Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Bekijk alle 6 dealers.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Geluidsisolatie van het plafond: wat kun je doen?

Met hakken over een laminaatvloer lopen, meubels verschuiven om een kamer opnieuw in te richten of harde muziek draaien op de slaapkamer. Bijna iedereen heeft hier wel eens last van. Maar wat kun je doen als je er ook echt overlast van hebt? Eén van de oplossingen is om geluidsisolatie aan te brengen bij het plafond. We hebben verschillende manier voor je op een rijtje gezet.

 

Luchtgeluid of contactgeluid?

Voordat je gaat isoleren is het belangrijk om te weten waar het geluid vandaan komt. Er zit namelijk verschil tussen lucht- en contactgeluid. 

Luchtgeluid

Zoals de naam al zegt, wordt luchtgeluid verspreid door de lucht. Daarbij kun je denken aan harde muziek, pratende mensen of verkeer wat door de straat komt. In eerste instantie verplaatst het geluid zich via de lucht om vervolgens via de muur, vloeren of plafond in huis te komen. 

Contactgeluid

Contactgeluid wordt rechtstreeks verspreid via de muren, vloeren en plafonds. Dan hebben we het dus bijvoorbeeld over hakken op laminaat, een trillende wasmachine of mensen die de trap op- en aflopen. 

Zodra je weet wat de bron van de geluidsoverlast is, kun je gericht gaan isoleren.

 

Geluidsisolatie bij luchtgeluid

Een relatief eenvoudige manier om luchtgeluid te voorkomen is om cellulosevlokken te spuiten tussen het plafond en de verdiepingsvloer. De holle ruimte wordt dan volledig gevuld met deze vlokken, waardoor de klankkast verdwijnt en geluiden zich minder makkelijk kunnen verspreiden. Je kunt hier ook steenwol voor gebruiken. Alleen daarvoor moet vaak wel het plafond of de verdiepingsvloer opengemaakt worden, aangezien dit in platen wordt aangebracht. 

Een bijkomend voordeel van cellulose is dat het ook nog een thermische functie heeft. Warmte wordt beter vastgehouden, waardoor je ook nog energie bespaart. Een win-win situatie dus!

 

Geluidsisolatie bij contactgeluid

Contactgeluid kun je het beste bij de bron aanpakken. Dat betekent dat je beter de verdiepingsvloer kunt isoleren in plaats van het plafond. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een zwevende dekvloer. Deze kan vaak bovenop de bestaande vloer worden gelegd. Met latten wordt de hoogte van de vloer bepaald. De ruimte wordt gevuld met isolatiemateriaal, zoals cellulose of steenwol, en dan kan de vloer erop. Denk er wel aan dat de randen goed geïsoleerd zijn, anders kan het geluid zich alsnog via de muren verplaatsen. 

Een andere manier van geluidsisolatie om contactgeluid te voorkomen, is door een verlaagd plafond te plaatsen. Het plafond moet akoestisch ontkoppeld zijn van de verdiepingsvloer, zoals we dat noemen. Door het plafond te verlagen, dempers te plaatsen en isolatiemateriaal toe te voegen, wordt contactgeluid geminimaliseerd. Eigenlijk is dit nog de meest effectieve manier om je plafond te isoleren, aangezien tegelijkertijd ook luchtgeluid wordt gereduceerd. Dit doen we ook met onze Plameco plafonds. Deze worden over het huidige plafond geplaatst en het materiaal zorgt voor een natuurlijke isolatie.

 

Betonnen vloer of houten vloer?

Als laatste is het goed om te kijken van wat voor materiaal de verdiepingsvloer is gemaakt. Een betonnen vloer heeft van zichzelf al een goede isolatiewaarde door de flinke massa. Een akoestisch ontkoppeld, verlaagd plafond kan zeker nog helpen, maar het effect zal minder groot zijn dan bij een houten verdiepingsvloer.

Een houten vloer kun je ook isoleren met geluidsabsorberende platen, maar die hebben het nadeel dat de vloer hoger komt te liggen en de platen zijn behoorlijk zwaar. Een verlaagd plafond is dan de meest effectieve manier als geluidsisolatie. 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden in je woning? Neem dan gerust contact met ons op!