Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Maak een afspraak
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Huis met een laag plafond inrichten: 8 tips voor het interieur

Hoge plafonds zijn op het moment een trend, maar er zijn nog genoeg huizen met een laag plafond. Daar is uiteraard helemaal niets mis mee, zowel hoge als lage plafonds hebben namelijk voor- en nadelen. Een ruimte met een laag plafond voelt echter al snel klein en druk aan.

Gelukkig kun je dit gevoel met behulp van de juiste inrichting tegengaan of zelfs ombuigen tot iets positiefs. In deze blog geven we je enkele tips voor jouw interieurinrichting. Zo haal je het meeste uit de ruimtes met een laag plafond.

Lage plafonds

De hoogte van het plafond hangt af van de periode waarin jouw huis is gebouwd. Dit is niet bindend, maar er zijn door de jaren heen wel verschillende trends geweest als het gaat om plafondhoogte. In de jaren ‘80 en ‘90 waren de plafonds over het algemeen een stuk lager dan dat we nu gewend zijn. Een plafondhoogte van 2,40 meter was niet zeldzaam in die tijd.

In de jaren ‘60 en ‘70 waren de plafonds daarentegen weer een stukje hoger. In die tijd kregen de meeste nieuwbouwhuizen een plafond van zo’n 2,60 of 2,70 meter. Als we nog verder terug in de tijd gaan zien we dat de meeste plafonds weer een stuk lager waren, de trend is dus altijd in beweging.

Sinds 2003 is er in Nederland een minimale plafondhoogte van 2,60 meter waar bouwvereniging zich aan moeten houden. Ook krijg je bij de bouw van een huis steeds vaker de optie om een verhoogd plafond van 2,80 of zelfs 3 meter te nemen.

Niet iedereen kan of wil echter in een nieuwbouwhuis wonen. Er bestaat dus een kans dat je in een huis woont met een relatief laag plafond. Gelukkig is daar wat aan te doen.

Een laag plafond hoger laten lijken

Lage plafonds kunnen hun charme hebben, maar vaak is het toch fijner als de woning wat groter of ruimtelijker voelt. Dat kan gelukkig. Door slim om te gaan met de interieurinrichting kun je de kamer groter en hoger laten lijken. Wij geven je 8 tips voor het optisch verhogen van jouw plafond:

WERK MET VERTICALE ELEMENTEN

De eerste tip om een kamer hoger te laten lijken is door verticale elementen te gebruiken. Dit kun je op heel veel manieren doen en biedt veel ruimte voor creativiteit. Denk bijvoorbeeld aan een staande lamp of een langwerpig schilderij aan de muur. Je kunt het ook kleiner aanpakken, bijvoorbeeld door lange kaarsen op tafel te zetten. Als je door het hele interieur verticale elementen gebruikt geeft dit onbewust de indruk dat het plafond hoger is.

MAAK GEBRUIK VAN VERTICALE STREPEN OP DE MUUR

In het verlengde van de eerste tip kun je ook verticale elementen op de muren plaatsen. Oftewel: maak gebruik van verticale strepen. Dit werkt hetzelfde als bij kleding, horizontale strepen laten je breder lijken en verticale strepen laten je langer lijken.

Er zijn verschillende manieren waarop je strepen op uw muur kunt plaatsen. Je kunt kiezen voor een gestreept behang of je kunt houten planken aan de muur bevestigen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de strepen zelf te schilderen..

HOUD DE INRICHTING SIMPEL

Ruimtes met een laag plafond kunnen vaak zorgen voor een rommelig of druk gevoel. Houd de inrichting daarom simpel. Dit kun je doen door slechts één interieurstijl aan te houden, en een beperkt kleurenpalet te gebruiken. Ook door de vloer, muur en het plafond goed op elkaar af te stemmen houdt je de ruimte simpel en overzichtelijk. Voor een optimaal effect kies je voor een plafond wat lichter is dan de muren en de vloer.

ZET DE KAMER NIET TE VOL

Als je het simpel wilt houden kun je de kamer het beste niet te vol zetten. Ga dus voor een wat meer minimalistische inrichting en vermijdt overbodige meubels. Zorg er ook voor dat je voor al jouw spullen een opbergplek hebt, door bijvoorbeeld te kiezen voor een kast met deurtjes die dicht kunnen. Hierdoor lijkt jouw ruimte al snel stukken leger en daarmee ruimtelijker.

KIES VOOR LAGE MEUBELS

Onze eerste tip was om met verticale elementen te werken, dit geldt echter niet voor alles. Op de kasten na kun je namelijk beter kiezen voor lage meubels. Een lage bank, lage salontafel en laag tv-meubel laten het plafond in jouw woonkamer namelijk weer hoger lijken. In een slaapkamer kun je bijvoorbeeld kiezen voor lage nachtkastjes en een bed zonder frame. Kies dus voor lage meubels, en (hoge) verticale decoraties.

GEBRUIK SPOTVERLICHTING

Ook met verlichting kun je het plafond optisch verhogen. Verlichting is sowieso een effectief middel als het gaat om het vergroten van een ruimte. Zo kun je een ruimte groter laten lijken door verschillende delen van de ruimte te belichten met beweegbare spotjes. Ook door het midden van de kamer goed te belichten krijgt de ruimte een groter gevoel.

Als je het plafond hoger wilt laten lijken kun je er ook voor kiezen om het plafond van onderaf te verlichten. Dit kan heel goed met spotjes op de muur die je naar boven richt, maar bijvoorbeeld ook met een staande lamp en een omgekeerde lampenkap.

HANG SCHILDERIJEN EN PLANKEN OP DE JUISTE HOOGTE

We zeiden dat je de ruimte het beste zo simpel mogelijk kunt houden, maar dat betekent niet dat je deze niet mag decoreren. Je moet hier echter wel slim mee omgaan, vooral met decoratie die aan de muur hangt kun je jouw plafond hoger laten lijken. Door schilderijen en boekenplanken hoger dan normaal aan de muur te hangen, lijkt ook jouw plafond hoger te hangen. Als je dit combineert met lage meubels wordt dit effect alleen maar versterkt.

Naast schilderijen en boekenplanken kun je ook de gordijnen hoger hangen. Op het formaat van de ramen heb je meestal weinig invloed, maar door de gordijnen een stukje boven de ramen te hangen lijken de ramen en het plafond ook hoger te worden.

DEEL DE MUUR DOOR TWEEËN

De laatste tip waarmee je een plafond optisch kunt verhogen is door de muur in tweeën te delen. Dit klinkt misschien vreemd, maar kan voor mooie effecten zorgen. Er zijn verschillende manieren om de muur op te delen. Zo kun je gebruik maken van houten lambrisering, of kun je de muur in twee verschillende kleuren schilderen.

Meestal vindt zo’n tweedeling plaats op een derde van de muur vanaf de grond gemeten. Als je het plafond nog wat extra hoogte wilt geven doe je er goed aan om deze tweedeling een paar centimeter hoger te maken. Hierdoor geef je jouw ogen de illusie dat het een derde punt hoger ligt en dus dat de hele muur hoger is.

Plafonds van Plameco

Plameco is een erkende maker van hoogwaardige plafonds. Of je nu een hoog of laag plafond hebt, bij Plameco kun je terecht voor de mooiste plafonds en professioneel advies. Onze adviseurs kunnen je ook helpen met het optisch verhogen van het plafond, bijvoorbeeld door de juiste verlichting of kleur aan te bieden.

Ben je benieuwd wat een plafond van Plameco voor jouw ruimte kunt betekenen? Neem dan contact met ons op, dan nemen we graag vrijblijvend de mogelijkheden met je door. Bekijk ook onze website voor de nodige inspiratie!

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer