Schuin dak isoleren: wat zijn de mogelijkheden?

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Schuin dak isoleren: wat zijn de mogelijkheden?

Als u de verwarming ’s winters regelmatig weer een tikje hoger moet zetten en het nog steeds koud hebt, dan kan het goed zijn dat er veel warmte verloren gaat via het dak van uw huis. Ook al zou de woonkamer of slaapkamer toch prettig aan moeten voelen, toch voelt u de tocht als het ware langs uw lichaam trekken. Hoeveel truien u ook aantrekt, u blijft koude handen houden.

Een slecht geïsoleerde woning

Een tochtige woning die veel warmte verliest is natuurlijk niet de bedoeling. Alle ramen sluiten en onder een deken gaan zitten op de bank is geen oplossing. Als u denkt aan isolatie, dan is de isolatie van uw dak het eerste waar u naar zou moeten kijken.

Vooral een ouder dak kan vol met gaten en kieren zitten. Er zijn verschillende manieren om het schuine dak van uw woning te isoleren. Ook voor kleinere losstaande ruimtes, zoals een schuurtje, blokhut of studio kan isolatie van het dak handig zijn. Dan kan dat blaaskacheltje hopelijk snel opgeborgen worden.

Welke manieren zijn er om een schuin dak te isoleren?

 Schuin dak plafond idee

Warm dak: Isoleren vanaf de buitenkant

Net zoals bij de isolatie van een plat dak, kan een schuin dak ook via de buitenkant geïsoleerd worden. Dit geeft de hoogste isolatiewaarde tegen vocht, kou en geluid. De oude dakpannen worden verwijderd en er worden isolatieplaten op het dak eronder aangebracht. Dit is vooral een handige methode wanneer de dakpannen toch vervangen of schoongemaakt moeten worden.

Het is ook mogelijk om isolatiemateriaal onder de bestaande dakpannen te spuiten. Dit gebeurt bijvoorbeeld met EPS isolatie (kleine korreltjes). De oude dakpannen kunnen dan gewoon blijven liggen.

In verband met veiligheid, is deze klus het best over te laten aan een professional. Zo hoeft u zich ook geen zorgen te maken of het goed gebeurt en er geen vochtproblemen ontstaan.

Koud dak: Isoleren vanaf de binnenkant

Aangezien het isoleren van een schuin dak aan de buitenkant een intensieve en kostbare klus kan zijn, wordt bij de isolatie van een schuin dak meestal gekozen voor de koud dak methode. Dit gebeurt van binnenuit, tussen de balken op zolder.

Eerst worden naden en kieren gedicht. Daarna wordt het isolatiemateriaal aangebracht; bijvoorbeeld dakplaten, schapenwol of glaswol. Vervolgens wordt het geheel bedekt met gipsplaten omdat die het gemakkelijkste te verwerken zijn en tenslotte kan het geheel afgewerkt worden.

In principe kan deze methode door een handige doe-het-zelver gedaan worden. Als u dat overweegt, laat dan eerst een professional naar de bestaande situatie kijken. Doet u dat niet, dan kunnen er bijvoorbeeld vochtproblemen ontstaan door vochtophoping in uw dak. Als vocht nergens heen kan, gaat het hout in uw dak rotten.

Alternatieve oplossing: Het plafond isoleren

Als uw zolder geen verwarmde leefruimte is, dan bestaat er nóg een handig isolatie alternatief. Namelijk het plafond van de bovenste verdieping isoleren.

Het isoleren van uw slaapkamerplafonds en badkamerplafond kan een zeer goede oplossing zijn. U heeft dan meteen mooie plafonds in deze kamers, waar ook nog eens plafondverlichting in geïntegreerd kan worden.

Een Plameco spanplafond wordt vlak onder uw bestaande plafond geplaatst, zonder hak- of breekwerk. Het nieuwe plafond wordt slechts een klein stukje lager en kan voorzien worden van isolatiemateriaal en verlichting.

Het spanplafond kaatst warmte terug, waardoor u op stookkosten kunt besparen, en zorgt voor een goede geluidsisolatie. Plameco spanplafonds zijn vochtbestendig en schimmel-, alg- en bacteriewerend, dus perfect geschikt voor bijvoorbeeld het badkamerplafond.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een Plameco spanplafond in uw slaapkamer? Neem gerust contact met ons op!

Geluidsisolatie slaapkamer


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"