Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Bekijk alle 6 dealers.

Vind jouw dichtstbijzijnde
9.0 van 2792 beoordelingen

Plafond schilderen: hoe ga je te werk en welke kleur?

Als je een plafond wil vervangen of repareren, dan is schilderen een optie indien het plafond al mooi egaal is en er weinig beschadiging of oneffenheden te zien zijn.

Als je ervoor hebt gekozen om het plafond te gaan schilderen, waar moet je dan op letten, hoe ga je te werk en voor welke kleur kies je?

Materialen: wat moet je kopen?

Gebruik voor het schilderen van het plafond een matte, witte muurverf die zeer goed dekt als basis. Daarna kun je een gekleurde verf gebruiken als afdeklaag. Bespaar bij muur- en plafondverf liever niet op de kosten. Hoe beter de verf, hoe beter deze dekt. Goedkope verf moet in meer lagen aangebracht worden dan kwaliteitsverf. Dit geldt ook voor de materialen. Jezult zien dat een goede kwast en roller de verf beter verdelen en je zult je niet hoeven ergeren aan loszittende kwastharen die u de hele tijd uit de verf moet peuteren.

Materialen zijn: grondverf (goed dekkende muurverf), eventueel een gekleurde verf als deklaag. Een kwast voor de randen, een vachtroller met telescoopsteel (verlengstok), een verfbak met verdeelrooster, afdekfolie en voldoende en goede schilderstape.

De schilderbeurt goed voorbereiden

Zorg dat je echt alles afdekt, want verf, ook van goede kwaliteit, drupt en vliegt in de rondte. Het liefst is uw kamer helemaal leeg, maar als dit niet realistisch is, zorg dan dat je de vloer, meubels en ook de ramen goed afdekt. Komt er toch verf op een plek waar je het niet wilt, verwijder deze dan onmiddellijk, voordat de verf opdroogt.

Maak het plafond stofvrij en vetvrij met een ontvetter. Verf hecht veel beter op een schone ondergrond. Achtergebleven stof of spinnenwebben zullen zich mengen in de verf en dat ziet er lelijk uit.

Vlekken en scheuren moeten voor het verven behandeld worden met voorstrijk. Gebruik ook, afhankelijk van de staat en het materiaal van uw oude plafond, een fixeermiddel. Laat deze zeer goed drogen voordat je gaat schilderen.

Mocht zich lekkage hebben voorgedaan in uw plafond zorg dan dat deze lekkage goed verholpen is, anders is al het werk van de verfbeurt straks voor niets geweest.

Beschadigingen en oneffenheden moet u voor het schilderen van het plafond goed aanpakken. Dicht gaatjes en pak scheuren aan met een geschikt middel.

Schakel vervolgens de stroom uit en verwijder alle plafondverlichting, ook spotjes. U kunt er ook voor kiezen om alle verlichting af te plakken. Lampenkappen kun je eventueel ook bedekken met plastic folie. Plak ook de rand met de muren goed af. Heb je behang? Gebruik dan speciale schilderstape die uw behang niet zal beschadigen.

Het plafond schilderen

Schilder je het plafond bij voorkeur bij daglicht. Begin aan de donkerste kant. Zo behoudt je zo veel mogelijk daglicht voor het einde van de klus.

Houdt de kamer koel zodat de verf niet te snel droogt en open ramen voor frisse lucht.

Verf eerst de randen rondom met een kwast. Haal de vachtroller op het laatste moment uit het plastic en rol over een stuk schilderstape om loszittende deeltjes te verwijderen.

Vervolgens giet je voldoende verf in een verfbak, doop de vachtroller in voldoende verf en rol deze uit op het rooster voor een evenredige verdeling van de verf op de roller. Met behulp van de telescoopsteel rol je het plafond schuin voor je uit (niet direct boven je hoofd).

Deel het plafond op in denkbeeldige vlakken. Laat deze met één rolbaan overlappen en schilder in twee richtingen. Maak het hele plafond in één keer af zonder te stoppen. Als de verf opdroogt dan gaat u achteraf kleurverschil zien waar u verder bent gegaan.

Nadat de grondlaag goed is gedroogd, kunt u het plafond in een kleur verven. Waarschijnlijk moet je deze laag twee keer aanbrengen. Gebruik ook nu weer voldoende verf. Gebruik je te weinig, dan wordt het eindresultaat vlekkerig. Gebruik je te veel, dan krijg je druppels. Schilder het plafond tweemaal in tegengestelde richting.

Achteraf

Verwijder binnen een uur na het schilderen de afplaktape, als de verf nog nat is.

Lege, uitgedroogde verfbakjes, blikken en kwasten mogen bij het huishoudelijk restafval gedoponeerd worden. Restjes verf en natte bakken lever je in bij het Klein Chemisch Afval. Het beste reinig je de materialen die je wilt behouden in water in de verfbak en laat je die helemaal indrogen.

Een kleur kiezen voor het plafond

Wit is nog altijd de meest gekozen kleur voor het plafond. Door wit te gebruiken ziet de kamer er groter, hoger en fris uit. Wit hoeft echter lang niet altijd de meest geschikte kleur voor uw kamer te zijn. Er zijn, ook voor het plafond, vele opties.

Een donker plafond, in donkergrijs of zelfs een variatie van zwart, maakt de kamer intiemer en stijlvol; een grote kamer voelt wat minder massaal aan. Een stijlvolle kamer met een donker plafond kan ook heel dramatisch zijn, op een goede manier, en de blik naar buiten duwen. Als je muren en plafond een donkere kleur krijgen, zorg dan wel voor licht gekleurde meubels.

Een kamer waar het plafond dezelfde kleur heeft als de muren voelt ‘grenzeloos’ en daardoor groter. U kunt ook het plafond in een iets lichtere kleur dan uw muren verven, dat maakt ook dat de kamer hoger lijkt en het is speelser dan een wit plafond.

Een houten plafond kan natuurlijk ook!

Een Plameco spanplafond als mogelijkheid

Klinkt het plafond schilderen toch wel als een grote klus? Of is je plafond te erg beschadigd om nog te schilderen? Dan kun je ook kiezen voor een Plameco spanplafond. Hoogwaardig kunststof wordt ongeveer 5 centimeter onder het bestaande plafond gespannen en is beschikbaar in 150 kleuren en kleurcombinaties.

Je kan alle grote meubels gewoon laten staan en hoeft niets af te dekken. Er is ook geen rommel achteraf, geen hak- en breekwerk en de klus is binnen een dag geklaard.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer