Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Vind jouw dichtstbijzijnde

Bekijk alle 6 dealers.

Vind jouw dichtstbijzijnde
9.0 van 2792 beoordelingen

Spotverlichting voor plafond: soorten, afmetingen en effecten

Spotverlichting

Spotverlichting is effectief, zuinig, en veelzijdig. Het is dan ook niet zo vreemd dat spotjes een populaire manier van verlichting zijn. Door de enorme hoeveelheid soorten, afmetingen en effecten kan het echter lastig zijn om de juiste spotverlichting te kiezen.

In deze blog behandelen we de verschillende soorten spotverlichting, maar met name de populairste soort: inbouwspots. Welke keuzes kun je maken, en hoe kun je spotverlichting creatief inzetten? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten.

Spotverlichting dankt z’n populariteit voornamelijk aan z’n veelzijdigheid. Je kunt kiezen voor de populaire inbouwspots, maar ook ‘reguliere’ spots zijn natuurlijk een optie. Met de juiste spots kunt je iedere sfeer creëren die je maar wilt. Of je nu voor een lichte, moderne sfeer wilt gaan of voor een wat meer zachte en warme sfeer. 
Je kunt die variatie krijgen door te experimenteren en spelen met de verschillende soorten spotverlichting, afmetingen, lichthoeveelheid en lichtkleur. De meest gebruikte soorten en combinaties zetten we hieronder voor je uiteen.

AFMETINGEN

De eerste factor waar je een keuze in kunt maken is de diameter van de spots. Logischerwijs is hier de vuistregel: hoe groter de diameter, hoe meer licht. Over het algemeen zult u dan ook voor grotere spots van 55mm, 60mm, of 70mm kiezen om een kamer echt te verlichten, of het nu gaat om een badkamer, woonkamer, of keuken.

Groter is echter niet altijd beter. Wanneer je wat meer sfeer wilt creëren of bepaalde details wilt verlichten kunt je beter kiezen voor een kleine spot. Hang bijvoorbeeld een 30mm spot aan het plafond boven een schilderij of onder een boekenplank. Hierdoor springen kunstwerken nog beter in het oog of breng je nog meer sfeer aan.

Uiteraard kun je ook kiezen voor een combinatie van beide. Zo kunt u een aantal 60mm spots in het plafond van uw woonkamer hangen voor de reguliere, basisverlichting en enkele 30mm spots boven de tv-hoek. Op deze manier kun je de kamer volledig verlichten wanneer dat nodig is maar ook ‘s avonds lekker onderuit zakken op de bank in sfeervol, zacht licht.

Bedenk wel dat de diameter van de spot niet het enige is wat invloed heeft op de sterkte van het licht. Een spot van 70mm kan minder licht geven dan een spot van 30mm, dit is namelijk afhankelijk van het aantal lumen van de lamp. Een grote spot heeft uiteraard wel de mogelijkheid om veel meer licht te geven dan een klein spotje.

HOEVEELHEID LICHT

Vroeger (bij halogeenlampen) werd het verschil in de hoeveelheid licht die de lamp afgeeft aangegeven in wattages. Watt is echter een eenheid van vermogen, en niet van licht. Dat is vrij onhandig aangezien halogeen- en LED lampen bij hetzelfde wattage andere hoeveelheden licht geven. Daarom duiden we de hoeveelheid licht tegenwoordig aan in lumen. Hoeveel lumen heb je dan nodig? In het geval van spotverlichting staat 35 watt gelijk aan 250 lumen en kun je een spotje van 50 watt vervangen door een spotje met zo’n 350 lumen.

SOORTEN

De ene spot is de andere niet, en dat geldt niet alleen voor de afmetingen en hoeveelheid licht. Ook in soorten spots zijn er verschillende varianten te vinden. Het belangrijkste verschil hierin zit hem tussen bijvoorbeeld halogeen- en LED spots. Vroeger waren alle spots halogeen, tegenwoordig is LED verlichting verreweg de populairste variant. Hoewel LED spots duurder zijn in aanschaf verbruiken ze veel minder stroom, gaan ze langer mee, en worden ze een stuk minder warm. Die extra aanschafprijs heb je dus binnen een paar jaar ‘terugverdiend’.

Omdat LED verlichting zoveel zuiniger en milieuvriendelijker is, wordt de productie en verkoop van halogeenlampen de komende jaren door Europese wetgeving geleidelijk afgebouwd. Dit gebeurd geleidelijk zodat de consument de tijd heeft om over te stappen op LED lampen, maar er zal een tijd komen dat halogeenlampen niet meer gemaakt worden.

LICHTKLEUR

Ten slotte kun je nog kiezen tussen verschillende lichtkleuren. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen warm en koud licht. De ‘warmte’ van een spot wordt aangeduid in Kelvin. De vuistregel is: hoe lager de Kelvin, hoe warmer het licht.

Het warme kant van het spectrum bevindt zich tussen de 1000K en 3000K, dit is de lichtkleur van bijvoorbeeld een gloeilamp of kaarslicht. De koude kant bevindt zich tussen de 5000K en 10.000K dit is een meer natuurlijke kleur die lijkt op daglicht of een donkere lucht. Tussen de 3000K en 5000K ligt het neutrale licht, hierbij kun je denken aan het licht van een zonsondergang of van TL buizen.

SOORTEN SPOTS

Naast de soort lamp kan ook de manier van bevestigen variëren. Als we het hebben over opbouwspots hebben we het over ‘reguliere’ verlichting. Deze variant wordt meestal aan een arm of opzetstuk bevestigd en aan de muur of aan het plafond gehangen. Met deze variant heb je een hoop opties om verschillende lichtfuncties in huis te creëren aangezien de armen, opzetstukjes en lampen in veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar zijn. Toch blijft de inbouwspot verreweg de populairste variant.

Inbouwspots

Dat de inbouwspot het wint van de opbouwspot is te verklaren. Inbouwspots kunnen namelijk naadloos weggewerkt worden in het plafond. Ook inbouwspots komen in tal van afmetingen, van 30mm en 50mm tot grotere formaten van 60mm en 70mm. Je kunt je met inbouwspots dus helemaal uitleven met de verdeling van licht en sfeer.

 

Wat we steeds vaker zien is dat klanten kiezen voor dubbele inbouwspots. Een dubbele inbouwspot bestaat uit twee spots die als een set geplaatst worden. Hiermee krijg je dus meer licht uit één spot. Deze inbouwspots kun je vaak los van elkaar bewegen waardoor je het licht naar believen richting kunt geven. Zo kun je met een rij dubbele inbouwspots in het midden van uw kamer toch de hele ruimte verlichten.

ARMATUUR

Als het gaat om de lichtbron van een inbouwspot zijn er dus al een hoop zaken waaruit je kunt kiezen. Denk maar aan de lumen, de Kelvin en de diameter. Een lamp is echter meer dan de lichtbron alleen. Je moet de lichtbron immers bevestigen aan het plafond, dit doe je met een armatuur.

Net als lichtbronnen komen armaturen in veel soorten en maten. Sommige armaturen zijn klein, minimalistisch en onopvallend (zoals op bovenstaande afbeelding), maar er zijn ook armaturen die juist in het oog springen. Als je je creativiteit nog niet op kon bij het uitkiezen van de perfecte lichtbron, kun je dat wel bij het zoeken van de beste armatuur. Met verschillende afmetingen, materialen, kleuren en lichteffecten zijn de mogelijkheden eindeloos.

Creatief met spots

We hebben het al een paar keer gezegd: met spotverlichting kun je eindeloos spelen, experimenteren en uitproberen. Je kunt je dan ook vrij voelen om creatief om te gaan met spotverlichting. Maak bijvoorbeeld gebruik van inbouwspots van 70mm in jouw woonkamer, maar plaats 30mm spots langs de muren. Wil je veel licht? Zet dan de grote spots aan. Wil je sfeerverlichting? Zet dan de kleinere aan.

DIMBARE SPOTS

Een nog betere manier om de sfeer in de ruimte te controleren is met behulp van dimbare spots. Je kunt met gemak de lichtknop vervangen door een dimmer en zo de sfeer van het licht naar hartelust bepalen. De meeste dimmers controleren de lumen van fr lamp, je kunt daarmee dus de hoeveelheid licht aanpassen. Er zijn echter ook moderne dimmers waarmee je de Kelvin aan kunt passen. Zo kun je  dus ook de warmte van de spots bepalen.

Let er wel op dat de spots dimbaar zijn. Bij halogeenspots hoef je niet te twijfelen, die zijn altijd dimbaar. Voor LED spots is dat echter niet het geval, hier moet dus specifiek dimbare spots aanschaffen.

Je kunt ook creatief zijn met de plaatsing van spots. Bevestig bijvoorbeeld kleine spotjes onder een kast zodat er licht onder de kast vandaan komt wat een heel bijzonder effect geeft. Of plaats de inbouwspots in groepjes in het plafond en zorg voor een ongelijke verdeling van licht voor een speels effect. Als het om spotverlichting gaat heb je alle vrijheid.

VERLICHTING ACHTER EEN SPANPLAFOND

Stel je eens voor dat je jouw ruimte kunt verlichten, in iedere sfeer die je maar wilt, zonder de lichtbron te kunnen zien? Dat kun je bereiken met een spanplafond. In dit geval wordt de lichtbron achter jouw plafond geplaatst. Je zou denken dat je dan niets meer aan je verlichting hebt, maar als je kiest voor een translucent spanplafond schijnt het licht door het plafond heen. Zoals je jezelf kunt voorstellen creëert dit een enorm uniek effect waarmee de verlichting zelf 100% is weggewerkt.

Spotverlichting is niet ideaal voor dit soort verlichting, omdat spotjes een te gericht licht afgeven. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van LED strips, als deze op de juiste afstand van elkaar geplaatst worden geven deze een prachtig egaal effect. Daarnaast hebben LED strips een langere levensduur van spotverlichting.

Het juiste plafond

Mooie spotverlichting verdient uiteraard een mooi plafond. Bij Plameco vindt je gegarandeerd een spanplafond dat perfect in jouw inrichting past. Naast een expert in plafonds, heeft Plameco ook expertise als het gaat om plafondverlichting. Onze vakmannen hebben de kennis en ervaring die nodig is om elke soort spotverlichting mooi en professioneel te plaatsen.

Plameco kan inspelen op de wensen van de klant. Zo kunnen wij jou adviseren over het plaatsen van de verlichting of het combineren van de huidige verlichting met een nieuw plafond.

Ben je benieuwd naar het aanbod van Plameco? Bezoek dan onze website en vraag een gratis brochure aan. Ben je benieuwd hoe een spanplafond er in de praktijk uitziet? Bezoek dan een van onze showrooms, hier staan onze experts je graag te woord. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen, wij helpen je graag.  

-afbeelding-

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer