Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Bekijk alle 6 dealers.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Plafondverlichting in de keuken: waar moet je op letten?

Een keuken kan in huis verschillende functies hebben. Het kan een plek zijn waar alleen wordt gekookt, maar afhankelijk van de grootte, kan er ook gegeten worden, gelezen of een spelletje worden gedaan aan de keukentafel. Waar je de keuken ook voor gebruikt, goede verlichting die past bij de activiteit is essentieel in deze veelzijdige ruimte. 

 

Keukenverlichting met verschillende functies

In de keuken wordt gekookt en vaak ook gegeten, in de middag wordt er een kop koffie gedronken en 's avonds wordt er misschien nog een spelletje gespeeld. Voor al deze functies is andere verlichting wenselijk.

Ten eerste is er algemene keukenverlichting nodig. Dit houdt centrale plafondverlichting in die kan bestaan uit één lamp of verschillende goed te richten spots. Deze verlichting wordt aangedaan wanneer je de keuken instapt om bijvoorbeeld iets te pakken.

Daarnaast moet er directe, sterke werkverlichting zijn die direct boven de plek waar je kookt, omdat je anders in je eigen schaduw staat te koken. Tijdens het koken staat precisie centraal, daar hoort dus goede verlichting bij!

Tenslotte kan er boven de eettafel wat zachtere verlichting voor meer sfeer aanwezig zijn, gezellig tijdens het eten of tijdens het naborrelen.

 

Plafondverlichting in een kleine keuken

 In een kleun keukenplafond kun je in principe de verlichting voor de gehele keuken kwijt. Je kunt verschillende richtbare spots laten plaatsen, waarvan er een aantal als algemene keukenverlichting dienstdoen en een aantal direct op het kookgedeelte en aanrecht schijnen. 

Aangezien er in een kleine keuken meestal geen plaats is om te eten, ben je met een aantal goede spots snel klaar. 

 

Plafondverlichting in een grote keuken

In een grote keuken zal meer activiteit plaatsvinden en daarom is aangepaste verlichting van groter belang. Aan het plafond kunnen spots worden geplaatst die direct licht op het aanrecht en kookgedeelte werpen. Let hierbij goed op het materiaal waar je aanrechtblad van gemaakt is en hoeveel licht het weerkaatst. Boven de plek waar de Quooker of waterkoker staat, is uiteraard veilige verlichting extra belangrijk Geen sfeerlicht, maar werklicht dus.

Algemene plafondverlichting zorgt ook in een grote keuken voor snelle toegankelijkheid en algeheel sfeerlicht. Een toegevoegde functie krijgt echter de eettafel, met zachter licht waarbij prettig gegeten of gelezen kan worden. Ook een mooie buffetkast, met bijvoorbeeld antieke borden, verdient een eigen spot! 

 

Keukenverlichting boven een kookeiland

Heb je een kookeiland in de keuken? Dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van dimbaar licht. Zo heb je goede, sterke verlichting wanneer je kookt, maar kun je het licht wat zachter zetten wanneer je aan het kookeiland eet of gezellig een glaasje wijn drinkt.