Inspiratie woonkamer: welke kleur kan ik het beste kiezen?

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Inspiratie woonkamer: welke kleur kan ik het beste kiezen?

De woonkamer is voor de meeste mensen de belangrijkste kamer in huis, de kamer waar je de meeste tijd doorbrengt. Omdat iedere woonkamer anders is, moet men goed naar verschillende factoren van de woonkamer kijken voordat er een hoofdkleur gekozen wordt. Als er niet over de kleuren van de muren, het woonkamerplafond, de meubels, de kozijnen en de verlichting wordt nagedacht, bestaat de kans dat de woonkamer er rommelig en onsamenhangend uit gaat zien.

Al eerder gaven we u vier tips voor de inrichting van de woonkamer. In deze blog gaan we het hebben over de verschillende kleuren die u toe kunt passen op de woonkamer. Waar moet bij het kiezen van kleuren voor de woonkamer op gelet worden?

Plameco spanplafonds woonkamerinspiratie

Zonlicht in de woonkamer

Dag- en zonlicht zijn een zeer belangrijke factor bij het kiezen van kleuren die nog wel eens over het hoofd wordt gezien. Vaak heeft men al een favoriete kleur voor ogen, of iets dat in een andere woning is gezien, maar past die kleur eigenlijk helemaal niet bij de eigen woonkamer.

Veel zonlicht in de woonkamer

Het is goed om te bekijken hoe het dag- en zonlicht nu eigenlijk valt in de kamer. Als de kamer de hele dag zonlicht binnenkrijgt, dan is iedere kleur eigenlijk wel mogelijk. Lichte kleuren weerkaatsen zonlicht en geven een helder en fris gevoel. Gouden tinten in de woonkamer maken het geheel nog warmer en zonniger. Daarentegen zorgen warme tinten juist voor meer sfeer en een sterke indruk.

Voornamelijk ochtendlicht

Valt er voornamelijk ochtendlicht in de kamer, kies dan voor lichtblauw of lichtgroen. Wanneer er vooral middagzon in de woonkamer valt, kies dan voor geel of voor lichte grijstinten. Deze kleuren zorgen voor een warm gevoel in de ochtend en een fris gevoel in de middag.

Woonkamer met weinig daglicht

Valt er geen of weinig daglicht in de woonkamer, kies dan voor warme tinten zoals warm oranje of gouden tinten. Aardetinten zoals terracotta, zand en grijstinten zijn fantastisch te combineren met antiek en neutrale meubels.

Woonkamer met lichtinval

Gekozen kleuren in de woonkamer plaatsen

Wanneer de juiste kleur voor de woonkamer is gekozen, moet er gekeken worden wáár in de woonkamer deze kleur(en) toegepast moeten worden. Afhankelijk van de dimensies van de kamer zal dit op verschillende plaatsen gebeuren.

Plafond en muren in dezelfde kleur schilderen

Vaak worden alle muren in dezelfde kleur geschilderd en wordt het plafond overgeslagen. Het gevolg is dat de woonkamer aandoet als een doos. Als er bij het kiezen van de kleur totaal geen rekening wordt gehouden met de kleur van de meubels, dan kan de woonkamer eruitzien als een rommeltje. 

Eén muur in een andere kleur verven

Liever kiest u ervoor om bijvoorbeeld één muur in de gekozen kleur te schilderen, vooral als het een sterke kleur betreft. Vervolgens kunt u door middel van de accessoires en meubels in de woonkamer die kleur ondersteunen. U kunt ook de kast, andere planken of raamkozijnen meeschilderen. Kies in dat geval nooit voor de muur die u ziet zodra u de kamer binnenloopt, want dat kan een ‘remmend’ gevoel geven, alsof u wordt gestopt. Kies liever de muur die zich bijvoorbeeld achter de bank bevindt, of de muur waar het raam of de ramen in gesitueerd zijn.

Rustgevende kleur op muren en plafond

Heeft u een rustige kleur uitgekozen voor de woonkamer? Dan kunt u prima alle muren in die kleur verven. Vergeet daarbij vooral het woonkamerplafond niet! Als u ervoor kiest om het plafond niet te behandelen, dan kunt u later spijt krijgen van de kwaliteit en de kleur. Op dat moment is het gelukkig mogelijk om een Plameco spanplafond te laten plaatsen. Zo heeft u dit achteraf alsnog snel en eenvoudig aangepast, aangezien alle grote meubels tijdens de montage gewoon kunnen blijven staan en het geen rotzooi geeft.

Woonkamer met witte muren

Wilt u toch liever een witte woonkamer? Dan kan dat natuurlijk prima. Meubels en accessoires in een kleur kunnen levendigheid bieden en het is spannend om de deuren en deurlijsten juist wel in complementaire kleuren te verven. Kiest u een hoofdkleur voor accenten? Zorg dan dat u het nu ook weer niet overdrijft, vooral met een sterke kleur zoals rood.

Andersom kan natuurlijk ook. Wanneer u de inrichting van de woonkamer gaat veranderen, vergeet dan niet om ook kritisch te kijken naar de kleuren op het plafond en de muren!

Witte woonkamer met wit plafond

Stijl en kleur van het woonkamerplafond

Of u het woonkamerplafond wel of niet in dezelfde kleur wilt als uw muur of muren, hangt af van het effect dat u wilt bereiken. Als u de kamer wit schildert, dan is een wit geverfd plafond of een wit Plameco spanplafond natuurlijk aan te raden. Plameco biedt naast fotoplafonds zo’n 150 vaste kleuren en meerdere verschillende patronen en motieven voor de opmaak van het plafond. Tevens kan er middels vlakverdeling voor gekozen worden om het plafond in verschillende kleuren op te delen. Zo is de kleurkeuze en stijl van het plafond te allen tijde aan uw gewenste sfeer in de woonkamer aan te passen.

Verlaagd plafond

Als uw kamer vrij hoog is – in sommige ruimtes kan dit zeer ongezellig overkomen – overweeg dan een verlaagd Plameco spanplafond in een donkere kleur. Een donker plafond laat een ruimte altijd wat lager lijken. Is uw woonkamer juist aan de kleine of lage kant, zorg dan voor een wit plafond, of in ieder geval een kleur die lichter is dan de muren. Hiermee verhoogt u het ruimtelijk effect. In een zeer grote woonkamer kan Plameco zelfs zorgen voor hoogteverschillen in het plafond, waarmee een speels effect wordt bereikt.

Plafond schoonmaken

Bent u bang dat een wit plafond snel vuil wordt? Een Plameco spanplafond is zeer gemakkelijk schoon te maken. Het materiaal is vochtbestendig en schimmel- en bacteriewerend, waardoor het simpel bij te houden is met een vochtige doek en eventueel een druppel schoonmaakmiddel. Daarnaast zijn Plameco plafonds in tegenstelling tot de meeste verf kleurvast. Terwijl bij verf vaak (donker)vergeling ontstaat door rook, vuiligheid en zonlicht, zijn en blijven Plameco spanplafonds kleurecht. Als het plafond van kleur veranderd door nicotine krijgen wij het ook niet meer schoon. Een nieuw plafond is dan de enige oplossing.

Kunstlicht in de woonkamer

Tot slot moeten we het hebben over de plafondverlichting. Niet alleen zonlicht maar ook kunstlicht is van invloed op de kleur en het gevoel in uw woonkamer. U kunt de kleuren op uw muren en van het woonkamerplafond combineren met warme of juist heldere verlichting. In LED spots, zoals Plameco ook aanbiedt, zit een blauwige glans. In combinatie met pasteltinten op de muren en het plafond zorgt dit voor een moderne look en in combinatie met geel zorgt het juist weer voor warmte.

Bent u benieuwd welke kleuren er allemaal mogelijk zijn voor uw Plameco spanplafond in combinatie met uw muren en verlichting? Neem gerust contact met ons op!

Lichtdoorlatend plafond van Plameco


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"