Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Maak een afspraak
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Zeg ja tegen vitrage en gordijnen!

Gordijnen bestonden al in het oude Egypte. Ze werden daar heel praktisch ingezet als zonwering en bescherming tegen de hitte. Dat gordijnen ook mooi kunnen zijn en je interieur kunnen verfraaien, ging pas veel later een rol spelen. Toch zijn vitrage en gordijnen al eeuwenlang niet weg te denken als raamdecoratie. Van weelderige gedrapeerde gordijnen in meerdere lagen tot rolgordijnen, glasgordijnen, vitrage, jaloezieën of nostalgische raamvalletjes… raamdecoratie is al net zo aan mode onderhevig als kleding.

Gordijnen – bij Plameco hebben ze alleen positieve uitstraling!

Natuurlijk zijn gordijnen een kwestie van smaak, mode en trends. Maar waarom hebben gordijnen in spreekwoorden eigenlijk altijd een negatieve betekenis?

 • Als je de kat in de gordijnen jaagt, wordt het er niet bepaald gezelliger op.
 • Als het gordijn is gevallen, is je zaak compleet verloren.
 • Als je een rookgordijn optrekt, dan heb je veel te verbergen.

Maar we gaan nu alleen van het positieve uit. We willen tenslotte met raamdecoratie een positieve uitstraling aan ons huis geven.

Waarom zouden we eigenlijk gordijnen ophangen?

Alles dat onder de noemer gordijnen valt, heeft een doel.

 1. Ze beschermen je tegen nieuwsgierige blikken.
 2. Je kunt de buren tussen de spleetjes van de gordijnen door begluren... ahum...
 3. Lekker (uit)slapen door je slaapkamer te verduisteren.
 4. Energie besparen door zware tochtwerende gordijnen was ooit een belangrijke reden voor de ouderen onder ons om gordijnen op te hangen. Niet alleen voor de ramen, maar ook bijvoorbeeld bij de voordeur. En ook dit doel is met de stijgende energieprijzen weer een voorzichtige trend.
 5. Gordijnen verbeteren de akoestiek in de ruimte.
 6. Een niet onbelangrijk doel: ze verfraaien je interieur.

Trends in raamdecoratie en de positieve neveneffecten

Om te beginnen met dé trend van dit moment: ‘layering’. Dat is een combinatie van jaloezieën en vitrage of overgordijnen in lagen (layers). Zorgvuldig uitgekozen stoffen en materialen in trendy kleuren (zie hieronder) vullen elkaar perfect aan en zien er stijlvol uit. Als je ze op een slimme manier drapeert, oogt de kamer ruimer. Tussen de verschillende lagen kun je bovendien met flexibele lichtconcepten spelen. Bovendien voorkomen meerdere lagen inkijk. De laagjestrend heeft ook als voordeel dat de winterse kou en de hitte in de zomer buiten worden gehouden. Dat zijn vaak belangrijke voorwaarden om je in huis écht thuis te voelen. Dat werkt trouwens het beste bij gordijnen die helemaal tot op de vloer hangen. Energiebesparend én mooi om te zien!

Ook van belang: veel moderne huizen zijn ingericht met gladde materialen zonder veel franje: gladde vloeren, leren bankstellen, glazen tafels, nauwelijks vloer- of tafelkleden… dat is niet bepaald bevorderlijk voor de akoestiek. Wat dat betreft heeft raamdecoratie haast een magische werking, de akoestiek wordt door de gordijnen aanzienlijk verbeterd!

Heb je wel eens van een SmartHome gehoord? Ja, ook rolgordijnen, jaloezieën en vitrage kunnen aan programmeerbare gadgets worden gekoppeld! Jij blijft lekker op de bank zitten, terwijl je je gordijnen met je smartphone open en dicht trekt. Nog mooier: je gordijnen sluiten vanzelf, terwijl je helemaal niet thuis bent. Dat kan je een flinke korting op je inbraakverzekering opleveren!

 

Trendy gordijnstoffen en kleuren

Gevoerde gordijnen, soepele linnen stoffen, fijn geweven transparante vitrage, verduisterende zware stoffen zoals pluche, velours of fluweel, soepel vallende lichte stoffen. Wat je ook kiest, ze zeggen iets over jouw persoonlijke gevoel voor design en zorgen voor een luxe uitstraling van je interieur. Bij gordijnen moet je daarom geen compromissen sluiten. De maat moet echt kloppen, je moet niet bezuinigen op het aantal plooien. Kun je zelf naaien? Dan vind je veel filmpjes en tips op internet.

Misschien hebben je ramen wel standaardmaten. Dan kun je in de winkel kiezen uit heel veel soorten en maten kant en klare gordijnen.

Stoffen met motiefjes zijn trouwens ook nog steeds in de mode, zolang ze maar niet al te uitbundig zijn. Je moet wel weten wat je doet; als je niet zeker weet of een dessin bij de rest van je inrichting past, kun je er maar beter van wegblijven.

De modekleuren van gordijnen zijn dit seizoen (en eigenlijk al wat langer):

 • Gele tinten
 • Grijs in vele tinten
 • Natuurtinten met aardekleuren
 • Groen en blauw

De beroemde Pantone kleurenwaaier heeft Very Peri (violet of korenblauw) uitgeroepen tot dé trendkleur van 2022. Wij zijn benieuwd welke kleur gordijnen we dit jaar bij onze klanten zullen aantreffen.

 

Een knusse sfeer gecombineerd met stijl – dat kun jij ook!!

Maar wat hebben gordijnen met Plameco te maken? Ach, natuurlijk! Gordijnrails en spanplafonds! Hoe je die goed op elkaar kunt laten aansluiten, vertellen we je natuurlijk graag. De hierboven getoonde foto’s van projecten die we bij onze klanten hebben uitgevoerd, geven je al een goed beeld van de mogelijkheden.

Het is in elk geval belangrijk dat gordijnen niet alleen zorgvuldig worden uitgekozen op kleur, stof en stijl, maar dat ze ook mooi en veilig worden opgehangen.

Daarvoor zijn vier mogelijkheden:

 1. De gordijnrail of stang wordt aan de wand, vlak onder het plafond, aangebracht. Bij deze variant mogen de afstanden tussen de beugels niet te ver uit elkaar liggen, omdat de gordijnen dan te veel gaan doorhangen. Als je een Plameco spanplafond hebt, blijft de sierlijst van het plafond mooi zichtbaar. Daardoor lijkt de kamer groter.

 2. De gordijnrails worden aan het plafond bevestigd. Hierbij is het raadzaam dat de rail door de plooien in het gordijn niet te zien is.

 3. Plameco kan de rails ook in het spanplafond integreren.

 4. Als je voor dat laatste hebt gekozen, kan Plameco op verzoek ook een opening aanbrengen en daarachter indirecte verlichting verstoppen.

Neem contact op!

Ben je benieuwd welke gordijnideeëen en handige snufjes Plameco in een spanplafond kan verwerken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of kom langs in één van onze showrooms bij jou in de buurt.

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer