Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Maak een afspraak
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Deel 1: 40 jaar Plameco-verhalen

Over communicatieve avonturen en creatieve plafondoplossingen

Je ziet het goed: Plameco viert dit jaar haar 40-jarig bestaan. Dat is 40 jaar succes, uitbreiding en innovatie.

40 jaar. Dat is een hele generatie en bijna een heel werkzaam leven! Onze ervaren franchisepartners hebben in hun Plameco-jaren dan ook veel meegemaakt.

Om deze verjaardag te vieren, hebben zij voor deze blog diep in de herinneringen gegraven. Duik met ons in talloze leuke en onvergetelijke verhalen uit 40 jaar Plameco.

En voordat we het vergeten… om deze bijzondere gelegenheid te vieren, geven wij 40 fantastische prijzen weg tussen 1 september en 1 december 2022. Lees hier meer over hoe je kunt deelnemen aan deze jubileumsactie.

Alles begint bij goede communicatie

Plameco is in 40 jaar uitgegroeid tot een internationale organisatie die actief is in vijf verschillende landen. Of het nu in het moederland Nederland is of in België, Luxemburg, Duitsland of Oostenrijk, communicatie met elkaar en met onze klanten moet worden geleerd.

Vooral de Nederlands-Duitse en Duits-Nederlandse vertalingen hebben ons meer dan eens aan het lachen gebracht. Zo kan onze partner uit Eiffel zich nog goed herinneren hoe de flyers er in 1998 uit zagen. Hierop stond de tekst: “Plafondconstructie zonder hak- of breekwerk”. Deze flyers waren ontworpen in Nederland en de tekst werd vertaald naar het Duits in: “Deckenbau ganz ohne Hacken und Brechen”, wat met een dubbele betekenis vrij vertaald kan worden naar “Plafondconstructie zonder schoppen en overgeven”. Je kunt je voorstellen dat onze Duitssprekende partners zich rot hebben gelachen.

Maar niet alleen een dubbele betekenis kan tot grappige situaties leiden – ook de uitspraak van Duitse woorden hebben ons menig maal aan het lachen gemaakt. Het Duitse spreekwoord “jemandem die Pistole auf die Brust setzen“ betekent het onder druk zetten van iemand. Het is wel belangrijk dat je “Brust” uitspreekt als “brust” en niet als “broest”. Het op het oog onschuldige foutje in de uitspraak zorgt ervoor dat er werd verwezen naar vrouwenborsten… oeps!

Ondanks dat Plameco al 40 jaar bestaat, kan het gebeuren dat potentiële Duitse klanten geen idee hebben wat een spanplafond is. Het Duitse woord voor spanplafond is “Spanndecke”, maar “Decke” heeft een dubbele betekenis, namelijk zowel plafond als deken. Sommige mensen hebben dan heel wat vragen voor onze partners: "Spandeken? Is dat iets voor het bed? Zoals hoeslakens? In welke maten is het verkrijgbaar?” Onze deskundige partners komen dan graag aan het woord en zijn dankbaar dat zij de "basics" nog eens mogen uitleggen.

Onze partners uit Ridderkerk gaven ons een echt kijkje in de keuken. Om technisch-logistieke redenen is het plaatsen van een spanplafond vaak het laatste project in een complete renovatie. Tegen de tijd dat de monteurs van start kunnen, heeft de opdrachtgever vaak al heel wat zenuwen achter de rug. Dit omdat de werkzaamheden die aan het spanplafond voorafgingen soms voor enige stress en spanning hebben gezorgd. De klant is dus vaak bijzonder oplettend en sceptisch in de laatste fase. Er gaat niets meer aan ze voorbij. Voor de Plameco monteurs is dit natuurlijk genoeg reden om met alle professionaliteit en veel rust een resultaat af te leveren dat een glimlach op het gezicht van de klant tovert en hem menig bouwprobleem doet vergeten. Dat lukt altijd en maakt van het werk een dankbare taak.

Door jarenlange verkoopervaring word je vanzelf goed in communicatie. Dat gaat in elk geval op voor onze partners. Zo ook in de Palts: hier heeft onze partner altijd zijn woord klaar en staat bekend als objectief, overtuigend en assertief. Geen wonder dat onze Plameco man de kandidatuur voor burgemeester aangeboden heeft gekregen. Dat is een hele eer, maar hij blijft liever bij Plameco. Daar zijn wij natuurlijk hartstikke blij mee!

Onze partners in Berlijn houden overigens ook wel van een praatje. Het gebeurt wel eens dat men na afloop van het plafondgesprek nog een tijdje napraat over van alles en nog wat. Dat is nog eens leuke klantenbinding.

Soms maken we zelfs gretig gebruik van dubbele betekenissen. Onze monteurs beantwoorden de bezorgde vragen over het eventuele doorzakken van het plafond vaak met: “Het plafond niet, maar wij zakken wel door na een dag werken!” en nemen zo alle zorgen weg met een glimlach.

Voertuigen – van gespreksstof tot sensatie

Het is altijd leuk om te horen dat Plameco voertuigen worden herkend als ze onderweg zijn. Zo kan het gebeuren dat onze monteurs op de parkeerplaats van de supermarkt worden aangesproken tijdens de avondboodschappen na een klus. Een goede gelegenheid voor een praatje en een visitekaartje!

Het moet echter snel gaan als zo'n moment zich voordoet bij een rood stoplicht, wat vaak het geval is. Dan moet het promomateriaal klaar liggen. En dat doet het! Het is niet ongebruikelijk dat uit dergelijke situaties een afspraak voortkomt.

Maar niet elke Plameco partner heeft alleen maar leuke dingen meegemaakt onderweg…

Toen onze Plamecoriaan uit Kamenz op de snelweg merkte dat zijn motor begon te roken, kon hij nog net een afgelegen grindparkeerplaats bereiken. Daar wist hij de koffer met stalen en enkele persoonlijke bezittingen nog te pakken en uit het voertuig te vluchten. Voor de brandweer arriveerde, had hij genoeg tijd om veel "mooie" foto's te maken. Helaas brandde de auto volledig uit...

Verhalen die we ook niet snel zullen vergeten, kwamen tot ons vanuit Würzburg. Een Plameco bus werd tot twee keer toe beroofd. Het resultaat? Veel waardevol gereedschap verdwenen om nooit meer teruggezien te worden. De verzekeringsmaatschappij vergoedde ongeveer de helft van de schade, maar de polis moest aanzienlijk worden verhoogd, bijvoorbeeld met een extra diefstalverzekering voor tijden tussen 22:00 en 7:00 uur. Ja, die bestaat!

Een andere keer waren onze Plameco partners in Nederland om materiaal op te halen. Ze stopten bij een parkeerplaats voor een korte pauze en een chauffeurswissel. Het busje trok om een of andere reden de aandacht van de politie. Toevallig werd er precies tijdens die controle gefilmd door een televisieploeg. In het Duitse televisieprogramma “Achtung Kontrolle” mochten onze monteurs zichzelf vervolgens zien schitteren op de buis. Dat is nog eens een ander soort reclame…

Creatieve plafondoplossingen

Over het algemeen verloopt een klus van Plameco vrij soepel, maar soms moeten onze monteurs creatieve oplossingen bedenken voor onverwachte omstandigheden. Dat is dan natuurlijk ook wat het werk zo mooi maakt: geen elke dag is hetzelfde!

Zo bezorgde een scheef houten plafond onze Plamecorianen in de Palts nogal wat hoofdpijn. Een "normaal" spanplafond zou het onmogelijk hebben gemaakt om één van de kamerramen nog te openen, zó laag was het oorspronkelijke plafond. Plameco integreerde toen een soort scherm op een hoger niveau op het raam in kwestie. Het plafond was geïnstalleerd en het raam kon weer open. Deze creatieve oplossing was een applaus van de klant waard!

"Het was enkele jaren geleden," vertelde onze Plameco-partner uit Sauerland ons. "We hadden de opdracht om een spanplafond te plaatsen in een kapsalon in Meschede. Zodat de salon maandag weer open kon, werden de werkzaamheden in het weekend uitgevoerd. Alles zou zondagavond klaar zijn." Een salon als deze is nogal een grote ruimte. Het vergt nogal wat vaardigheid en ervaring om een dergelijk plafond te installeren. Alles ging goed tot het allerlaatste hoekje boven de klantenbalie. Het materiaal scheurde... dat vraagt om een creatieve oplossing. Opnieuw beginnen was absoluut geen optie vanwege de tijdsdruk. Vooraf hadden de eigenaars van de salon besloten een contrasterend vierkant groen veld boven elke kappersstoel te integreren. Zonder verder oponthoud besloot onze Plameco monteur nog zo'n paneel boven de toonbank te installeren. De fout was hersteld, de deadline was gehaald. En de klanten? Zij waren blij met het samenhangende ontwerp! Plameco had als het ware het totaalconcept geperfectioneerd.

Trots als een pauw

Met alle mooie verhalen over Plameco is het geen wonder dat onze partners trots zijn op hun werk. En op sommige projecten zelfs bijzonder trots.

In Best heeft onze lokale Plameco partner de koepel van de Florentijnse kathedraal voorzien van een spanplafond. Nou ja, niet helemaal... het was wel echt een koepelvormig plafond waar andere bedrijven hun handen niet aan durfden te branden. Onze partner heeft hier een zwart plafond met sterrenspots geïnstalleerd. Het was een enorm veeleisende klus, meldt hij, maar leverde een prachtig eindresultaat op waar hij erg trots op is.

Maar je mag natuurlijk ook trots zijn wanneer het om een wat kleinere bestelling gaat. In het zesde jaar van onze partner uit de Palts mocht hij zich Plameco-partner met de hoogste omzet noemen. De bestelling die hij zich echter het best kan herinneren, is zijn kleinste bestelling. In een piepkleine badkamer ter grootte van een toilet moest een oud beschimmeld houten plafond worden vervangen. Mat wit, twee spots. De klant moest het geld ervoor lenen van familie en vrienden. Onze franchisepartner moest haar zelfs een beetje tegemoet komen met de prijs. Uiteindelijk is het een mooi klein plafond geworden waar hij trotser op is dan op welke grote bestelling dan ook.

Op naar de volgende 40 jaar

In 40 jaar Plameco hebben we samen met onze partners dus al veel meegemaakt. Maar van elke ervaring valt te leren. Zo zijn we beter geworden in communiceren, sluiten we de juiste inbraakverzekeringen af en worden de oplossingen voor onvoorziene situaties alsmaar creatiever. Proost op de volgende 40 jaar vol interessante gebeurtenissen, leermomenten en prachtige spanplafondprojecten!

Nog meer lezen over Plameco achter de coulissen? Lees dan het tweede deel van onze blogserie "40 jaar Plameco".

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer