Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Bekijk alle 6 dealers.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Welk effect heeft de plafondkleur op de ruimte?

Iedereen weet dat de sfeer in een ruimte voor een groot deel wordt bepaald door kleuren. Maar wist je ook dat je met kleuren de optiek van de ruimte kunt bepalen? Je kunt een ruimte groter, kleiner, hoger of lager laten lijken. Niet alleen door de muren te schilderen, maar ook door het plafond hierin mee te nemen. 

Functie van de kamer

Welke kleuren bij de kamer passen is in eerste instantie afhankelijk van de functie van een ruimte. Is het de woonkamer, slaapkamer, kinderkamer of badkamer? Of een kantoor of een bedrijfspand? In een kinderkamer mogen bijvoorbeeld meer fellere kleuren gebruikt worden dan voor een woonkamer waar je rust wilt creëren. Een bedrijfspand moet in eerste instantie functioneel zijn, maar ook motiverend voor werknemers. 

 

Welk effect wil je bereiken?

De volgende stap is om kritisch naar de kamer te kijken. Heb je een statig herenhuis met hoge plafonds waar je een knusse sfeer wilt creëren? Of heb je juist een kleine kamer die je groter wilt laten lijken? 

 

Hoge plafonds, lager effect

Schilder hoge plafonds in een donkere kleur om ze lager te laten lijken. Met hoge plafonds bedoelen we plafonds van minimaal 2,40 meter hoog. Is het plafond lager, dan kan er juist een benauwend effect ontstaan. Belangrijk is wel om de muren dan in een lichte kleur te schilderen en om ook de vloer licht te houden. Het plafond moet een echte eyecatcher zijn. 

Hoge plafonds, smalle ruimte, breder effect

Heb je een ruimte die hoog en smal is? Verf dan het plafond in een donkere kleur. Verf een strook aan de bovenzijde van de muren in dezelfde kleur als het plafond en de kamer lijkt niet alleen lager, maar ook breder.

 

Lage plafonds, hoger effect

Andersom geldt voor lagere plafonds dat deze met een lichtere kleur optisch hoger lijkt. Zeker als de muren wel een donkere tint hebben. Een andere tip om je kamer hoger te laten lijken, is om de rand van het plafond in dezelfde kleur te schilderen als de muren. 

 

Extra kleurtips

  • Laat de kamer breder lijken door het plafond een lichte kleur te geven, één muur een donkere tint en de tegenoverliggende muur in dezelfde kleur, maar dan in een net wat lichtere tint.
  • Voor een 'boxeffect' schilder je de muren en het plafond in dezelfde kleur. Let er wel op dat het gevoel van diepte hierdoor verdwijnt. Leuk voor op het toilet of andere ruimtes waar je niet lang bent.
  • Zorg voor evenwicht in je kamer door kleuren uit dezelfde toonwaarden-kleurenfamilie te gebruiken, kleuren die bij elkaar passen.
  • Wil je meer rust in de kamer? Gebruik dan dezelfde kleur in de ruimte, maar dan met verschillende schakeringen. Minder spannend, maar je creëert wel rust.