Plafondverlichting woonkamer: waar moet je op letten?

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Plafondverlichting woonkamer: waar moet je op letten?

Goede plafondverlichting in de woonkamer is zeer belangrijk voor de sfeer. Daarbij moet de functionaliteit ook zeker in acht worden genomen. Aangezien de woonkamer meestal uit meerdere plekken en ‘zones’ bestaat, is het belangrijk om de sfeer en functionaliteit per plek te bekijken.

Deel de woonkamer in verschillende zones in

In de woonkamer wordt gelezen, televisie gekeken, een spelletje gedaan en vaak wordt er ook gegeten of gewerkt. Voor al deze activiteiten is verschillende woonkamerverlichting nodig. Een werkplek of leeshoek heeft sterkere verlichting nodig. Boven een eettafel of de bank voldoet iets zachtere verlichting en voor de rest van de woonkamer kan sfeerverlichting ingezet worden.

Plameco plafond in woonkamer met openhaard

Wanneer de woonkamer is ingedeeld in zones – lezen, eten, werken, televisie kijken – kan er een lichtplan opgesteld worden. Door bijvoorbeeld een spanplafond met geïntegreerde spots kan de verlichting per zone aangepast worden. De verlichting in het woonkamerplafond zorgt voor algemeen en indirect licht, maar door het inplannen van de juiste verlichting kan er dus ook voor direct licht gezorgd worden waar het nodig is.

Houd rekening met de stijl van de woonkamer

De woonkamerverlichting is dus niet alleen functioneel, maar ook stijlvol. Bij Plameco bieden wij verschillende soorten spots die geïntegreerd kunnen worden in uw nieuwe woonkamerplafond. De stijl van de spots passen zo bij en accentueren de stijl van uw woonkamer. Door het plaatsen van een spanplafond van Plameco creëert u ruimte om de verlichting geheel naar wens aan te passen.

Wat ook bijdraagt aan de stijl, is de kleur van het woonkamerplafond. Zo biedt Plameco keuze uit een grote hoeveelheid kleuren en stijlen, zodat de plafondverlichting goed tot zijn recht komt en de woonkamer er spectaculair uit komt te zien.

Spanplafond met rood en grijs decoratief element

Een compleet lichtplan in het woonkamerplafond

Bij het inrichten van de woonkamer kiezen mensen vaak voor een aantal hanglampen, een aantal staande of tafellampen en hier en daar wat spotjes of kleinere lampen. Dit kan de uitstraling van de woonkamer echter behoorlijk rommelig maken. Ook is het aansteken van alle verschillende lampjes erg vervelend, vooral als de lichtknop lastig te bereiken is.

Een goede oplossing is om het gehele lichtplan te verwerken in het woonkamerplafond. Door het goed af te stemmen op stijl en functie, kan er op iedere plek voor de juiste verlichting worden gezorgd. Met één druk en draai aan de knop wordt de juiste sterkte geregeld, bijvoorbeeld iets feller licht boven de eettafel wanneer er gegeten wordt en daarna met behulp van de dimmer een gezellige sfeerverlichting. Wanneer er een boek wordt gelezen op de bank kan de verlichting wat hoger worden gezet, maar wanneer het tijd is om een film te kijken is het weer tijd voor zachter licht. Heeft u een open keuken? Fellere plafondverlichting terwijl u kookt en daarna prettige avondverlichting is een fijne oplossing!

Schuin woonkamerplafond met verlichting en scheidingsbalk

Als u houdt van verandering

Bij het opstellen van het lichtplan wordt er dus vooral gekeken naar de diverse functionaliteiten in de woonkamer, maar ook naar de stijl van de kamer en de verschillende mogelijke spots. Er wordt goed gekeken wat er verlicht moet worden.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat u na verloop van tijd de indeling van de woonkamer wilt veranderen; misschien toch de werkplek bij het raam en de bank aan de andere muur. Bij Plameco adviseren wij u graag over het lichtplan, zodat dat nog vele jaren meegaat en de woonkamerverlichting ook bij het veranderen van de zones in de woonkamer nog prima van toepassing is.

Verschillende soorten spots

In een spanplafond kunnen verschillende soorten spots worden geïntegreerd. Zo kunnen de meeste spots kantelen, zodat u kunt zorgen voor gerichte verlichting.  Ook meer opvallende spots zijn mogelijk en dragen bij aan de stijl van de woonkamer.

Bovendien kan er ook een sterrenhemel van uw woonkamerplafond worden gemaakt en het is zelfs mogelijk om verlichting achter een lichtdoorlatend plafond te plaatsen. Led verlichting in verschillende kleuren zullen het lichtspel in uw woonkamer nog een extra dimensie geven.

Alhoewel het geheel aan spots in het woonkamerplafond een goede basis zal bieden voor gelijkmatige en efficiënte verlichting, zijn er, naast de zones, wellicht nog een aantal andere plekken die u zult willen verlichten met een goed gerichte spot. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bijzonder schilderij, een vitrinekast met uw verzameling, of een ander mooi kunstwerk. Ook de hoek waar de piano staat verdient extra verlichting.

Plameco lichtdoorlatend spanplafond met verschillende kleuren licht

Een goed lichtplan bij Plameco

Een gekleurd of strak wit woonkamerplafond van Plameco met geïntegreerde verlichting is perfect afgestemd op de sfeer en functionaliteiten in uw woonkamer. Het zal de woonkamer omtoveren tot de kamer waar u met plezier de meeste tijd in doorbrengt. Wij helpen u graag met het creëren van verschillende effecten en functionaliteiten, allemaal in één woonkamerplafond.


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"