Hoe verlicht ik mijn plafond voor meer sfeer?

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Hoe verlicht ik mijn plafond voor meer sfeer?

Wanneer u uw huis gaat inrichten wordt vaak in eerste instantie gekeken naar welke kleur er op de muren gaat, wat voor vloer er gelegd wordt en welke accessoires de ruimte tot één geheel maken. Verlichting komt pas op het laatst, ‘want dan weten we pas waar alles komt te staan’. Op zich logisch, maar toch is verlichting een essentieel onderdeel van de sfeer die je in je huis creëert.

Tegelijkertijd vinden veel mensen het ook één van de moeilijkste dingen om te bepalen voor de ruimte. Wat voor verlichting gebruik ik? Op welke plekken in de ruimte heb ik echt een lichtpunt nodig en waar wil ik een detail benadrukken? Om u op weg te helpen, hebben we verschillende opties voor u op een rij gezet om uw plafond te verlichten voor meer sfeer.

Drie soorten verlichting

Om een ruimte optimaal te verlichten, heeft u eigenlijk drie verschillende soorten lichtbronnen nodig.

Basisverlichting of achtergrondverlichting

We beginnen met de basisverlichting, oftewel achtergrondverlichting. Deze lampen zorgen ervoor dat de ruimte egaal en gelijkmatig wordt verlicht, zonder schaduwen. Eigenlijk is het heel onopvallend licht en is het vergelijkbaar met natuurlijk licht wat door de ramen valt.

Werkverlichting

Dan heb je ook functioneel licht nodig om bijvoorbeeld te werken, te koken of om een boek te lezen. Hiervoor heeft u lampen nodig die gericht licht geven. Het is wel handig dat er een dimmer in verwerkt zit. Bij een romantisch diner heeft u nou eenmaal minder licht nodig dan wanneer u aan het werk bent.

Accentverlichting

Accentverlichting zorgt voor de nodige sfeer in de ruimte. Hiermee kunt u bijvoorbeeld bepaalde meubelen, schilderijen of andere decoratieve items in uw huis belichten. Daarnaast is er ook nog decoratieve verlichting, maar die geven nagenoeg geen licht. U kunt dan denken aan kaarsen, een open haard of tafellampje wat zacht licht geeft.

Sfeerverlichting verwerkt in plafond

Welke lampen passen bij welke verlichting?

Nu we weten wat het onderscheid is tussen de verschillende soorten verlichting, kunnen we ook kijken hoe u met plafondverlichting de juiste sfeer raakt.

Uplighters als basisverlichting

Als basisverlichting is het dus belangrijk dat natuurlijk licht wordt benaderd. Een zogenaamde uplighter kan daarbij helpen. Dat is een plafondlamp die het licht op het plafond straalt, waardoor het weerkaatst naar de ruimte. Er ontstaan nauwelijks schaduwen én de lichtbron is niet zichtbaar, zodat dus ook niet wordt verblind. Sowieso is indirecte verlichting (licht wat wordt weerkaatst via het plafond of de muren) goed om te gebruiken als basisverlichting.

Hanglampen als basis- én werkverlichting

Hanglampen zijn eigenlijk ideaal. U kunt ze namelijk gebruiken als basisverlichting, maar ook als werkverlichting. En als u er een dimmer opzet, dan kunt u ook nog een intiemere sfeer creëren. Drie vliegen in één klap! Zorg er wel voor dat u de hanglamp op de juiste hoogte hangt, zodat u wel voldoende licht heeft, maar niet rechtstreeks in de lichtbron kijkt. Gemiddelde hoogte ten opzichte van de vloer is tussen de 160 en 200 centimeter, boven een eetkamertafel is tussen de 70 en 75 centimeter ideaal en boven de salontafel rond de 90 centimeter. Heeft u een hoge ruimte? Dan komt een kroonluchter echt goed tot zijn recht als verlichting.

Sfeerverlichting, spots en hanglamp in één plafond

Licht doorlatende plafonds als werkverlichting

Bij Plameco kunnen we speciale licht doorlatende plafonds plaatsen. Daarachter plaatsen we dan een lichtbak of een andere lichtbron, zodat er indirect licht ontstaat. Het geeft genoeg licht om te kunnen werken én brengt tegelijkertijd sfeer in de ruimte.

Plafond met lichtdoorlatend spanplafond en spots

Spots als accentverlichting

Spots in het plafond kunt u goed gebruiken als accentverlichting. Deze kunt u namelijk helemaal richten zoals u dat wilt, zodat u altijd het juiste licht heeft. Spots zijn er als opbouw, maar kunnen ook in het plafond zelf geplaatst worden. Kiest u voor een spanplafond van Plameco, dan kunnen wij de spots gelijk voor u inbouwen. Heeft u daar in ieder geval geen omkijken meer naar!

LEDstrips in plafond als accentverlichting

LED is op dit moment hét item op het gebied van verlichting. Door speciale LED strips langs de randen van het plafond te plaatsen brengt u een intieme sfeer in de kamer. Deze strips geven niet super veel licht, maar kunt u dus wel goed gebruiken als accentverlichting.

Welke verlichting past het beste bij uw woning?

Vaak is het moeilijk om te bepalen waar welke verlichting het beste tot zijn recht komt. Een lichtplan kan helpen om dat inzichtelijk te krijgen. Bij Plameco weten we naast plafonds ook alles over verlichting. Wij kunnen u dus adviseren in verlichting en helpen bij het opstellen van een passend lichtplan. Dankzij de vele verschillende verlichtingsmogelijkheden en -technieken die we tot onze beschikking hebben, kunnen we aan bijna al uw wensen voldoen. Bovendien is het handige van een Plameco spanplafond dat u niet meer afhankelijk bent van de huidige lichtpunten en u uw verlichting op elke willekeurige plek kunt plaatsen. Een extra plus van Plameco spanplafonds!


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"