Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Bekijk alle Plameco dealers.

Vind jouw dichtstbijzijnde
9.0 van 3295 beoordelingen

Plafonds in vochtige ruimtes – een kleine wegwijzer

Er zijn plafonds die heel veel te voortduren krijgen. Denk aan hoge vochtigheid en spatwater. Sterker nog, sommige plafonds moeten ook moeiteloos om kunnen gaan met hitte en stoom zonder ook maar enige schade op te lopen. Dan hebben we het over plafonds in vochtige ruimtes zoals badkamers, kleine keukens maar ook restaurantkeukens, zwembaden, sauna's ... En daar komt nog bij dat zo'n plafond er niet alleen mooi uit moet zien maar ook mooi moet blijven! In deze blog kom je meer te weten over de speciale eisen waaraan een plafond voor vochtige ruimtes moet voldoen en de materialen die daarvoor kunnen worden gebruikt.

Plafondstress nr. 1: Hitte en vocht

Zoals we allemaal weten, stijgt warmte op – bovenin een ruimte nestelt zich de warme lucht en blijft daar ook hangen. Als je ooit in de winter in een verwarmde kamer op een stoel bent geklommen om bijvoorbeeld een lamp te verwisselen, heb je zeker het verschil in temperatuur tussen de vloer en het plafond opgemerkt. Wanneer de temperatuur stijgt, zetten materialen uit; wanneer het koeler wordt, krimpen ze weer in. Deze "bewegingsstress" heeft al menig verf- of vernislaag doen barsten. Deze „beweging“ kan soms ook worden waargenomen in plafondpanelen. Je kan dan het plafond horen kraken ... Daar komt bij dat het vocht in de vorm van waterdamp dat in badkamers en keukens door de lucht zweeft, neerslaat op alle beschikbare oppervlaktes en dus ook op plafonds. Dat komt doordat deze over het algemeen koeler zijn dan de lucht eromheen. Het plafond van je vochtige ruimtes moet dus absoluut bestand zijn tegen het binnendringen van water. De keuze van het juiste materiaal hiervoor is niet al te moeilijk. Maar je zult er meestal geen schoonheidsprijs mee winnen. Tenzij ... (zie punt 3.)

 

Plafondstress nr. 2: ongewenste gasten

Ongewenste gasten? Hoezo? Wat voor gasten?

Schimmels, algen en bacteriën ZIJN DOL OP vocht en warmte. Daarom houden deze aanvankelijk meestal onzichtbare indringers zich vooral op in vochtige kamers. Een betegelde en goed gevoegde muur kan hier alleen maar hartelijk en lichtelijk vermoeid om glimlachen. Geen probleem. Maar hoe zit het met je plafond? Ongewenste gasten weten zich goed te nestelen in een gestuct plafond. Een gestuct plafond absorbeert namelijk vocht, waardoor schimmels, bacteriën en algen kunnen ontstaan. Zelfs als jouw plafond zo'n aanval weet te doorstaan, , zullen er vlekken en schimmelsporen achterblijven. Liever niet.

Plafondopties voor vochtige ruimtes

1. Gipsplaten

Je kent ze vast wel: de groene gipsplaten uit de bouwmarkt die geschikt zijn voor vochtige ruimtes. Maar let wel, het is geen kinderspel om ze te installeren. En je weet waarschijnlijk ook dat de platen moeten worden geplamuurd en afgedicht met geschikte verf (bijv. latex). Geen makkelijke klus, laten we daarom nog wat andere opties doornemen.

2. Aluminium

Heb je een erg moderne, gestroomlijnde inrichting of een lichtelijke (of uitgesproken) industriële look? Dan zou een aluminium plafond goed kunnen passen bij de inrichting van je vochtige ruimtes. Het is een gewaagde keuze, maar het materiaal geeft de badkamer extra karakter en is een echt statement. Een plafond van aluminium panelen is vochtbestendig en bestand tegen schimmels, algen en bacteriën. Bovendien is een dergelijk plafond makkelijk schoon te maken en ook nog eens duurzaam. Net als bij een spanplafond van Plameco kan ook de verlichting met relatief weinig moeite worden geïntegreerd.

3. Hout

Echt? Hout in een vochtige ruimte?
Ja, absoluut. Denk maar aan ruimtes die ingericht zijn als Finse sauna's. Daar zijn de muren en plafonds vaak met hout betimmerd. Niet elke houtsoort is hier echter geschikt voor. En beukenhout maar ook "exoten" als espen, Noorse sparren of rode ceder zijn duur.

Het hout moet bestand zijn tegen hoge temperaturen en extreme vochtigheid. Daarom moet het vooraf grondig worden behandeld, zodat het langer dan één seizoen bestand is tegen de constante belasting van een afgesloten ruimte met temperatuurwisselingen. Hout zet binnen tot 4 % uit bij blootstelling aan hitte en vochtigheid. En ja, het krimpt ook weer, maar een houten plafond is alleen bestand tegen dit eeuwige proces van inkrimpen en uitzetten als het zeer goed en vakkundig is bewerkt. Anders zal het plafond kromtrekken zonder enige hoop op verbetering.

4. Een spanplafond van Plameco

Als je op zoek bent naar een plafond dat bestand is tegen algen, schimmels en bacteriën, spatwaterdicht is en er ook nog eens mooi uitziet, dan is een spanplafond van Plameco de beste optie voor jou. Daar komt bij dat het absoluut niet uitmaakt in welke staat je huidige plafond is.

En het hoeft niet altijd de hele ruimte te zijn die een spectaculaire plafondupgrade krijgt. Je kunt bijvoorbeeld alleen een fotoplafond over je douche laten spannen, desgewenst met LED verlichting van een sterrenhemel of met een uitzicht op boomtoppen. Beide motieven zijn zeer populair voor doucheruimtes.

Niet alleen een badkamer heeft een plafond voor vochtige ruimtes nodig maar bijvoorbeeld ook een keuken. Denk maar aan al die waterdamp die een keukenplafond moet weerstaan tijdens het koken. Onze spanplafonds voor vochtige ruimtes zijn gecertificeerd volgens IP-54. Dit betekent dat ook met een geïntegreerde verlichting plus opspattend water plus stoom een dergelijk spanplafond geen enkel elektrisch gevaar oplevert.

Een Plameco spanplafond is binnen één dag geplaatst zonder veel poespas. Dus je hoeft je niet een week lang bij de buren te douchen. De ruimte kan namelijk onmiddellijk na de installatie weer gebruikt worden en is vanaf dat moment uiterst eenvoudig te onderhouden. Een ander groot voordeel van een Plameco plafond: je bent niet aan kleur gebonden. Een marmeren motief of een plafond met fotoprint, met of zonder geïntegreerde verlichting, mat of hoogglans – je nieuwe Plameco spanplafond is gegarandeerd een bron van inspiratie voor jou en je gasten.

Als je kiest voor een spanplafond van Plameco, heb je ook nog eens duidelijk het minste werk. Je hoeft het oude plafond niet te repareren en je hoeft ook niets te slopen. Wanneer onze monteurs 's morgens bij je arriveren, kun je er zeker van zijn dat alles diezelfde avond nog klaar en opgeruimd is. En vanaf dat moment kun je jarenlang genieten van je mooie plafond in de badkamer of het stoombad, in de sauna of de infraroodcabine, in de keuken of je binnenzwembad.

En als je werkzaam bent in de horeca en je baas is op zoek naar een plafondconcept voor de restaurantkeuken of de wellnessruimte? Laat hem dan weten dat Plameco spanplafonds ook voor deze toepassingen veilig, betrouwbaar en duurzaam zijn, en bovendien bijzonder fraai. Wedden dat hij ons belt?

 

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer