Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Offerte aanvraag
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Rookmelders waken over jouw veiligheid

Misschien is dit voor jou oud nieuws, maar de meeste slachtoffers van een brand sterven niet door vuur, maar door rookvergiftiging. Ze raken bewusteloos door het inhaleren van rook en hun ademhalingswegen worden vaak onherstelbaar beschadigd.
Het probleem is dat wij, als we in diepe slaap zijn, rook pas ruiken als het vaak al te laat is. Ons gehoor is wat dat betreft veel alerter dan onze reuk. Geen betere wekker dan het schelle geluid van het rookalarm. Dat gaat door merg en been.

Trouwens, wist je ook dat er maar een klein beetje rokend materiaal nodig is om je letterlijk de adem te benemen? Honderd gram verkoold plastic is bijvoorbeeld al genoeg om een gemiddelde woning vol rook te zetten. Als je uiteindelijk wakker schrikt en drie keer flink ademhaalt, is dat al genoeg om bewusteloos te raken. Vluchten is dan geen optie meer.

Plameco plafonds: Rooklucht in de diepe slaapDe rooklucht wordt tijdens de diepe slaap niet waargenomen.

Plameco plafonds: De schelle pieptoon van de rookmelder redt je leven.De schelle piep van je rookmelder kan je leven redden.

Rookmelders redden levens, maar alleen als ze daadwerkelijk op de juiste manier geïnstalleerd worden. Daarom zijn in veel landen, in Nederland met ingang van 1 juli 2022, rookmelders verplicht. En waar die verplichting daadwerkelijk is doorgevoerd, heeft het in korte tijd heel veel levens gered.
Uit schattingen blijkt dat er jaarlijks gemiddeld 13 (!) mensen hun leven te danken hebben aan het oorverdovende gepiep. En dat was nog voordat rookmelders verplicht waren.

Plameco plafonds: eenvoudige montage van een rookmelderDe installatie van je rookmelder is snel en eenvoudig.

Wij gaan er daarom vanuit dat jij al van het nut van een rookmelder overtuigd bent en er zelfs al verschillende geïnstalleerd hebt. En dat je er dus niet blind op vertrouwt dat je cavia of kat je waarschuwt als ze minder zuurstof krijgen door rook. So far so good.

Desondanks duiken er steeds weer nieuwe vragen op over rookmelders:

  1. Plicht? Echt?
  2. Wat zijn de consequenties als je geen rookmelder hebt? Wat vinden verzekeringen daarvan?
  3. Wie is er verantwoordelijk voor de rookmelder?
  4. Welke rookmelders zijn het meest geschikt en betrouwbaar?
  5. Welke problemen kunnen zich voordoen, wat kun je ertegen doen of beter nog: hoe kun je ze voorkomen?
  6. Waar moet je rookmelders ophangen en waar heeft dat geen zin?
  7. Hoe kan ik de rookmelder het beste in mijn huis integreren zodat hij niet te veel opvalt?

Wij storten ons vandaag op deze vragen en geven je antwoorden die levensreddend kunnen zijn.

1. Plicht? Echt?

Ja, echt….

  • België kent al een rookmelderplicht sinds 2004. Die is echter nog niet volledig doorgevoerd.
  • In Nederland gold de plicht tot voor kort alleen voor nieuwbouwhuizen, maar vanaf 1 juli 2022 ook voor bestaande bouw.
  • Wat betreft onze Duitstalige buurlanden: in Duitsland zijn rookmelders sinds 2020 verplicht in openbare en particuliere gebouwen, in Oostenrijk sinds 2016 (met aparte regels per deelstaat). In Luxemburg geldt de rookmelderplicht in nieuwbouwwoningen al en vanaf 2023 wordt het gebod uitgebreid naar bestaande bouw en woningen. In Zwitserland zijn ze niet verplicht, maar worden ze sterk aanbevolen.

Plameco plafonds: meest voorkomende oorzaken van brand in woningen.Woningbranden worden het meest veroorzaakt door elektrische apparaten, open vuur en menselijke fouten.

2. Wat zijn de consequenties als je geen rookmelder hebt? Wat vinden verzekeringen daarvan?

Daar kun je vergif op innemen: verzekeringen weten precies welke regels gelden. Als bij brandschadegevallen wordt vastgesteld dat er geen verplichte rookmelder aanwezig was of dat die verkeerd was geïnstalleerd, kan dat reden zijn om schadevergoedingen niet uit te keren. ‘Dat wist ik niet,‘ is helaas geen goede smoes.

Plameco plafonds: gevolgen van ontbrekende rookmeldersEen ontbrekende rookmelder kan in het geval van brand levensgevaarlijk zijn.

Plameco spanplafonds: verzekeringen, boetes en kans op overlijden door ontbrekende rookmeldersAls rookmelders ontbreken, bestaat het risico dat er mensenlevens verloren gaan, hoge boetes betaald moeten worden en schadevergoedingen niet worden uitgekeerd.

3. Wie is verantwoordelijk voor rookmelders?

In Vlaanderen en Wallonië is het een plicht van de verhuurder, maar moeten huurders hem wel op de vingers tikken als hij daar niet aan voldoet. In Brussel en Nederland is de verhuurder verantwoordelijk voor het installeren van de rookmelders in de woning van zijn huurder(s). Huurders hoeven zich daar niet mee bezig te houden. De huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud en de batterijwissel.

In je eigen huis moet je uiteraard zelf voor de installatie van rookmelders zorgen. De Vereniging van Eigenaren kan eventueel afspraken maken over gedeelde verantwoordelijkheid voor aanschaf en onderhoud. Maar niemand ontkomt eraan een rookmelder aan te schaffen.

In bedrijfsgebouwen is het management verantwoordelijk voor de brandveiligheid inclusief rookmelders. Aangezien er gigantische boetes staan op het niet naleven van deze regels, kun je ervan uit gaan dat de meeste bedrijven keurig aan hun verplichtingen voldoen.

Plameco plafonds: Wie is verantwoordelijk voor de installatie van rookmelders?In huurwoningen is de huisbaas verantwoordelijk voor het installeren van rookmelders. Heb je een koopwoning? Dan ben je zelf verantwoordelijk.

4. Welke rookmelders zijn het meest geschikt en betrouwbaar?

Wie op rookmelders bespaart, komt vaak bedrogen uit. Ze slaan vals alarm op de meest onmogelijke momenten en geven veel te snel aan dat de batterij leeg is… om gek van te worden. En die 9V-batterijen zijn niet bepaald de goedkoopste. Veel te vaak worden de batterijen dan ook verwijderd of wordt het ding van de muur gehaald… zonder het ooit weer te vervangen. Levensgevaarlijk.

De oplossing van bijna alle problemen: rookmelders met batterijen die tien jaar goed blijven. Het loont de moeite om consumententesten van rookmelders op te zoeken op internet. Ze bieden vaak goede tips voor koop of vervanging.

Plameco spanplafonds: Rookmelder met batterijen die 10 jaar meegaan.Rookmelders met batterijen met een levensduur van 10 jaar zijn het meest geschikt. Deze rookmelders garanderen voor een lange tijd veiligheid.

5. Welke problemen kunnen zich voordoen, wat kun je ertegen doen of beter nog: hoe kun je ze voorkomen?

Om te beginnen: zie punt 4!

Maar ook bevestiging op de verkeerde plek kan een probleem zijn. Als het apparaat pas aanslaat als de rook al een heel dikke walm is, ben je te laat.

Voor sommige ruimtes, zoals de badkamer en keuken, zijn rookmelders niet verplicht of kun je andere soorten melders aanschaffen. Er bestaan warmte-, hitte- of thermomelders voor de keuken. Wie veel kookt, bespaart zichzelf daarmee voortdurend gepiep door onschuldige kookdamp.

Standaard kun je zeggen: in alle verblijfsruimten en gangen die als vluchtweg dienen, moeten in landen met rookmelderplicht rookmelders hangen. Dus: in woon- en slaapkamers, hal en overloop, werkkamers en hobbyruimtes.

6. Waar moet je rookmelders installeren en waar heeft dat geen zin?

We weten het… rookmelders zijn niet de mooiste aanvulling op je interieur, maar zó opvallend zijn die kleine witte dingen nu ook weer niet. Rookmelders moeten in elk geval geïnstalleerd worden in elke slaapkamer, kinderkamer, gang en overloop die als vluchtweg kan dienen. Soms ook in de woonkamer. En verder verschilt het per land.

Plameco spanplafonds: rookmelder in slaapkamers en kinderkamersRookmelders zijn onmisbaar in slaap‐ en kinderkamers.

Plameco spanplafonds: rookmelders in vluchtwegenMaar het is ook verplicht om rookmelders te installeren in trappenhuizen en gangen die als vluchtweg dienen.

Hier de voorschriften voor rookmelders per land:

Plameco spanplafonds: Rookmelderplicht in verschillende landen.

België:

Rookmelders moeten overal worden aangebracht waar eventueel risico op brand bestaat. Echter niet in de keuken, badkamer en garage. Daar is het risico op vals alarm te groot vanwege kookwalm, waterdamp of stof. Rookmelders herkennen rook meestal door optische sensoren en laten zich door stoom en stof in de luren leggen.

Nederland:

Vanaf 1 juli 2022 verplicht op elke verdieping van het huis en in afgesloten ruimtes die als vluchtweg dienen. Zolders die niet als verblijfsruimte gebruikt worden zijn daarvan uitgezonderd. In nieuwbouw zijn rookmelders die op het stroomnet zijn aangesloten verplicht.

Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg:

In Duitsland moeten rookmelders overal hangen waar mensen slapen en in ruimten die als vluchtweg dienen. In Berlijn en de deelstaat Brandenburg zijn ze verplicht in alle verblijfsruimten in huis, behalve de keuken.

In Oostenrijk geldt voor alle nieuwbouwwoningen, -kleuterscholen en -hotels met minder dan dertig bedden dat rookmelders in alle verblijfsruimten (m.u.v. de keuken) en vluchtwegen moeten hangen. Dit geldt ook voor een huis dat verbouwd of gerenoveerd is na de ingang van de wetgeving. In de deelstaat Kärnten moeten ze ook in bestaande bouw worden geïnstalleerd.

In Luxemburg geldt de verplichting voor slaapkamers en vluchtwegen in nieuwbouwwoningen en vanaf 2023 wordt het gebod uitgebreid naar bestaande bouw en woningen.

In kamers met een open haard is het overigens ook aan te raden een koolmonoxidemelder (CO-melder) op schouderhoogte te installeren.

Keukens, badkamers, wasruimten, garages, zolders en kelders zijn overal vrijgesteld van de rookmelderplicht. Je moet tenslotte niet overdrijven. Zolderkamers die als woon-, werk- of slaapruimte worden gebruikt moeten uiteraard wel een rookmelder hebben.

Plameco spanplafonds: brandrisico en rookmeldersRookmelders moeten overal geïnstalleerd worden waar een risico op brand bestaat.

7. Hoe kan ik de rookmelder het beste in mijn huis integreren?

Online vind je gedetailleerde handleidingen voor de beste plek voor het aanbrengen van rookmelders. Die baseren zich op de omvang van de kamer en het soort plafond. Zijn er balken? Is de kamer rechthoekig of in L-vorm? Heeft de kamer een vide? Loopt het plafond schuin? Als vuistregel geldt: hoe hoger, hoe beter (met uitzondering van een schuin dak) en liever één te veel dan één te weinig.

En wij hebben goed nieuws: op verzoek kunnen hoogwaardige rookmelders met optische sensor ook in Plameco spanplafonds geïntegreerd worden. Na activering houdt de accu het tien jaar vol.

Plameco spanplafonds: Rookmelder geïnstalleerd door een vakman.Plameco biedt de integratie van hoogwaardige rookmelders in spanplafonds aan.

Plameco spanplafonds: eenvoudige montage van rookmeldersAl bij de planning van je nieuwe spanplafond wordt rekening gehouden met de plaatsing van rookmelders. Integratie van rookmelders is bij elk spanplafond mogelijk.

Plameco spanplafonds: Rookmelders met Europese norm, batterij 10-jarige levensduur.Plameco rookmelders voldoen aan de Europese norm en hebben een batterijlevensduur van 10 jaar.

Heb je al een brandveilig Plameco-plafond, maar nog geen rookmelder? Geen probleem. Je spanplafond kan ook achteraf nog worden uitgerust met een rookmelder. In elk geval blijft het strakke aanzien van het door jou ontworpen plafond overeind en je veilige thuisgevoel behouden.

Plameco spanplafonds: rookmeldersensor, zelden vals alarmDe hoogwaardige optische sensor reageert snel op rookvorming met een luide waarschuwingstoon van 85 dB en zorgt ervoor dat er minder vaak vals alarm wordt gegeven.

Plameco spanplafond: Rookmelder achteraf plaatsen mogelijkHet is ook mogelijk om een rookmelder te installeren in je bestaande Plameco spanplafond.

Welke kwaliteits- en veiligheidseisen aan spanplafonds gesteld worden (ook bij brand) lees je in ons blog Eisen aan spanplafonds.

Advies op maat

Als je nog bezig bent je plannen voor een nieuw spanplafond in daden om te zetten, hoef je alleen bij je lokale Plameco-adviseur aan te geven, dat je er ook (een) rookmelder(s) in wilt. Dan plannen we samen de integratie van de rookmelder(s). Onze adviseurs kennen de regels en voorschriften als geen ander. Weer een zorg minder – zoals je dat bij Plameco gewend bent.

Afspraak maken

Plameco spanplafonds: advies rookmelderplichtOnze Plameco-adviseurs kennen de regels van de rookmelderplicht en geven je graag advies.

Meer wooninspiratie?

Vraag dan direct jouw gratis brochure aan. Deze zit bomvol informatie en inspirerende foto's.

Gratis brochure aanvragen

Spanplafonds

Plameco

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Plameco

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Plameco

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer