Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Bekijk alle 6 dealers.

Vind jouw dichtstbijzijnde
9.0 van 2752 beoordelingen

5 tips om een ruimte met hoog plafond te verlichten

Een kamer met een hoog plafond op de juiste manier verlichten kan een lastige opgave zijn. Kies je bijvoorbeeld voor een lamp aan een hoog plafond? Juist voor grondverlichting? Of een combinatie hiervan? En is dit dan wel genoeg om de hele kamer te verlichten? In deze blog geven wij je vijf tips waar je jouw voordeel mee kan doen bij het inrichten van de verlichting van een hoge ruimte en geven we ook de drie grootste valkuilen bij de inrichting van de verlichting.

5 tips voor de juiste verlichting in ruimte met hoog plafond

Een hoog plafond geeft stijl en karakter aan een huis. Toch kan verkeerd geplaatste verlichting roet in het eten gooien. Neem hieronder de vijf tips door die bijdragen aan de juiste inrichting van een ruimte met hoog plafond.

1.GROTE HANGLAMPEN MET KRACHTIG LICHT

Een kamer met een hoge afmeting leent zich vaak goed voor een grote hanglamp die alle aandacht naar zich toetrekt. Wat te denken van een kroonluchter of een mooie designlamp? Ook een grote doe-het-zelf lamp kan een ideale oplossing zijn voor een kamer met hoog plafond. Besluit je de ruimte te verlichten met één grote plafondlamp? Dan moet deze in staat zijn de hele ruimte te verlichten. Zeker in de avonduren moet de lamp zorgen dat je alles nog goed kunt zien.

-afbeelding-

Een kroonluchter met krachtig licht als stralend middelpunt van de kamer

2.VOLDOENDE LAMPEN

Je kunt er ook voor kiezen om niet met één centrale, maar met meerdere lampen de kamer te verlichten. Denk hierbij aan spot- of railverlichting. De spots of rails kun je dan over de hele oppervlakte van het plafond plaatsen, zodat je op elke plek voldoende licht hebt. Ook heb je bij deze mogelijkheid de keuze om te variëren met lampen op originele plekken. Plaats bijvoorbeeld de spotjes niet in het plafond, maar hang de spotjes dichterbij de woonruimte. Het effect is dat de ruimte zijn hoogte behoudt, maar dat de spotjes veel meer in het oog springen.

3. BOOGLAMPEN

Verlichting hoeft natuurlijk niet alleen van het plafond af te komen. Ook vloerlampen kunnen ervoor zorgen dat bepaalde ruimtes in de kamer, als leeshoekjes en eettafels, meer verlicht worden. Booglampen zijn hier een uitstekend voorbeeld van. Deze lamp schuif je gemakkelijk naast de tafel, waardoor de lichtbron precies boven de tafel terecht komt. Met een booglamp ben je flexibeler dan met een plafondlamp. Je kunt bijvoorbeeld het interieur veranderen wanneer je wilt, zonder rekening te houden met de lampen die uit het plafond komen. De booglamp verschuif je simpel mee op de plek waar je deze wilt hebben.

-afbeelding-

Verlaag het plafond voor een gedeelte om zo het licht naar beneden te halen

Ook de akoestiek in de ruimte kan door een plafondverlaging verbeterd worden. Dit kan door de ruimte te benutten die ontstaat tussen het huidige en het verlaagde plafond. Het is naast de voordelen van de tussenruimte ook mogelijk om je eigen hanglamp op elke gewenste plek aan de verlaging te monteren. Ook is het een optie om te kiezen voor een verlaagd lichtdoorlatend plafond, om zo het natuurlijke daglicht na te bootsen.

De meest gemaakte fouten bij het verlichten van een hoge ruimte

Fouten maken is menselijk, zeker als het gaat om het verlichten van een hoge ruimte. Hieronder bespreken we de meest gemaakte fouten, zodat je deze niet meer hoeft te maken.

  • De ruimte overbelichten. Veel mensen zijn geneigd om een hoge ruimte vol te plaatsen met verlichting, omdat ze bang zijn dat de ruimte te weinig licht heeft. Spotjes aan het plafond, grote muurlampen en dan ook nog een paar losse lampen op de vloer. Tel hierbij de verlichting van tafels en kastjes bij op en je bent bijna verplicht om binnen een zonnebril gaan dragen.
  • De verkeerde lichtkleur. Je hebt alle lampen opgehangen en wat blijkt? De lichtkleur is niet zoals je had verwacht. Met LED-verlichting is er veel keuze in lichtkleur en als je hier niet bij stilstaat, kan het zomaar zijn dat je per ongeluk een kleur uitkiest die niet bij jouw interieur past.
  • De verkeerde lichten dimbaar maken. Wist je dat een LED-lamp in sommige gevallen niet werkt met een normale lichtdimmer? Vraag dus altijd bij de verkoper na of de lamp die je wilt kopen geschikt is voor de dimmer die je thuis hebt.

Meer weten over de mogelijkheden voor jouw plafond?

Een hoge ruimte kan dus op veel verschillende verlicht worden. Ben je benieuwd wat er mogelijk is in jouw woning? Neem dan contact op voor meer tips, advies of de mogelijkheden!

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer