Dakisolatie: De mogelijkheden voor een plat dak en schuin dak

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Dakisolatie: De mogelijkheden voor een plat dak en schuin dak

Als u de verwarming ’s winters regelmatig een tikje hoger moet zetten en het nog steeds koud hebt, dan kan het goed zijn dat er veel warmte verloren gaat via het dak van uw huis. De woonkamer of slaapkamer zou prettig aan moeten voelen, maar toch voelt u de tocht als het ware langs uw lichaam trekken. Hoeveel truien u ook aantrekt, u blijft koude handen houden!

Een slecht geïsoleerde woning

Een tochtige woning die veel warmte verliest is natuurlijk niet wenselijk. Alle ramen sluiten en onder een deken gaan zitten op de bank is geen oplossing. Als u denkt aan isolatie van uw woning, dan is de isolatie van uw dak het eerste waar u naar zou moeten kijken.

Vooral een ouder dak kan vol met gaten en kieren zitten. Er zijn verschillende manieren om het schuine dak van uw woning te isoleren. Ook voor kleinere losstaande ruimtes, zoals een schuurtje, blokhut of studio kan isolatie van het dak handig zijn. Dan kan dat blaaskacheltje hopelijk snel opgeborgen worden.

We maken onderscheid tussen schuine en platte daken. Welke manieren zijn er om een schuin dak te isoleren? En welke voor een plat dak?

Plameco plafond plat dak

Plat dak isoleren

Voor de isolatie van een plat dak bestaan verschillende opties. Welke optie gekozen zal worden is geheel afhankelijk van de bestaande situatie en onder andere van het gebruik van het dak. Dakisolatie dient altijd door een professioneel bedrijf te gebeuren, anders bestaat er grote kans op lekkage en andere vochtproblemen.

Omgekeerd plat dak: De buitenkant isoleren

De methode van het omgekeerd plat dak wordt voornamelijk gekozen wanneer het dak vaak belopen wordt, bijvoorbeeld voor een dakterras. Op het bestaande dak wordt een waterwerende laag van dakbedekkingsmateriaal aangebracht. Daarbovenop komt het isolatiemateriaal, zoals XPS-platen (polystyreenplaten met een gesloten celstructuur) of PIR-platen bekleed met een dampdichte laag. Het geheel wordt dan voorzien van een ballastlaag van bijvoorbeeld tegels, hout of grind om de isolatie te beschermen.

Het dak zal, door de isolerende laag aan de buitenkant, de temperatuur van de kamer eronder aannemen. Doordat er weinig temperatuurschommelingen plaatsvinden is de kans op scheuren en barsten in het dak minimaal. Dit maakt het de beste oplossing voor een vaak belopen dakconstructie. De isolatie is dan drukvast en weerbestendig. Het is hierbij uitermate belangrijk om te controleren of de bestaande constructie het gewicht van deze methode kan dragen.

Warm plat dak: Isoleren vanaf de buitenkant

Een dak dat niet belopen wordt kan op een andere manier geïsoleerd worden. Het warm plat dak zal minder zwaar zijn en ook iets goedkoper, omdat er minder materiaal nodig is. Het materiaal bij deze constructie zal, net als het omgekeerd plat dak, de temperatuur van de kamer eronder aannemen en dus minder kans geven op scheuren en vochtproblemen.

Bij het aanbrengen van een warm plat dak wordt het bestaande dak eerst voorzien van isolatiemateriaal waar de dakbedekking overheen komt te liggen. De dakbedekking – of waterwerende laag – bestaat meestal uit epdm, rubber of roofing. Dit zorgt ervoor dat ook de hoeken goed meegenomen kunnen worden. Het isolatiemateriaal zit zo mee in de isolatieschil. Het is bij zowel het warm plat dak als het omgekeerd plat dak belangrijk om goed te kijken naar het afwateringsysteem. Bijvoorbeeld stilstaand water kan leiden tot lekkage en waterschade.

Koud plat dak: De binnenkant isoleren

Voor methode 1 en 2 zijn vergunningen nodig van de gemeente in verband met de maximaal toegestane bouwhoogte. Wilt u uw dak isoleren maar grenst het bijvoorbeeld aan het plat dak van de buren? Wanneer de buren niet mee willen doen met de isolatie, kan het project niet doorgaan, omdat er dan hoogteverschillen ontstaan. Het kan ook zo zijn dat de gemeente geen toestemming geeft voor een verhoogd dak. In dat geval wordt er gekozen voor een koud plat dak, met isolatie van binnenuit.

Een koud plat dak is een soort noodoplossing voor als het niet anders kan. Er wordt dan onder het bestaande plafond een constructie aangebracht met isolatiemateriaal. Vervolgens moet er een dampdicht scherm onder aangebracht worden, omdat het isolatiemateriaal anders vocht uit de kamer gaat opnemen, wat kan leiden tot vochtproblemen.

Aangezien het dak bij deze methode de buitentemperatuur aanneemt, en niet die van de kamer, ontstaan er grote temperatuurschommelingen, die kunnen leiden tot scheuren en barsten in het dak. Een koud plat dak zorgt ook voor minder natuurlijke luchtcirculatie in de kamer, waardoor er voor andere methodes gekozen moet worden. Bovendien mag u in een koud plat dak constructie geen gaten boren voor bijvoorbeeld spots of lampen, omdat er dan weer vocht wordt doorgelaten.

 Schuin dak plafond idee

Schuin dak isoleren

Het isoleren van een schuin dak werkt net een beetje anders. Omdat er over een schuin dak in prinicpe niet gelopen wordt, hoeft er hier bijvoorbeeld geen rekening mee gehouden te worden.

Warm dak: Isoleren vanaf de buitenkant

Net zoals bij de isolatie van een plat dak, kan een schuin dak ook via de buitenkant geïsoleerd worden. Dit geeft de hoogste isolatiewaarde tegen vocht, kou en geluid. De oude dakpannen worden verwijderd en er worden isolatieplaten op het dak eronder aangebracht. Dit is vooral een handige methode wanneer de dakpannen toch vervangen of schoongemaakt moeten worden.

Het is ook mogelijk om isolatiemateriaal onder de bestaande dakpannen te spuiten. Dit gebeurt bijvoorbeeld met EPS isolatie (kleine korreltjes). De oude dakpannen kunnen dan gewoon blijven liggen.

In verband met veiligheid, is deze klus het best over te laten aan een professional. Zo hoeft u zich ook geen zorgen te maken of het goed gebeurt en er geen vochtproblemen ontstaan.

Koud dak: Isoleren vanaf de binnenkant

Aangezien het isoleren van een schuin dak aan de buitenkant een intensieve en kostbare klus kan zijn, wordt bij de isolatie van een schuin dak meestal gekozen voor de koud dak methode. Dit gebeurt van binnenuit, tussen de balken op zolder.

Eerst worden naden en kieren gedicht. Daarna wordt het isolatiemateriaal aangebracht; bijvoorbeeld dakplaten, schapenwol of glaswol. Vervolgens wordt het geheel bedekt met gipsplaten omdat die het gemakkelijkste te verwerken zijn en tenslotte kan het geheel afgewerkt worden.

In principe kan deze methode door een handige doe-het-zelver gedaan worden. Als u dat overweegt, laat dan eerst een professional naar de bestaande situatie kijken. Doet u dat niet, dan kunnen er bijvoorbeeld vochtproblemen ontstaan door vochtophoping in uw dak. Als vocht nergens heen kan, gaat het hout in uw dak rotten.

Geluidsisolatie slaapkamer

Alternatieve oplossing: Het plafond isoleren

Als uw zolder geen verwarmde leefruimte is, dan bestaat er nóg een handig isolatie alternatief. Namelijk het plafond van de bovenste verdieping isoleren.

Het isoleren van uw slaapkamerplafonds en badkamerplafond kan een zeer goede oplossing zijn. U heeft dan meteen mooie plafonds in deze kamers, waar ook nog eens plafondverlichting in geïntegreerd kan worden.

Een Plameco spanplafond wordt vlak onder uw bestaande plafond geplaatst, zonder hak- of breekwerk. Het nieuwe plafond wordt slechts een klein stukje lager en kan voorzien worden van isolatiemateriaal en verlichting.

Het spanplafond kaatst warmte terug, waardoor u op stookkosten kunt besparen, en zorgt voor een goede geluidsisolatie. Plameco spanplafonds zijn vochtbestendig en schimmel-, alg- en bacteriewerend, dus perfect geschikt voor bijvoorbeeld het badkamerplafond.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een Plameco spanplafond in uw slaapkamer? Neem gerust contact met ons op!

Dak isoleren met behulp van extra isolatiemateriaal


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"