Geluidsisolatie van plafond: wat kun je doen?

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Geluidsisolatie van plafond: wat kun je doen?

Met hakken lopen over een laminaatvloer, meubels verschuiven om een kamer opnieuw in te richten of harde muziek die gedraaid wordt op de slaapkamer. Bijna iedereen heeft er weleens last van. Maar wat kun je doen als je er ook echt overlast van hebt? Eén van de oplossingen is om geluidsisolatie aan te brengen bij uw plafond. We hebben verschillende manieren voor u op een rijtje gezet.

Luchtgeluid of contactgeluid?

Voor dat u gaat isoleren is het belangrijk om te weten waar het geluid vandaan komt. Er zit namelijk een verschil tussen luchtgeluid en contactgeluid.

Wat is luchtgeluid?

Zoals de naam het al zegt wordt luchtgeluid verspreid door de lucht. Daarbij kunt u denken aan harde muziek, pratende mensen of verkeer wat door de straat komt. In eerste instantie verplaatst het geluid zich via de lucht om vervolgens via de muur, vloeren of plafonds in huis te komen.

Wat is contactgeluid?

Contactgeluid wordt rechtstreeks verspreid via de muren, vloeren en plafonds. Dan hebben we het dus bijvoorbeeld over hakken op de laminaatvloer, een trillende wasmachine of mensen die de trap op- en aflopen.

Zodra u weet wat de bron is van het geluidsoverlast kunt u gericht gaan isoleren.

Geluidsisolatie bij luchtgeluid

Een relatief eenvoudige manier om luchtgeluid te voorkomen is om cellulosevlokken te spuiten tussen het plafond en de verdiepingsvloer. De holle ruimte wordt dan volledig gevuld met deze vlokken, waardoor de klankkast verdwijnt en geluiden zich minder makkelijk kunnen verspreiden. Steenwol kunt u hier ook voor gebruiken. Alleen daarvoor moet vaak wel het plafond of de verdiepingsvloer opengemaakt worden, aangezien dit in platen wordt aangebracht.

Bijkomend voordeel van cellulose is dat het ook nog een thermische functie heeft. Warmte wordt beter vastgehouden, waardoor u ook nog energie gaat besparen. Een win-win situatie dus!

Geluidsisolatie bij contactgeluid

Contactgeluid kunt u het beste bij de bron aanpakken. Dat betekent dat u beter de verdiepingsvloer kunt isoleren in plaats van het plafond. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een zwevende dekvloer. Deze kan vaak bovenop de bestaande vloer worden gelegd. Met latten wordt de hoogte van de vloer bepaald. De ruimte wordt gevuld met isolatiemateriaal, zoals cellulose of steenwol, en dan kan de vloer erop. Denk er wel aan dat de randen goed geïsoleerd zijn, anders kan het geluid zich alsnog via de muren verplaatsen.

Een andere manier van geluidsisolatie om contactgeluid te voorkomen, is om een verlaagd plafond te plaatsen. Uw plafond moet akoestisch ontkoppeld zijn van de verdiepingsvloer, zoals we dat noemen. Door het plafond te verlagen, dempers te plaatsen en isolatiemateriaal toe te voegen wordt contactgeluid geminimaliseerd. Eigenlijk is dit nog de meest efficiënte manier om uw plafond te isoleren, aangezien tegelijkertijd ook luchtgeluid wordt gereduceerd. Dit doen we ook met onze Plameco plafonds. Deze worden over uw huidige plafond geplaatst en het materiaal zorgt voor een natuurlijke isolatie.

Betonnen vloer of houten vloer?

Als laatste is het ook goed om te kijken van wat voor materiaal de verdiepingsvloer is gemaakt. Een betonnen vloer heeft van zichzelf al een goede isolatiewaarde door de flinke massa. Een akoestisch ontkoppeld, verlaagd plafond kan zeker nog wel helpen, maar het effect zal minder groot zijn dan bij een houten verdiepingsvloer.

Een houten vloer kunt u ook nog isoleren met geluidsabsorberende platen, maar die hebben het nadeel dat de vloer hoger komt te liggen én de platen zijn behoorlijk zwaar. Een verlaagd plafond is dan de meest effectieve manier als geluidsisolatie. Bijvoorbeeld met een plafond van Plameco. 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden in uw woning? Neem gerust contact met ons op!

Akoestisch spanplafond


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"