Plafond schoonmaken: hoe ga je te werk?

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Plafond schoonmaken: hoe ga je te werk?

Vloeren en muren worden regelmatig schoongemaakt, maar het plafond? In negen van de tien gevallen wordt het plafond zelden tot nooit schoongemaakt. Als er vlekken op zitten, wordt er al snel een nieuw likje verf aangebracht. In sommige gevallen is dat eigenlijk helemaal niet nodig. Een beetje schoonmaakmiddel kan vaak al wonderen doen.

Voorbereiding

Wat heeft u allemaal nodig om uw plafond schoon te maken? Om te beginnen natuurlijk schoonmaakmiddel. Kies voor soda, ammonia of bleekmiddel. Daarnaast een spons, emmer met water, een trapje en een droge doek. In plaats van een trapje kunt u ook een spons op een steel gebruiken. Dit werkt vaak nog sneller ook.

Vooral ammonia kan een chemische lucht geven. Zorg daarom altijd voor voldoende ventilatie van de ruimte. Zorg dat er ramen en deuren geopend zijn en er genoeg frisse lucht binnen kan komen. Dat is niet alleen aangenamer, maar ook veiliger.

Klik hier als u wilt weten hoe u een Plameco plafond moet schoonmaken

Om een plafond schoon te maken bent u altijd boven uw macht aan het werk, of u nu een trapje gebruikt of niet. Let er dus op dat u geen water, schoonmaakmiddel of vuil in uw ogen krijgt. Dat kan door de spons niet te nat te maken of door een (veiligheids)bril te dragen. Probeer schuin naar boven te werken in plaats van recht boven u. Druppels vallen dan langs u heen.

Ook handig: dek kwetsbare meubelen en vloeren af voordat u begint. Bij het schoonmaken vallen er altijd wel druppels naar beneden die vlekken kunnen geven. Houdt daarom ook altijd een droge doek binnen handbereik, zodat verdwaalde druppels op muren, meubels en vloeren direct weggehaald kunnen worden. Wanneer schoonmaakmiddel een object aantast is dit vaak lastig om dit te herstellen. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Hoe herkent u verschillende typen vuil op het plafond

Hoe hardnekkiger het vuil, des te meer moet u uit de kast halen om het plafond schoon te krijgen. Hoe herkent u verschillende typen vuil op reguliere plafonds van bijvoorbeeld gipsplaten?

Bij een lichtelijk vervuild plafond kunt u denken aan stof, spinrag en ander loszittend vuil. Bij een lichtelijk vervuild plafond is het vuil op uw plafond makkelijk te reinigen en is opnieuw schilderen dus geheel overbodig. Een schoonmaakbeurt is voldoende om uw plafond weer schoon te krijgen.

Bij een heviger vervuild plafond dat bijvoorbeeld schimmel, vocht- of weervlekken heeft, is het vuil lastiger van het plafond te verwijderen. U kunt dit type vlekken herkennen aan de kleur, vorm en het patroon.

Schimmel en vochtplekken ontstaan sneller op plekken waar het plafond vaker in aanraking komt met vocht. Er ontstaan zwarte stippen die zich blijven verspreiden en vormen tot een vlekkerig, grauw geheel met donkere stippen. Andere vochtplekken kunt u herkennen aan bruine vlekken. Vochtplekken ontstaan het snelst in ruimtes zoals de badkamer of bij een lekkage.

Checklist: wat heeft u nodig om het plafond te reinigen?

Met deze checklist ziet u gemakkelijk welke producten u nodig heeft om uw plafond te reinigen. Bepaal aan de hand van bovenstaande informatie de mate van vervuiling van uw plafond en kies zo de juiste checklist.

Checklist: plafond lichtelijk vervuild

- Stofzuiger of Swiffer

- Spons

- Trapje of verlengstuk voor spons

- Emmer

- Lauwwarm water

- Pure ammonia/schoonmaakazijn

- Droge, schone doek

Checklist: plafond heeft schimmel en/of weervlekken

- Spons en/of borstel

- Emmer

- Water

- Soda, speciale schimmelvreter of bleekmiddel

Hoe kunt u het plafond het beste ontdoen van stof en rag?

Begin met het stofzuigen van uw plafond. U kunt het plafond ook van stof ontdoen door een Swiffer te gebruiken. Dit kan sneller werken en levert ook minder kans op beschadiging van uw plafond op.

Ontdoe niet alleen het plafond zelf van stof, maar let daarbij ook op hoeken van het plafond en de muren. Vergeet niet om ook lampen en andere plafonddecoratie ook te ontdoen van stof. Stof dat blijft liggen bouwt zich sneller op.

Hoe kunt u het plafond het beste een schoonmaakbeurt geven?

Vul de emmer met lauwwarm water, doe er een handvol korrels soda bij en roer net zolang totdat de soda volledig is opgelost. Doop de spons of dweil in de emmer en wring deze goed uit zodat het nagenoeg droog is. Dep de vlekken of ga voorzichtig over het plafond heen met de spons.

Licht wrijven mag, maar ga niet hard boenen. Dan kunt u namelijk de verflaag beschadigen. Maak het plafond vervolgens droog met een schone, droge doek om het laatste vuil weg te halen en om strepen te voorkomen.

Zijn niet alle vlekken weg? Gebruik dan pure ammonia of schoonmaakazijn, druppel op een doekje en dep de vlek op het plafond. Draag dan wel schoonmaakhandschoenen. Veel schoonmaakmiddelen kunnen bijtend en irriterend zijn.

Doe iedere keer een gedeelte van het plafond, anders droogt het te snel. Als het te snel droogt heeft het schoonmaakmiddel niet genoeg gelegenheid om in te trekken. Wanneer u aan een nieuw stuk begint, laat het dan gedeeltelijk overlappen met het vorige stuk. Zo weet u zeker dat u niks mist.

Schimmel- en weervlekken verwijderen in de badkamer

In badkamers en bij lekkages kunnen er zwarte schimmel- of weerplekken ontstaan op het plafond. De meest milieuvriendelijke oplossing is door een soda-oplossing te gebruiken (6 gram op 1 liter water).

Zijn de vlekken hardnekkiger, gebruik dan een speciale schimmelvreter of bleekmiddel (verdund met water, 25 ml op 1 liter water). Wrijf de vlekken goed in met een borstel of spons, laat het even inwerken en spoel het af met schoon water. Nadat u de vlekken met water heeft afgespoeld, kunt u meteen zien of de behandeling voldoende effect heeft gehad of dat er nog enige vlekken resteren.

Soms moet je deze behandeling enkele keren herhalen voordat de vlekken helemaal weg zijn. Helpt dat nog niet voldoende? Breng dan een nieuwe verflaag aan met een speciale schimmelwerende verf of primer. Een schimmelwerende verf of primer zorgt ervoor dat schimmel minder snel de verf aantast en uw plafond dus minder onderhoud vereist. Zorg dat de vlekken volledig weg zijn voordat u de nieuwe verflaag aanbrengt om te voorkomen dat de schimmel zich opnieuw verspreidt.

Extra tips om te voorkomen dat de plafondverf beschadigd raakt

Wees voorzichtig om beschadigingen van de verf te voorkomen. Of gebruik een Swiffer. Dat is vaak nog handiger en veiliger voor uw plafond.

Begin met een zachte spons en laat het schoonmaakmiddel rustig in de vlek intrekken. Wanneer dit niet werkt kunt u iets harder schrobben of in een hardnekkig geval een hardere spons gebruiken. Echter doet in de meeste gevallen het schoonmaakmiddel al het boen werk voor u wanneer het de tijd heeft om even in te trekken.

Let op de geschiktheid van uw schoonmaakmiddelen en de juiste verhoudingen tussen middel en water. Gebruik de schoonmaakmiddelen die in dit artikel zijn aangegeven of zorg dat u zeker weet dat het middel geschikt is voor muren en plafonds. Wanneer een schoonmaakmiddel met te weinig water wordt vermengd, is het sterker dan het behoort te zijn. Dit kan ook leiden tot beschadiging. Hanteer daarom de aanbevolen verhoudingen.

Met al deze informatie kunt u aan de slag. Maak uw plafond weer als nieuw en zorg ervoor dat het goed onderhouden blijft. Zo heeft u er langer profijt van.

Spanplafond van Plameco

Is uw plafond zozeer beschadigd dat reiniging geen zin meer heeft? Dan kunt u er ook voor kiezen om een spanplafond van Plameco aan te brengen onder uw huidige plafond. U ziet dan niets meer van uw oude plafond!


Het nieuwe plafond wordt in een dag geplaatst, zonder hak- en breekwerk. Er is vrijwel geen overlast en grote meubels kunnen op hun plek blijven staan. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Badkamer plafond

Woonkamer plafond

Keukenplafond

Spanplafond ideeen badkamer
 
Spanplafond in de woonkamer
 
Spanplafond inspiratie keuken
 


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"