Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Bekijk alle 6 dealers.

Vind jouw dichtstbijzijnde

De akoestiek in huis verbeteren

Een slechte akoestiek in huis kan zorgen voor klachten als vermoeidheid en concentratieverlies. Daarnaast kan door een slechte akoestiek de sfeer in een ruimte ongezellig aanvoelen en kunnen de mensen elkaar slechter verstaan. Je thuis is bedoeld om te ontspannen en te genieten, maar hoe kan de akoestiek in de woning worden verbeterd en welke rol kan het plafond hierin spelen? 

Luchtgeluid of contactgeluid?

Om te bepalen wat voor akoestische problemen er in huis zijn, is het belangrijk om te weten waar het geluid vandaan komt. Er zit namelijk een verschil tussen luchtgeluid en contactgeluid.

 

Wat is luchtgeluid?

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt luchtgeluid verspreid door de lucht. Daarbij kun je denken aan harde muziek, pratende mensen of verkeer dat door de straat rijdt. In eerste instantie verplaatst het geluid zich via de lucht om vervolgens via de muur, vloeren en plafonds in huis te komen.

 

Wat is contactgeluid?

Contactgeluid wordt rechtstreeks verspreid via de muren, vloeren en plafonds. Dan hebben we het dus bijvoorbeeld over hakken op laminaatvloer, een trillende wasmachine of mensen die de trap op- en aflopen.

 

Galm in huis verminderen

Je kent het misschien wel: de holle klank en echo die je hoort als je in een lege woning staat. Je knipt met je vingers en hoort het geluid aan alle kanten weerkaatsen. Het geluid in de woning wordt in zo'n geval niet opgenomen door zogenaamde geluidsabsorberende materialen en meubels, maar kaatst tegen kale oppervlakten in de woning aan. Deze galm in huis is een akoestisch probleem, veroorzaakt door contactgeluid.

Nadat geluid kaatst tegen de harde oppervlakken van wanden, vloeren, meubels en het plafond, komt het geluid weer terug in je oren. Deze weerkaatsing van het geluid is wat een hinderlijke galm veroorzaakt. De luisteraar hoort het geluid van alle kanten terugkomen, in plaats van alleen waar het geluid vandaan komt. Dit komt voornamelijk voor in (grotere) ruimtes die minimaal gestoffeerd en gemeubileerd zijn. Vervelend, helemaal als je juist de voorkeur voor een minimalistisch interieur hebt. 

 

De akoestiek verbeteren

Gelukkig zijn er mogelijkheden om de akoestiek in huis te verbeteren. Zelfs zonder al te veel moeite en geluid uit te geven.

 

Geluidsabsorberende aankleding en meubilair

De aankleding van de woonkamer kan de akoestiek verbeteren, wanneer geluidsabsorberende materialen gebruikt worden. Bij geluidsabsorberende materialen moet je denken aan vloerbedekking, tapijten, kleden, gestoffeerde meubels, (zware) gordijnen en kasten. Deze nemen het geluid op en verminderen het weerkaatsten ervan.

Vooral glaswerk kaatst veel geluid terug. Heb je grote glaswanden of glazen deuren? Kies dan vooral voor geluidsabsorberende gordijnen. De galm in huis zal hierdoor erg verminderen. 

 

Akoestische wandoplossingen

Door strakke, harde oppervlakten op de muren en deuren, kan het geluid hard door de woning terugkaatsen. Wanneer het een grote, open ruimte betreft, zal dit alleen maar erger zijn. Een mogelijke oplossing om de ruimte kleiner te maken, is door het gebruik van wandpanelen. Je kunt er ook voor kiezen om akoestische fotolijsten of schilderijen aan de muren op te hangen, zodat het geluid niet verder kaatst.

 

Akoestiek verbeteren door geluidsisolatie

Is er toch nog een hinderlijke galm of wil je het interieur van de ruimte niet aanpassen, dan kan worden nagedacht over geluidsisolatie van de woning. 

 

Betonnen vloer of houten vloer?

Het is goed om te kijken van wat voor materiaal de verdiepingsvloer gemaakt is. Een betonnen vloer heeft van zichzelf al een goede isolatiewaarde door de flinke massa. Een houten vloer kun je ook nog isoleren met geluidsabsorberende platen, maar die hebben het nadeel dat de vloer hoger komt te liggen. 

 

Geluidsisolatie bij luchtgeluid

Een relatief eenvoudige manier om luchtgeluid te voorkomen is om cellulosevlokken te spuiten tussen het plafond en de verdiepingsvloer. De holle ruimte wordt dan volledig gevuld met deze vlokken, waardoor de klankkast verdwijnt en geluid zich minder makkelijk kan verspreiden. Je kunt hier ook steenwol voor gebruiken. Daarvoor moet wel het plafond of de verdiepingsvloer opengemaakt worden, aangezien dit in platen wordt aangebracht.

Een bijkomend voordeel van cellulose is dat het ook nog een thermische functie heeft. Warmte wordt beter vastgehouden, waardoor je ook energie kan besparen. Een win-win situatie dus!

 

Geluidsisolatie bij contactgeluid

Bij contactgeluid kun je zorgen voor geluidsisolatie door een verlaagd plafond te plaatsen. Het plafond moet akoestisch ontkoppeld zijn van de verdiepingsvloer. Door het plafond te verlagen, dempers te plaatsen en isolatiemateriaal toe te voegen, wordt het contactgeluid geminimaliseerd. 

Eigenlijk is dit nog de meest efficiënte manier om het plafond te isoleren, aangezien tegelijkertijd ook luchtgeluid wordt gereduceerd. Plameco plafonds worden onder het huidige plafond geplaats en het materiaal zorgt voor een natuurlijke isolatie.