Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Maak een afspraak
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Het grote lenteschoonmaak stappenplan

De lente is weer begonnen, dus het is tijd voor de grote lenteschoonmaak! In één dag maak je je huis helemaal schoon en fris voor de lente. Dat is een flink karwei, maar je staat er niet alleen voor. In dit grote lenteschoonmaak stappenplan helpen wij je in een aantal stappen door deze grote klus heen. Dus zet de ramen maar open, stroop je mouwen op, en poetsen maar!

 

Let op: kijk altijd op het etiket voor de gebruiksaanwijzing bij het gebruik van schoonmaakmiddelen. Plameco is niet verantwoordelijk voor de gevolgen van het gebruik van schoonmaakmiddelen naar aanleiding van deze blog.

 

1. Inkoop en planning 

Een grote taak zoals de lenteschoonmaak vereist een goede voorbereiding. Zorg dat je van tevoren alle benodigdheden in huis hebt. Plan een volledige dag in voor de lenteschoonmaak. Geloof ons, dat heb je nodig. Woon je samen met anderen? Zorg dan dat zij op jouw schoonmaakdag het huis uit zijn. Of regel dat zij meehelpen, natuurlijk. 

 

2. Ruim eerst de losse troep op 

Dan is het tijd om te beginnen. Loop eerst je huis door met de grootste vuilniszak die je kunt vinden. Ruim alle losse troep op. Sokken met gaten erin, plastic verpakkingen, etensresten, oude post, lege flesjes, papiertjes: alle troep kan weg! 

 

Probeer natuurlijk wel zo veel mogelijk afval te recyclen en te scheiden. Dit kun je ook al de dag van tevoren doen. Dan maak je een vliegende start met je lenteschoonmaak. 

 

3. Maak de plafonds schoon

Tijdens een grote lenteschoonmaak is het handig om van boven naar beneden te werken. Al het stof dwarrelt namelijk naar beneden. Begin dus bij je plafond. Hoe je jouw plafond het beste schoonmaakt, verschilt per plafond. Vaak kom je met een vochtige doek en een druppel schoonmaakmiddel al heel ver. 

 

 

Zeker de spanplafonds van Plameco zijn ergmakkelijk schoon te maken. Deze zijn antistatisch, vochtbestendig en schimmel-, alg- en bacteriewerend. Dat maakt het onderhoud lekker makkelijk. Bij andere plafonds moet je misschien wat meer moeite doen.

 

4. Haal de kasten en lades leeg 

Als de plafonds schoon zijn, is het tijd voor alle lades en kasten. Haal ze allemaal leeg en kijk eens kritisch naar wat je weg kan gooien. Hopelijk gaat er minder terug in je kast dan eruit komt! Dit is een goed moment om alle spullen in de kastjes en lades schoon te maken. Of dit nu documentmappen, boeken, cd’s, serviessets of foto’s zijn. Maak ook de kasten van binnen goed schoon. 

 

5. Maak de grote meubels schoon 

Voordat je alles weer terug in de kast zet, kunje de kast beter ook van buiten helemaal schoonmaken. Een lege kast is namelijk makkelijker te verplaatsen. Dat is handig als je onder of achter de kast wilt stoffen. 

 

Ga na de kasten verder met de andere grote meubels: bedden, banken, stoelen, tafels, en dat soort dingen. Verplaats ze allemaal even. Dan kan je ze pas echt grondig schoonmaken. Zet ze niet meteen terug. We willen straks nog bij de muren en plinten kunnen.

 

6. Klop de dekens, gordijnen en stoffen meubels af

Als je met de meubels bezig bent, kom je allemaal dingen van stof tegen. Denk aan de kussens op de bank, de voering van de stoelen, of het beddengoed. De volgende stap in de grote lenteschoonmaak is dan ook om al deze stoffen dingen uit te kloppen. 

 

 

Neem gelijk je gordijnen en vloerkleden mee, die worden vaak vergeten. En vergeet niet om alle matrassen om te draaien. Is het lekker lenteweer? Hang al je stoffen spullen dan even buiten om te luchten. 

 

7. Neem een pauze

Pauze, dat heb je wel verdiend. Koffie? Thee? Lekker! Ondertussen kan het stof letterlijk gaan liggen. Ga je lunchen? Maak dan iets wat weinig troep maakt, zoals een simpele boterham of een gekookt eitje. Dat scheelt weer opruimwerk!

 

8. Zeem de ramen

Na de lunch gaan we even een luchtje scheppen. We gaan namelijk de ramen zemen. Van binnen én van buiten. Dat ziet er meteen fris uit! Zijn er ramen waar je niet bij kunt? Kijk dan of je later in de week een ruitenwasser kan laten komen. 

 

 

9. Neem de muren en plinten af 

Na je ramen is het de beurt aan je muren en plinten. De meeste muren kan je met een vochtige doek prima afnemen. De muren en plinten achter je grote meubels zijn waarschijnlijk wat viezer. Hier kan je beter eerst met een stoffer langsgaan. Dan wordt je schoonmaakdoek minder snel vies. Als je alle muren en plinten hebt gehad, kunnen de grote meubels weer teruggeschoven worden.  

 

10. Neem alle andere oppervlaktes af

Nu je toch met die stoffer en vochtige doek in je handen staat, kan je net zo goed alle andere oppervlaktes ook meenemen. De tafels, vensterbanken en kleine kastjes mag je natuurlijk niet vergeten. Gebruik daarvoor wel een druppeltje schoonmaakmiddel. Alle kleine dingen die je tegenkomt, zoals vazen en fotolijstjes, maak je natuurlijk ook meteen schoon. 

 

11. Stofzuig (en dweil) de vloeren 

We begonnen met het plafond en we eindigen met de vloer. Dit bewaar je in de meeste ruimtes tot het laatste klusje. Al het stof van je plafond, meubels en oppervlakken valt namelijk de hele dag op de grond. Dat ruim je nu in één keer op. 

 

 

Heb je een gladde vloer (hout, laminaat, vinyl, tegels, etc.) vergeet dan ook niet te dweilen. Zorg wel dat je je dweilroute goed plant. Je wilt straks zo min mogelijk door je eigen dweilwater lopen. 

 

12. Doe alle verzamelde was

Het einde van de grote lenteschoonmaak komt in zicht. Nog even volhouden! Waarschijnlijk heb je door de dag heen allemaal was verzameld. Verloren sokken die onder het bed lagen, en stapels vergeten kleding komen tijdens een grote schoonmaak opeens bovendrijven. Al die verzamelde was gooi je aan het einde van de dag in de wasmachine. Dan heb je dat ook meteen gedaan.

 

13. Ruim de vaatwasser in

Hetzelfde geldt voor de vaat. Je komt ongetwijfeld wel ergens een leeg glas of een verloren koffiekopje tegen. Bovendien heb je de vaat van je ontbijt en lunch nog. Tijdens je schoonmaak heb je al die vaat waarschijnlijk op het aanrecht verzameld. Nu is het tijd om de vaatwasser in te ruimen. Of om de vaat met de hand te doen, als je geen vaatwasser hebt.

 

14. Maak alle keukenapparatuur schoon 

We blijven nog even in de keuken. Alle bovenstaande stappen kan je in verschillende ruimtes uitvoeren. De volgorde maakt niet veel uit. Maar als je slim bent, heb je de keuken tot het laatste bewaard. Hier ben je tijdens de grote lenteschoonmaak namelijk veel bezig. Ontbijten, lunchen, vaat verzamelen, water halen, vochtige doekjes uitwringen: het gebeurt allemaal in de keuken. 

 

 

Eenmaal in de keuken kan je het beste beginnen met de keukenapparatuur. Haal de koelkast leeg en maak deze grondig schoon met schoonmaakmiddel. Hetzelfde doe je met de oven en/of magnetron. Hier komt ontvetter waarschijnlijk goed van pas. Net als op het fornuis, wat je tot het laatste bewaart. 

 

15. Poets de keuken 

Bijna klaar! Wanneer je oven, magnetron en koelkast weer dicht zitten, en je fornuis weer blinkend schoon is, hoef je nog maar één ding te doen: de keuken poetsen. Neem alle kastjes en het aanrecht nog één keer af. Maak daarna de gootsteen grondig schoon. Nog even stofzuigen en dweilen, en klaar ben je.

 

16. Geniet! 

Het zit erop! Je huis is weer blinkend schoon en heerlijk fris. Helemaal klaar voor de lente. De lentezon is waarschijnlijk al verdwenen. Als je snel bent kan je nog even van de zonsondergang genieten. Schenk voor jezelf een lekker, groot glas drinken in en geniet van je prachtig opgeruimde huis. Je hebt het verdiend!

 

Een snelle lenteschoonmaak met Plameco spanplafonds

Wil jij volgend jaar sneller klaar zijn met de grote lenteschoonmaak? Laat dan een Plameco spanplafond plaatsen. Deze zijn antistatisch, vochtbestendig en schimmel-, alg- en bacteriewerend. Dat maakt ze makkelijk in het onderhoud. Af en toe een doekje over het plafond is vaak al genoeg. Was de hele lenteschoonmaak maar zo makkelijk.

 

Wil je weten wat voor voordelen een Plameco spanplafond nog meer kan opleveren in jouw huis? Vraag dan de gratis brochure aan. Of plan een afspraak in voor telefonisch of online advies.

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer