Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Bekijk alle 6 dealers.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Inspiratie woonkamer: welke kleur kan ik het beste kiezen?

De ene woonkamer is de andere niet. Daarom moet er goed gekeken worden naar verschillende factoren voordat er een hoofdkleur gekozen wordt. Als er niet over de kleuren van de muren, het plafond, de meubels, de kozijnen en de verlichting wordt nagedacht, bestaat de kans dat de woonkamer er rommelig en onsamenhangend uit gaat zien. 

Al eerder gaven we vier tips voor het inrichten van de woonkamer. In deze blog gaan we het hebben over de verschillende kleuren die je toe kunt passen in de woonkamer. Waar moet je bij het kiezen van kleuren voor de woonkamer op letten? 

 

Zonlicht in de woonkamer

Dag- en zonlicht zijn een belangrijke factor bij het kiezen van kleuren. Vaak heeft men al een favoriete kleur voor ogen, of iets dat in een andere woning is gezien, maar past die kleur helemaal niet bij de eigen woonkamer. 

 

Veel zonlicht in de woonkamer

Het is goed om te bekijken hoe het dag- en zonlicht in de kamer valt. Als de kamer de hele dag zonlicht binnenkrijgt, dan is iedere kleur mogelijk. Lichte kleuren weerkaatsen zonlicht en geven een helder en fris gevoel. Gouden tinten in de woonkamer maken het geheel nog warmer en zonniger. Daarentegen zorgen warme tinten juist voor meer sfeer en een sterke indruk. 

 

Ochtendlicht of middaglicht

Valt er voornamelijk ochtendlicht in de kamer? Kies dan voor lichtblauw of lichtgroen. Wanneer er vooral middagzon in de woonkamer valt, kies dan voor geel of voor lichte grijstinten. Deze kleuren zorgen voor een warm gevoel in de ochtend een fris gevoel in de middag.

 

Woonkamer met weinig daglicht

Valt er geen of weinig daglicht in de woonkamer, kies dan voor warme tinten zoals warm oranje of gouden tinten. Aardetinten zoals terracotta, zand en grijstinten zijn fantastisch te combineren met antiek en neutrale meubels. 

 

Gekozen kleuren in de woonkamer toepassen

Wanneer de juiste kleur voor de woonkamer is gekozen, moet er gekeken worden waar in de woonkamer toegepast moeten worden. Afhankelijk van de dimensies van de kamer zal dit op verschillende plaatsen gebeuren. 

 

Plafond en muren in dezelfde kleur schilderen

Vaak worden alle muren in dezelfde kleur geschilderd en wordt het plafond overgeslagen. Het gevolg is dat de woonkamer aanvoelt als een doos. Als er bij het kiezen van de kleur geen rekening wordt gehouden met de kleur van de meubels, kan de woonkamer rommelig overkomen. 

 

Eén muur in een andere kleur verven

Het kan erg mooi zijn als je één muur in de gekozen kleur schildert, vooral als het een sterke kleur is. Vervolgens kun je met accessoires en meubels in de woonkamer de kleur ondersteunen. Je kunt ook de kast, wandplanken of kozijnen mee schilderen. Kies in dat geval nooit voor de muur die je ziet als je binnenkomt, want dat kan een 'remmend' gevoel geven, alsof je wordt gestopt. Kies liever de muur die zich bijvoorbeeld achter de bank bevindt of de muur waar het raam in gesitueerd is. 

 

Rustgevende kleur op muren en plafond

Heb je een rustige kleur gekozen voor de woonkamer? Dan kun je prima alle muren in deze kleur verven. Vergeet daarbij ook het woonkamerplafond niet. Als je ervoor kiest het plafond niet te behandelen, kun je later spijt krijgen van de kwaliteit en de kleur. Op dat moment is het gelukkig mogelijk om een Plameco plafond te laten plaatsen. Zo heb je dit nog eenvoudig en snel aangepast, aangezien de grote meubels tijdens de montage gewoon kunnen blijven staan.

 

Stijl en kleur van het woonkamerplafond

Of je het woonkamerplafond wel of niet in dezelfde kleur wilt als de muren, hangt af van het effect dat je wilt bereiken. Als je de kamer wit schildert, dan is een wit geverfd plafond of een wit Plameco plafond aan te raden. 

Plameco biedt meer dan 150 kleuren aan in meerdere patronen en motieven. Je kunt door vlakverdeling kiezen om het plafond in verschillende kleuren op te delen. De kleurkeuze en stijl van het plafond is ten alle tijden aan de gewenste sfeer in de woonkamer aan te passen.

 

Kunstlicht in de woonkamer

Tot slot moeten we het hebben over de plafondverlichting. Niet alleen zonlicht, maar ook kunstlicht is van invloed op de kleur en het gevoel in de woonkamer. Je kunt de kleuren op de muren en het plafond combineren met warme of juist heldere verlichting. In led spots zit een blauwige glans. In combinatie met pasteltinten op de muren en het plafond zorgt dit voor een moderne look. In combinatie met geel zorgt het juist meer voor warmte.