Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Maak een afspraak
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Badkamer en vocht, hoe houd je je badkamerplafond mooi?

Hoe houd je een vochtige ruimte als de badkamer mooi, hygiënisch en schoon? Dat is een uitdaging waar veel mensen voor staan. Ook het plafond in de badkamer heeft het vaak zwaar te verduren. Stoom, hoge temperaturen en water kunnen het plafond aantasten. In het ergste geval wordt je plafond zelfs aangetast door rot of schimmel.   

 

Het is dus belangrijk om je badkamerplafond goed te onderhouden. Zo kun je schimmel- en vochtplekken grotendeels voorkomen en een renovatie uitstellen. In deze blog leggen we uit wat jij kunt doen om je badkamerplafond mooi te houden. 

 

Goed ventileren 

Dat je badkamer warm en vochtig wordt, is niet te voorkomen. Je kunt dit beperken door alleen maar korte, koude douches te nemen. Maar laten we eerlijk zijn: af en toe is een lange, warme douche precies wat je nodig hebt. Op die momenten is het vooral belangrijk dat je badkamer goed is geventileerd. 

 

 

Een ventilatiesysteem in je badkamer is de investering dan ook waard. Het scheelt immers veel onderhoud aan je plafond en andere delen van de natte ruimte. Is ventilatie bij jou geen optie? Kijk dan of je een raam of deur open kan zetten tijdens of nadat je in de badkamer bent geweest. Dan kan het stoom ontsnappen en heeft het vocht minder kans om in je plafond te trekken. 

 

Regelmatig schoonmaken en afdrogen 

Met enkel ventilatie ga je het niet redden. Wil jij je badkamerplafond mooi houden? Dan zul je deze regelmatig moeten schoonmaken. Dat hoeft niet altijd een grondige poetsbeurt te betekenen - hoewel dat af en toe geen kwaad kan. 

 

Het kan bijvoorbeeld al helpen om na elke douchebeurt even een droge doek over het plafond heen te halen. Door het ergste vocht van het plafond af te halen zal je een stuk minder snel last hebben van lelijke vocht- en schimmelplekken.  

 

Plafond renoveren

Door je badkamer regelmatig schoon te maken en goed te ventileren blijft je plafond veel langer mooi. Toch ontkom je bij sommige soorten plafond niet aan een renovatie. Veel plafonds moet je om de 5 tot 10 jaar een opknapbeurt geven. Dan is het bijvoorbeeld tijd om het plafond te witten, of om de vochtafstotende laag die sommige plafonds hebben te herstellen.

 

Heb je eenmaal grote, lelijke vocht- en schimmelplekken in je plafond? Dan is het kwaad vaak al geschied. In dat geval zit er vaak niets anders op dan een compleet nieuw plafond plaatsen. Je kunt je plafond vervangen, of verbergen achter een verlaagd plafond. Dan kan je weer jaren genieten van een mooie badkamer. 

 

Het juiste plafond kiezen 

Hierbij hebben we je een paar vuistregels gegeven: goed ventileren, schoon en droog houden, renoveren wanneer dat nodig is. Specifieke instructies zijn lastig te geven. Dit hang namelijk compleet af van het soort badkamerplafond dat je hebt. Sterker nog: de juiste plafondsoort kan je een hoop onderhoud schelen.

 

Wij zetten drie populaire soorten badkamerplafonds op een rijtje. We leggen kort uit wat voor soort plafonds dit zijn en hoeveel onderhoud ze vergen. Tenslotte geven we bij elke soort een onderhoudstip.

 

Spanplafond

Een spanplafond van Plameco is ideaal voor in een badkamer. Deze plafonds zijn namelijk gemaakt van vocht- en schimmelwerend kunststof. Dat maakt het voor schimmels, bacteriën en algen enorm lastig om zich aan het plafond te hechten. Natuurlijk is onderhoud en ventilatie nog steeds belangrijk, maar met een spanplafond heb je een stuk minder last van lelijke vlekken. 

 

 

Onderhoudstip: gebruik geen scherpe voorwerpen bij het schoonmaken van een spanplafond. Een krasje of scheurtje is namelijk lastig te repareren. 

 

Gipsplafond 

Gipsplafonds zijn populair, maar ze nemen risico’s met zich mee. Deze plafonds zijn namelijk gevoelig voor vocht. Daardoor kunnen vocht- en schimmelplekken snel optreden. Dit geldt trouwens ook voor houten plafonds. Gelukkig zijn er ook gipsplafonds met een vochtafstotende laag. Maar zelfs dan is regelmatig onderhoud en goede ventilatie erg belangrijk.

 

Onderhoudstip: heb je een gipsplafond met een vochtafstotende laag? Zorg dan dat je deze niet beschadigd. 

 

Stucwerk

Stucwerk is goedkoop, maar zeker niet de beste optie voor een badkamer. Net als gipsplaten is stucwerk niet goed bestand tegen vocht. Wil je toch stucwerk als badkamerplafond? Dan moet je naar speciale opties kijken die wel tegen vocht kunnen, zoals beton-ciré.

Onderhoudstip: schilder je gestucte plafond met een vochtbestendige verf, dat scheelt onderhoud. 

 

Spanplafond van Plameco kopen

Uiteindelijk is elk plafonds anders. Daarmee is de ene plafondsoort ook beter geschikt voor een badkamer dan een andere soort. Wil jij een badkamerplafond dat lang mooi blijft en waarbij jij je geen zorgen hoeft te maken over lelijke plekken? Kies dan voor een spanplafond van Plameco. De hoogwaardige kunststof maakt het voor vocht en schimmel enorm lastig om zich aan het plafond te hechten.

 

Wil jij weten wat de mogelijkheden van een spanplafond in jouw badkamer zijn? Vraag dan een gratis brochure aan, of maak een afspraak voor telefonisch of online advies. Zo helpen onze expert jou graag verder.

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer