Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Bekijk alle 6 dealers.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Hoe verlicht ik het plafond voor meer sfeer?

Wanneer je je huis gaat inrichten, wordt vaak in eerste instantie gekeken naar welke kleur er op de muren komt, wat voor vloer er gelegd wordt en welke accessoires de ruimte tot een geheel maken. Verlichting komt als laatste, 'want dan weten we waar alles komt te staan'. Op zich logisch, maar toch is verlichting een essentieel onderdeel van de sfeer in huis. 

 

Drie soorten verlichting

Maar welke verlichting kun je het beste gebruiken? Op welke plekken heb je echt een lichtpunt nodig en waar wil je details benadrukken? Om je op weg te helpen, hebben we verschillende opties op en rij gezet. 

 

Basisverlichting

Basisverlichting zijn lampen die ervoor zorgen dat de ruimte egaal en gelijkmatig verlicht wordt, zonder schaduw. Eigenlijk is het heel onopvallend licht en is het vergelijkbaar met natuurlijk licht dat door ramen valt.

 

Werkverlichting

Dan heb je ook functioneel licht, de werkverlichting. Je kunt werkverlichting nodig hebben om te werken, te koken of een boek te lezen. Hiervoor heb je lampen nodig die gericht licht geven. Het is handig dat er eventueel een dimmer in verwerkt zit, zodat je bij een romantisch diner de verlichting zachter kunt zetten. 

 

Accentverlichting

Accentverlichting zorgt voor de nodige sfeer in een ruimte. Hiermee kun je bijvoorbeeld bepaalde meubels, schilderijen of andere decoratieve items in huis belichten. Daarnaast is er ook nog decoratieve verlichting, maar die geven nagenoeg geen licht. Je kunt dan denken aan kaarsen, een open haard of tafellampjes. 

 

Welke lampen passen bij welke verlichting? 

Nu je weet wat het onderscheid is tussen de verschillende soorten verlichting, kunnen we kijken hoe je met plafondverlichting de juist sfeer creëert. 

 

Uplighters als basisverlichting

Als basisverlichting is het belangrijk dat natuurlijk licht wordt benaderd. Een zogenaamde uplighter kan daarbij helpen. Een uplighter is een plafondlamp die het licht op het plafond straalt, waardoor het weerkaatst naar de ruimte. Er ontstaat nauwelijks schaduw én de lichtbron is niet zichtbaar, zodat je ook niet wordt verblind. Indirecte verlichting, licht dat weerkaatst via het plafond of de muren, is goed om te gebruiken als basisverlichting. 

 

Hanglampen als basis- én werkverlichting

Hanglampen zijn eigenlijk ideaal. Je kunt ze als basisverlichting gebruiken, maar ook als werkverlichting. Als je er een dimmer opzet, kun je ook nog eens een intiemere sfeer creëren. Drie vliegen in één klap! Zorg er wel voor dat je de hanglamp op de juiste hoogte hangt, zodat je voldoende licht hebt, maar niet rechtstreeks in de lichtbron kijkt. Gemiddelde hoogte ten opzichte van de vloer is tussen de 160 en 200 centimeter, boven een eettafel tussen is tussen de 70 en 75 centimeter en boven de salontafel rond de 90 centimeter. Heeft de ruimte een hoog plafond? Dan komt een kroonluchter goed tot zijn recht. 

 

Lichtdoorlatende plafonds als werkverlichting

Bij Plameco kunnen we speciale lichtdoorlatende plafonds plaatsen. Daarachter plaatsen we een lichtbak of andere lichtbron, zodat er indirect licht ontstaat. Het geeft genoeg licht om te kunnen werken én brengt tegelijkertijd sfeer in de ruimte. 

 

Ledstrips als accentverlichting

LED is momenteel hét item op gebied van verlichting. Door speciale ledstrips langs de randen van het plafond te plaatsen, breng je een intieme sfeer in de kamer. De strips geven niet super veel licht, maar je kunt ze goed gebruiken als accentverlichting. 

 

Welke verlichting past het beste bij jouw woning?

Vaak is het moeilijk om te bepalen waar welke verlichting het beste tot zijn recht komt. Een lichtplan kan helpen om dat inzichtelijk te krijgen. Bij Plameco weten we naast plafonds ook alles over verlichting. We kunnen je adviseren in verlichting en helpen bij het opstellen van een passend lichtplan. Dankzij de vele verschillende verlichtingsmogelijkheden en -technieken die we tot onze beschikking hebben, kunnen we bijna aan al je wensen voldoen. Bovendien is het handige van een Plameco spanplafond dat je niet meer afhankelijk bent van de huidige lichtpunten en je kunt je verlichting op iedere plek plaatsen!