Spanplafond: voor- en nadelen

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Spanplafond: voor- en nadelen in vergelijking met andere soorten plafonds

Bent u toe aan een nieuwe inrichting? Of neemt u binnenkort uw intrek in een nieuw huis? Dan mag u het plafond niet over het hoofd zien. De soort, kleur en materiaal van het plafond kan namelijk een groot effect hebben op de sfeer en uitstraling van een ruimte. Er zijn veel soorten plafonds, maar er is er bijna geen één zo uniek als het spanplafond. 

Om te kijken of een spanplafond voor u de juiste keuze is, is het belangrijk om te kijken naar de voor- en nadelen in vergelijking met andere soorten plafonds. In deze blog gaan we daar dieper op in, zodat u na het lezen een weloverwogen keuze kunt maken.

Spanplafond voordelen 

Spanplafonds ziet u een stuk minder dan normale spanplafonds. Dat is jammer, want spanplafonds brengen enkele aantrekkelijke voordelen met zich mee. Wij lichten de belangrijkste uit:

Licht plaatsen waar u maar wilt 

Wanneer u (nieuwe) lichten wilt plaatsen, bent u meestal gebonden aan de locaties van de stroompunten in het plafond. Wilt u uw verlichting toch ergens anders, dan zult u de bedrading creatief moeten wegwerken. Bij een spanplafond is dit niet nodig. Wanneer u een spanplafond plaatst kunt u uw verlichting overal ophangen waar u maar wilt. De bedrading wordt onzichtbaar weggewerkt tussen uw oude en nieuwe plafond in. Hierdoor kunt u uw creativiteit volledig de vrije loop laten als het aankomt op uw lichtplan.

Ruimte voor extra’s 

De ruimte die achter het spanplafond ontstaat kan niet alleen gebruikt worden om bedrading voor verlichting weg te werken. U kunt in deze ruimte bijvoorbeeld ook een akoestische laag laten aanbrengen, wat de akoestiek in uw ruimte drastisch verbeterd. Ideaal voor in grote ruimtes. U kunt er ook voor kiezen om speakers achter uw spanplafond weg te werken. Het geluid komt zuiver door het plafond heen, maar de speakers zijn onzichtbaar. 

Een knusser gevoel

Een spanplafond kan op bijna elke hoogte gespannen worden. Dit geeft u de mogelijkheid om de grote van uw ruimte aan te passen. Zo kunt u een kille, grote kamer binnen één dag omtoveren in een gezellige, knusse ruimte door het plafond te verlagen. Bovendien zijn spanplafonds in vele kleuren verkrijgbaar, waardoor je een warme kleur kunt geven aan je interieur. Met akoestisch plafond wordt dit effect enkel versterkt, een goede akoestiek draagt immers bij aan een knus gevoel.

Snel gemonteerd 

Een ander groot voordeel van spanplafonds is hoe snel deze gemonteerd kunnen worden. Waar een platen plafond of gestuct plafond veel tijd in beslag kan nemen, neemt het installeren van een spanplafond een stuk minder tijd in beslag. Met de snelle montageservice van Plameco is uw plafond zelfs als binnen één dag geplaatst, waardoor u dezelfde avond nog kunt genieten van uw nieuwe plafond.

Spanplafond nadelen 

Een spanplafond is echter niet in alle situaties de beste keuze. Dat komt doordat spanplafonds - net als elk ander plafond - ook nadelen hebben. Wat zijn die nadelen dan?

Kwetsbaar materiaal bij scherpe voorwerpen 

Een spanplafond wordt strak opgespannen en is gemaakt van enorm sterk materiaal. Toch kent een spanplafond een zwakke plek: scherpe voorwerpen. In het dagelijks leven zult u hier geen last van hebben, maar dit betekent wel dat u moet uitkijken met scherpe objecten in de buurt van uw plafond. Let bijvoorbeeld extra goed op wanneer u het plafond schoonmaakt, of wanneer u met lange, scherpe voorwerpen door de kamer loopt. Verder merkt u hier gelukkig niets van. 

Lastig overschilderbaar

Het materiaal waarin spanplafonds van gemaakt zijn laat zich niet makkelijk overschilderen als hout of stucwerk. Denk daarom goed na over de kleur wanneer u uw spanplafond uitkiest. De kleur die u kiest zult u altijd houden, tenzij u een nieuw spanplafond installeert.

De investering

Alle voordelen die spanplafonds meenemen - van de vrijheid om uw licht te plaatsen waar u wilt, tot het knusse gevoel - maken het niet zo goedkoop als schilderen of stuken. Laat dit u echter niet afschrikken en lees nog eens welke voordelen een spanplafond allemaal met zich meebrengt. Een exacte prijs noemen is lastig, aangezien spanplafonds altijd maatwerk zijn. Spanplafonds zijn echter een investering waar u geen spijt van zult krijgen. 

Spanplafonds van Plameco

Zoals u kunt zien hebben spanplafonds voor en nadelen. Of een spanplafond de beste optie voor u is, ligt simpelweg aan uw prioriteiten en persoonlijke smaak. Twijfelt u nog? Kom dan gerust langs in een van onze verkooppunten. Naast dat u zich hier kunt laten inspireren door onze showroom, staan onze experts klaar om u te helpen met het kiezen van het beste plafond. Maak snel een afspraak, dan zorgen wij dat de koffie klaar staat.


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"