Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Maak een afspraak
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Deel 1: Wat is Human Centric Lighting?

Licht door mensen voor mensen.

Herfst. De dagen worden korter en de klok gaat weer over op wintertijd. Juist in deze periode merk je op hoeveel effect licht nu eigenlijk op je heeft. Ineens is het veel vroeger donker en krijg je het gevoel dat je van de ene op de andere dag je ritme moet veranderen:

  • Gaan joggen aan het eind van de middag als het al donker is, of toch liever in de late ochtend?
  • Eerder beginnen met werken, zodat je thuis komt als het nog licht is?
  • De televisie eerder aanzetten omdat de avond vroeger valt?
  • Op tijd naar bed of de jetlag uitzitten?

Wat kun je eraan doen? Licht aan! Maar ho eens even. Zo simpel is dat nog niet. Ons natuurlijke ritme wordt tijdens de donkere dagen verstoord door kunstmatige verlichting. Te lang, te fel en te weinig aangepast aan het natuurlijke daglicht. Human Centric Lighting past zich wél aan het natuurlijke daglicht aan. Hierdoor word je tekort aan licht aangevuld zonder je natuurlijke ritme te verstoren. Hoe dat kan? Dat lees je hier!

Wat is Human Centric Lighting?

Human Centric Lighting (HCL) staat voor verlichting die niet alleen rekening houdt met de „menselijke factor“, maar die de mens echt als uitgangspunt neemt. Dit wordt ook wel biodynamisch licht genoemd. Dat zegt eigenlijk alles, want daarin herken je biologie (van de mens) en dynamiek (van je leef- en werkomgeving).

Mensen zijn echte dagdieren. Onze lichaam en geest functioneren het best wanneer het bioritme zich kan aanpassen aan natuurlijk licht. Door ons moderne, gehaaste leven houden we vaak te weinig tijd over om naar buiten te gaan. Ook als je veel binnen zit, houdt biodynamisch licht je bioritme in stand.

Bij HCL gaat het dus niet simpelweg om "licht aan" en "licht uit". Het gaat om het juiste licht op het juiste moment. De lichtsterkte en -kleur moeten overeenkomen met wat er in de natuur gebeurt. Om dat te bereiken, wordt het natuurlijk licht in je ruimte aangevuld met kunstmatig licht om aan te sluiten bij wat je lichaam nodig heeft.

Hoe werkt HCL in de praktijk?

Met de nieuwste LED-technologie en -aansturing wordt het natuurlijk lichtspectrum nagebootst door automatische aanpassingen in lichttemperatuur, felheid, lichtverdeling en straling. Op die manier kun je je verlichting zo reguleren dat je met het juiste licht de dag doorkomt.

  • ‘s Morgens: op de gewenste tijd wakker worden, zonder dat je je wekker hoeft te zetten. De biodynamische lichtbesturing in het Plameco plafond zorgt automatisch voor blauw licht. Hierdoor maakt je lichaam minder melatonine (slaaphormoon) en meer serotonine en cortiso (geluks- en alertheidshormoon) aan. De ochtendvermoeidheid verdwijnt. Je begint de dag alert en actief.
  • ‘s Middags: in de loop van de dag wordt cortisol voortdurend afgebouwd. Hierdoor voelen we ons minder actief. Het lichtysteem in het Plameco plafond gaat dat met hogere lichtintensiteit en een hoog blauw-gehalte tegen. We komen de middag door zonder de gebruikelijke middagdip.
  • Namiddag: onze prestatiecurve vlakt langzaam af. Met een mix van blauwe en rode elementen ondersteunt het lichtsysteem de overgang tussen actief zijn overdag en de rustfase in de avond. De lichtintensiteit wordt langzamaan gereduceerd. We blijven ook in de namiddag productief.
  • ‘s Avonds: de blauwe elementen worden gedempt en er wordt meer rood in het spectrum gemengd door het lichtsysteem. Dit bevordert de productie van melatonine, waardoor we ontspannen. Het lichaam wordt voorbereid op een goede nachtrust. Door het ritme van het biodynamische licht, heb je 's nachts een hogere melatoninespiegel. Je slaapt goed en voelt je de volgende dag energiek en uitgerust.

De lichtverhoudingen hoeven niet voortdurend met de hand aangepast te worden. Alles wordt namelijk gecoördineerd door een lichtbesturingssysteem. Hierin worden zogenaamde lichtscènes opgeslagen en automatisch ‘afgespeeld’. Door middel van een app of de afstandsbediening wordt het instellen van het besturingssysteem kinderspel. Zo kun je altijd meebewegen met de lichtverhoudingen van de seizoenen en kom je de donkere dagen beduidend prettiger door.

Concrete voordelen

De effecten van HCL zijn uiteenlopend: van beter zien tot een gezondere slaap. Dat je beter kan zien met de juiste verlichting is natuurlijk logisch, maar een betere nachtrust is verrassend. Wanneer biodynamisch licht op een juiste manier wordt toegepast, kan je concentratie worden verhoogd, krijg je een prettiger gevoel, meer rust, balans en minder stress.

Terug naar het natuurlijke ritme

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: kunstlicht verstoort ons natuurlijke dag- en nachtritme. Vroeger stonden we op bij zonsopgang en werkten we door tot zonsondergang. Mensen leefden in het ritme van het natuurlijke licht. Dat betekent ook dat er meer werd geslapen in de winter.

Tegenwoordig gooien we dat natuurlijk ritme met kunstlicht compleet in de war. Dat heeft ook gevolgen. Een verstoorde biodynamiek geeft extra stress, een slechtere slaap, minder weerstand, een slecht humeur en een zwakke gezondheid. Een waar dilemma, want het licht uit laten is ook geen oplossing.

Met Human Centric Lighting wordt dit natuurlijk ritme zo goed mogelijk ondersteund. In de loop van de dag schakelt de verlichting automatisch over van koud naar warm licht. Net als echt daglicht, dus zonder dat je er zelf over na hoeft te denken. Makkelijker wordt het niet.

Het lichaam komt weer in balans. Je start de dag goed omdat je goed uitgerust wakker bent geworden. Concentratie en motivatie worden gestimuleerd en je ritme en kwaliteit van slaap verbeteren. En dat allemaal ‘slechts’ door de juiste verlichtingsoplossing. Mooi, toch?

Meer focus en energie

Een natuurlijk bioritme is niet alles waar HCL voor zorgt. Ook wordt de efficiëntie bij alles wat je overdag doet verbeterd. Het maakt je ‘biodynamischer’. HCL in de juiste kwaliteit en dosering geeft, net als daglicht, een gevoel van frisheid, alertheid en energie. Zelfs de productie van het zogenaamde gelukshormoon, serotonine, wordt gestimuleerd. Met het juiste licht kun je je dus beter op je bezigheden concentreren en je energiereserves beter inzetten. Meer licht, meer energie. Geweldig, toch?

HCL en spanplafonds: voor elkaar gemaakt

Als je gezonder, efficiënter en prettiger wilt leven, is het nu tijd je woon- en werkomgeving uit te rusten met Human Centric Lighting.

Kies je ervoor om een spanplafond te laten installeren? Dan maak je samen met onze adviseur een individueel lichtplan. In een spanplafond plaats je de verlichting namelijk waar je maar wilt. Zo pas je je verlichting helemaal aan naar jouw eigen wensen en behoeften en benut je meteen, letterlijk en figuurlijk, de vrije ruimte. Plameco: zo werkt beter licht!

Wil je op kantoor of bij je thuis ook Human Centric Lighting installeren? In deel 2 en 3 van deze blogserie vertellen we je meer over de voordelen van biodynamisch licht op kantoor en thuis. Meer informatie over dit thema vind je ook op onze website

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Vraag dan onze gratis brochure aan of maak vrijblijvend een afspraak voor telefonisch of online advies. Onze experts adviseren je graag!

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer