Hoogteverschillen in plafonds: voor- en nadelen

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Hoogteverschillen in plafonds: voor- en nadelen

Tegenwoordig geldt er een minimale plafondhoogte van 2,60 meter bij de bouw van nieuwe huizen, maar dat is niet altijd zo geweest. Daarom zijn er nu huizen met verschillende plafondhoogtes. Van herenhuizen met enorm hoge ruimtes, tot visserswoningen met lage plafonds. Er bestaat dus een groot hoogteverschil in plafonds.

Zowel een hoog als een laag plafond kent voor- en nadelen. Het is handig om op de hoogte te zijn van deze voor- en nadelen als u het meeste uit uw plafond wilt halen. Of u nu de keuze heeft tussen een hoog en een laag plafond, of vast zit aan uw huidige plafondhoogte. Daarom zetten wij in deze blog de voor- en nadelen van verschillende plafondhoogtes uiteen.

Hoogteverschillen in plafonds

In 2003 is er in Nederland een wet aangenomen die stelt dat een plafond minimaal 2,60 meter hoog moet zijn. U zult dus geen nieuwe woningen meer tegenkomen met een laag plafond. Voor 2003 hadden architecten en aannemers echter meer vrijheid als het gaat om de hoogte van plafonds.

Dat is ook te zien in de periode voor de invoering van de nieuwe wet, de jaren ‘80 en ‘90. In die tijd waren plafonds doorgaans een stuk lager dan wat we nu gewend zijn. Waar de gemiddelde hoogte van een plafond nu rond de 2,70 meter ligt, was dat in de jaren ‘80 en ‘90 2,40 meter. Dat is dus een verschil van maar liefst 30 cm, zo’n verschil valt direct op als u een ruimte binnenkomt.

Opvallend genoeg is het niet zo dat de plafonds altijd lager zijn geweest dan nu. In de jaren ‘60 en ‘70 lag de gemiddelde plafondhoogte rond hetzelfde niveau als nu, zo’n 2,60 meter tot 2,70 meter. Er is dus een golfbeweging te ontdekken als het gaat om de trend in plafondhoogte.

Als we nog verder teruggaan in de tijd zien we dat de sociale klassen een grotere rol gaan spelen in de hoogte van het plafond. Hoge plafonds waren - en zijn wellicht nog steeds een beetje - een teken van rijkdom. Kijk maar naar de grachtenpanden van Amsterdam, oude pastorie huizen of herenhuizen uit de gouden eeuw. Aan de andere kant van het sociale spectrum hadden we de arbeiders, boeren en vissers die in lage huizen woonden.  

Hoog plafond

Afhankelijk van de periode waarin uw huis gebouwd is, heeft u dus een hoog of een laag plafond. Zoals we al zeiden waren hoge plafonds vroeger een teken van rijkdom. Ook vandaag de dag zien we een hoog plafond nog steeds als een luxe. Die luxe heeft echter voor- en nadelen.

De voordelen

Het meest voor de hand liggende voordeel van een ruimte met een hoog plafond is natuurlijk dat u meer ruimte heeft. Ten eerste voelt een ruimte stukken groter als er een hoog plafond is, waardoor een kamer met een kleine oppervlakte toch ruim aan kan voelen. Behalve dat de ruimte groter aanvoelt, heeft u ook daadwerkelijk meer ruimte. Deze extra ruimte kunt u bijvoorbeeld gebruiken door een grote boekenkast neer te zetten, een schilderij op te hangen, een muurschildering te maken, of een kroonluchter op te hangen.

Hoe hoger uw plafond hangt, hoe hoger uw muren zijn. Deze extra hoge muren kunt u goed gebruiken om extra hoge ramen te plaatsen. Hierdoor kunt u een enorme hoeveelheid daglicht naar binnen halen, wat het ruime gevoel alleen maar versterkt. Daarnaast hebben hoge ramen - net als een hoog plafond - een associatie met luxe, stijl en klasse.

De nadelen

Hoewel hoge plafonds er heel mooi uit kunnen zien en uw ruimte groter kunnen laten lijken dan het is, zitten er ook enkele nadelen aan een hoog plafond. Ten eerste: de kosten. Of u nu een nieuwbouw huis wilt kopen, of uw oog heeft op een ouder huis, hoge plafonds zijn doorgaans duurder dan lage plafonds. Bij het kopen van een nieuwbouwhuis heeft u soms zelfs de optie om het plafond 10 of 20 centimeter te verhogen. Tegen betaling uiteraard.

Maar een hoog plafond is niet alleen goedkoper op het moment van aanschaf. Ook in uw maandelijkse kosten zult u een verschil opmerken tussen hoge en lage plafonds. Zoals u waarschijnlijk wel weet stijgt hete lucht op. In een ruimte met een hoog plafond raakt u daarom een hoop warmte kwijt, dat gaat boven in uw kamer hangen waar u er geen profijt van heeft. Uw stookkosten zullen daarom hoogstwaarschijnlijk hoger zijn bij een hoog plafond.

Daarnaast is een hoog plafond lastige in onderhoud dan een laag plafond. U kunt uw plafond minder makkelijk een likje verf geven, schoonmaken of opnieuw stuken. Zelfs een lampje vervangen kan lastiger zijn met een hoger plafond. Gelukkig krijgt u hier pas echt last van als u een bijzonder hoog plafond heeft, zoals in een herenhuis. In een huis met een plafond van 2,70 meter zullen deze problemen minder groot zijn.

Laag plafond

Hoge plafonds kennen dus verschillende voor- en nadelen. Hetzelfde geldt voor lage plafonds. Als u een huis uit de jaren ‘80 of ‘90 heeft, of in een oude arbeiderswoning woont, heeft u waarschijnlijk te maken met een laag plafond. Wat zijn de voor- en nadelen?

De voordelen

Een van de grootste voordelen van een laag plafond is dat u weinig moeite hoeft te doen om uw ruimte verwarmd te krijgen. Door het lage plafond blijft alle warme lucht ook laag hangen waardoor u minder geld kwijt bent aan stookkosten. Daarnaast zijn huizen met een (relatief) laag plafond ook goedkoper in aankoop. Zelfs in uw inrichting kunt u kosten besparen. Als u een laag plafond heeft heeft u namelijk minder en kleinere meubels nodig om uw kamer op te vullen.

Daarnaast voelt een ruimte met een laag plafond al snel gezellig aan. Het lage plafond voelt knus aan, en zeker als de verwarming aan staat wordt het er al snel lekker warm. Daarnaast kan het ook erg prettig zijn om uw plafond binnen handbereik te hebben. Lampen vervangen, het plafond schilderen en spinnenwebben verwijderen wordt zo een stuk gemakkelijker.

De nadelen

Een laag plafond heeft ook nadelen. Zo kan het gezellige en knusse gevoel van een laag plafond omslaan in een claustrofobisch gevoel, iets wat u uiteraard niet wilt. Gelukkig kunt u uw plafond hoger laten lijk dan het is. Zo houdt u de gezelligheid van een lage ruimte, maar voelt u zich nog wel op uw gemak.

Daarnaast kunnen ruimtes met een laag plafond snel donker aanvoelen. De lage muren dwingen u niet alleen om kleinere ramen te nemen, omdat de ramen lager moeten hangen haalt u minder daglicht in huis dan met een hoog plafond. Als u een laag plafond heeft is het dus belangrijk om de juiste verlichting te kiezen.

Plafonds van Plameco

Zowel hoge als lage plafonds hebben dus voor- en nadelen. In deze blog hebben we die voor u uiteengezet, nu is het aan u om het meeste uit uw plafond te halen. Geniet van de extra ruimte die een hoog plafond biedt of benut de gezelligheid van een laag plafond.

Of u nu een hoog of laag plafond heeft, bij Plameco kunt u terecht voor de mooiste plafonds en professioneel advies. Plameco is een erkende maker van hoogwaardige plafonds en expert op het gebied van plafondverlichting.

Onze adviseurs kunnen u ook helpen om het meeste profijt te halen uit uw plafondhoogte. Zo kunnen we bijvoorbeeld met een spiegelplafond van Plameco ervoor zorgen dat de ruimte optisch groter lijkt. Een andere optie is het lager maken van het plafond, waardoor de ruimte een knusser gevoel geeft.

Bent u benieuwd wat een plafond van Plameco voor uw ruimte kunt betekenen? Neem dan contact met ons op, wij bespreken graag vrijblijvend de mogelijkheden met u. Bekijk ook onze website voor de nodige inspiratie!
 


Badkamer plafond

Woonkamer plafond

Keukenplafond

Spanplafond ideeen badkamer
 
Spanplafond in de woonkamer
 
Spanplafond inspiratie keuken
 


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"