Welke plafondbekleding is geschikt voor welk soort kamer?

plameco plafonds, plameco decken, plameco ceilings

Welke plafondbekleding is geschikt voor welk soort kamer?

Wist u dat het plafond een belangrijk onderdeel is van de kamer die u wilt inrichten? Met welk materiaal u het plafond bekleedt, is voor een groot deel bepalend voor de sfeer in de ruimte. Mogelijkheden zijn er tegenwoordig genoeg, maar wat is voor u de beste keuze? Met dit stappenplan komt u erachter welke plafondbekleding er voor welke kamer geschikt is.

Stap 1: welke stijl past bij uw huis?

Gaat u voor een landelijke stijl, modern of toch voor klassiek? Kijk daarbij niet alleen naar uw persoonlijke voorkeuren, maar ook naar het karakter van het huis. Een strak en modern interieur past bijvoorbeeld minder goed bij een herenhuis van begin 20e eeuw en een chique interieur past weer minder bij een moderne nieuwbouwwoning.

Stap 2: plafondbekleding, voor welke kamer?

Klinkt als een ‘open deur-vraag’, maar toch is het goed om hier naar te kijken. Voor een badkamer heeft u plafondbekleding nodig die bestendig is tegen vochtige ruimtes, in de woonkamer of slaapkamer is dat geen vereiste. Bedenk dus in wat voor kamer het plafond komt en wat het plafond te verduren krijgt in de kamer.

Ook zijn de isolatie en de akoestiek van de kamer belangrijke factoren om rekening mee te houden. Een slaapkamer in de hoek op de bovenverdieping heeft een betere isolatie nodig dan een kamer middenin de woning. Bij een rijtjeshuis is de akoestiek weer belangrijker, omdat u geen ruzie wilt met de buren.

Plameco spanplafond met sierlijst

Let bij de plafondbekleding ook op de isolatie en de akoestiek

Stap 3: welk materiaal kiest u?

Als u weet welke stijl u zoekt voor uw kamer, dan kunt u gaan kijken naar het soort materiaal dat het best bij uw plafond past. Tegenwoordig is er genoeg keuze en hoeft u echt geen genoegen meer te nemen met een standaard plafond. We geven u een aantal voorbeelden:

Gipsplaten

De meeste mensen kiezen voor gipsplaten die al dan niet worden afgewerkt met pleisterwerk. Het past bij elke stijl, het is relatief makkelijk om zelf aan te brengen én er zijn speciale, groene platen die geschikt zijn voor vochtige ruimtes.

Aluminium

Minder bekend, wel uniek. Aluminium is modern en geeft de ruimte een licht industriële look. Ook is het geschikt voor de plafondbekleding van de badkamer of van de keuken, aangezien het vochtbestendig is. Daarnaast is aluminium ook onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Een nadeel kan zijn dat een aluminium plafond redelijk kostbaar is.

Hout

Bij een landelijke stijl wordt al snel aan een houten plafond gedacht. En terecht, want het sluit perfect aan bij deze stijl. Het hout geeft de kamer een warme, knusse uitstraling en past dus goed in de woonkamer of slaapkamer. Wanneer hout behandeld is of als u kiest voor exotisch hout, dan kunt u het zelfs in de badkamer gebruiken.

Kurk

Retro is helemaal in, net als kurk. Voor vloeren is het al langer een veel gebruikt materiaal, maar het kan zeker ook voor plafonds gebruikt worden. Kurk is een warm en milieuvriendelijk materiaal, het heeft een isolerende werking én zorgt voor een goede akoestiek van de kamer. Ideaal dus voor de woonkamer of een ruimte waar muziek een centrale rol speelt.

Kunststof

Kunststof is er in verschillende soorten en maten. Zo kunt u voor platen kiezen of het laten opspannen. Bij Plameco zijn we gespecialiseerd in die laatste techniek. Het voordeel is dat het oude plafond kan blijven zitten en dat het nieuwe plafond eronder wordt gehangen. Verlichting, kabels e.d. kunnen eenvoudig weggewerkt worden, het past bij iedere stijl én in één dag is het nieuwe plafond al gemonteerd. Daarbovenop is een Plameco plafond ook nog eens vochtbestendig en schimmel-, alg- en bacteriewerend.

Stap 4: hoe wordt het plafond gedecoreerd?

De laatste stap is het eventueel decoreren van uw plafond en het plaatsen van verlichting. Bij decoratie wordt vaak gedacht aan ornamenten en sierlijsten. Dat kan, maar u kunt er ook voor kiezen om bepaalde delen van het plafond te verlagen en te verlichten met LED verlichting. Ook kunt u met verschillende gekleurde vlakken te werken.

Een ander belangrijk element is verlichting. Bij Plameco vinden we dat een plafond en de kamer niet compleet is zonder de juiste verlichting. Aan de hand van een lichtplan kunnen we bepalen op welke punten u wat voor soort verlichting nodig heeft. Kunt u geen afstand doen van uw huidige mooie hanglamp? Geen probleem! Bent u op zoek naar écht unieke verlichting? Wij hebben een samenwerkingsverband met Swarovski voor speciale verlichting waar Swarovski kristallen in zijn verwerkt. Dit zorgt voor een mooi, uniek en zelfs adembenemend lichteffect. Zeker in combinatie met een hoogwaardig kunststof plafond van Plameco!

Spanplafond met Swarovski verlichting

Weet u welke plafondbekleding u wilt hebben? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden. Wij helpen u graag verder met professioneel en uitgebreid advies.


Terug naar het overzicht


Gratis onze brochure ontvangen of liever contact via de e-mail?
Vul dan onderstaande gegevens in en druk op "Verstuur"