Wat zijn mogelijke oorzaken van lekkage aan het plafond?

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Wat zijn mogelijke oorzaken van lekkage aan het plafond?

Wanneer de kringen op het plafond verschijnen, is het vaak al te laat. Een lekkage heeft het plafond door en door nat gemaakt en een lelijke verkleuring door waterschade is zichtbaar. Voordat het plafond gerepareerd kan worden, is het nu eerst zaak om de oorzaak van de waterschade te achterhalen.

Oorzaken van lekkage aan het plafond

Slechte afvoerbuis of waterleiding

Een van de mogelijke oorzaken van waterschade of lekkage is een slechte afvoerbuis, waardoor water uit de afvoerbuis in de muur sijpelt. Vaak ontstaat er dan een verkleurde kring in de hoek van het ondergelegen plafond. Verder kan ook een lekkende waterleiding op een bovengelegen verdieping een mogelijke oorzaak zijn.

Verstopte dakgoot

Een andere mogelijke oorzaak is een verstopte dakgoot. Dit is een probleem waar veel mensen geen rekening mee houden bij lekkage. Wanneer de dakgoot vol komt te staan met water, kan dat zich onder de dakrand begeven en langzaam maar zeker voor lekkage zorgen. De waterschade zal veelal aan de rand van het plafond zichtbaar zijn. Let dus op dat u elk najaar de dakgoot goed schoonmaakt.

Een lek in het dak

Een lek dak is natuurlijk ook mogelijke oorzaak. Vooral bij een plat dak komt lekkage regelmatig voor. Op een plat dak gaat op asfalt gebaseerde dakbedekking namelijk maar een paar jaar mee. Daklekkage komt vooral voor na herhaaldelijke vorst en dooi, omdat bepaalde onderdelen van de dakbedekking steeds uitzetten en weer krimpen. Als het recentelijk koud is geweest, is dat dus een goed moment om uw dak te controleren op zwakke punten.

Beschadigde schoorsteen

Tenslotte is een beschadigde schoorsteen tevens een veel voorkomende oorzaak van lekkages. Niet alleen het daklood rondom de stenen basis, maar ook gebarsten stenen zorgen ervoor dat water naar binnen komt. Vergeet ook niet de kap goed te controleren, anders regent het zo naar binnen.

Houd er rekening mee dat uw opstal- en eventueel de inboedelverzekering meestal alleen uitkeren wanneer er géén sprake is van nalatigheid. Dus zorg voor goed onderhoud van uw dak, goten en schoorsteen en laat bijvoorbeeld ook geen raam openstaan bij hevige regenval.

Oplossingen na het verhelpen van lekkage

Wanneer u de oorzaak van de lekkage heeft gevonden en verholpen, is het tijd om het plafond weer mooi te maken. Het probleem is echter dat het plafond bij waterschade zeer langzaam of lelijk kan opdrogen.

Als een plafond langdurig nat is, ontstaat er kans op verzakking, houtrot, schimmel en ongedierte. Het is daarom verstandig om een plafond waar zich een lek in heeft bevonden met versnelde technieken te laten drogen door een expert. Maar dat betekent niet dat het resultaat ook mooi is.

Vocht en schimmel in de badkamer

Schimmel badkamer plafond verwijderen

Voordelen van een spanplafond van Plameco 

Wilt u af van die lelijke verkleuringen en kringen in uw plafond door waterschade en hier in de toekomst ook geen last meer van hebben? Dan biedt Plameco een perfecte oplossing! Een spanplafond van Plameco wordt in één dag geplaatst, onder uw huidige plafond. Het oude plafond hoeft dus nog niet eens geheel droog te zijn. Bovendien hoeft het oude plafond ook niet verwijderd te worden, waardoor het nog even rustig kan nadrogen.

Het nieuwe plafond is schimmel-, alg- en bacteriewerend en daarbij tevens vochtbestendig en kleurvast. Mocht het nieuwe plafond schoongemaakt moeten worden, dan is dit zeer eenvoudig door het materiaal dat wordt gebruikt. Bovendien kunt u dan meteen een mooie kleur kiezen  of plafondverlichting toevoegen.  


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"