat dak: isoleren vanaf de buitenkant

Een dak dat niet belopen wordt, kan op een andere manier geïsoleerd worden. Het warm plat dak zal minder zwaar zijn en ook iets goedkoper, omdat er minder materiaal nodig is. Het materiaal bij deze constructie zal, net als het omgekeerd plat dak, de temperatuur van de kamer eronder aannemen en zal dus minder kans geven op scheuren en vochtproblemen.

Bij het aanbrengen van een warm plat dak wordt het bestaande dak eerst voorzien van isolatiemateriaal waar de dakbedekking overheen komt te liggen. De dakbedekking - of waterwerende laag - bestaat meestal uit epdm, rubber of roofing. Dit zorgt ervoor dat ook de hoeken goed meegenomen kunnen worden. Het isolatiemateriaal zit zo mee in de isolatieschil. Het is bij zowel het warm plat dak als bij het omgekeerd plat dak belangrijk om goed te kijken naar het afwateringsysteem. Bijvoorbeeld stilstaand water kan leiden tot lekkage of waterschade.

 

Koud plat dak: de binnenkant isoleren

Voor methode 1 en 2 zijn vergunningen nodig van de gemeente in verband met de maximaal toegestane bouwhoogte. Wil je je dak isoleren maar grenst het bijvoorbeeld aan het plat dak van de buren? Wanneer de buren niet mee willen doen met de isolatie, kan het project niet doorgaan, omdat er dan hoogteverschillen ontstaan. Het kan ook zo zijn dat de gemeente geen toestemming geeft voor een verhoogd dak. In dat geval wordt er gekozen voor een koud plat dak, met isolatie van binnenuit.

Een koud plat dak is een soort noodoplossing voor als het niet anders kan. Er wordt dan onder het bestaande plafond een constructie aangebracht met isolatiemateriaal. Vervolgens moet er een dampdicht scherm onder aangebracht worden, omdat het isolatiemateriaal anders vocht uit de kamer gaat opnemen, wat kan leiden tot vochtproblemen.

Aangezien het dak bij deze methode de buitentemperatuur aanneemt, en niet die van de kamer, ontstaan er grote temperatuurschommelingen, die kunnen leiden tot scheuren en barsten in het dak. Een koud plat dak zorgt ook voor minder natuurlijke luchtcirculatie in de kamer, waardoor er voor andere methodes gekozen moet worden. Bovendien mag je in een koud plat dak constructie geen gaten boren voor bijvoorbeeld spots of hanglampen, omdat er dan weer vocht wordt doorgelaten.

 

Extra isolatie met een Plameco plafond

Plameco plafonds bieden een extra isolerende waarde. Door het plaatsen van een Plameco plafond creëer je een luchtlaag tussen het oude plafond en het spanplafond. Deze stilstaande lucht heeft een isolerende werking. Bovendien kaatst een spanplafond warmte terug, wat tevens bijdraagt aan de isolatie en de reductie van stookkosten.

Het Plameco plafond is vochtbestendig en schimmel-, alg- en bacteriewerend. Dit plafond kan, in tegenstelling tot een dampdicht scherm, wél worden voorzien van plafondverlichting. Een Plameco plafond kan bovendien zorgen voor isolatie van een bovengelegen (houten) vloer en de akoestiek verbeteren in een ruimte.

Dak isoleren met behulp van extra isolatiemateriaal

Wil je meer weten over extra dakisolatie met behulp van een Plameco plafond? Neem dan contact met ons op!