Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Maak een afspraak
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Deel 3: Gezond licht voor thuis met HCL

Human Centric Lighting – het juiste licht op de juiste tijd

Ga je je huis renoveren of verbouwen? Dan moet je dus ook nadenken over een lichtplan. Welke lampen passen bij jou en jouw stijl? Welke hoekjes moeten verlicht worden? Waar heb je het meeste licht nodig om te werken en waar wil je juist relaxen? Waar moet het fel zijn en waar gedempt en sfeervol?

Een belangrijke vraag ontbreekt hierbij: Hoe kom je de dag door met optimale verlichting?

Als je gezonder, efficiënter en gelukkiger wilt leven, ben je toe aan Human Centric Lighting in je huis. Klinkt dit akelig technisch? Maak je geen zorgen, de H in HCL staat niet voor niets voor Human.

Wat is Human Centric Lighting?

Human Centric Lighting (HCL) betekent vrij vertaald: Verlichting die de factor mens het belangrijkste vindt. Oftewel: biodynamisch licht. Daarmee is eigenlijk alles al gezegd, hierin vind je de woorden biologie en dynamiek terug. HCL maakt je als het ware biodynamischer.

Als je meer wilt weten over Human Centric Lighting, mag je het eerste deel van onze blogserie Wat is Human Centric Lighting? niet missen.

Kunstlicht: Top of flop?

Mensen zijn van oudsher ingesteld op natuurlijk licht. In de loop van het jaar verandert het aantal uren waarin we daglicht hebben voortdurend. Maar daar kunnen we bij onze activiteiten geen rekening mee houden. Gelukkig kunnen we sinds de uitvinding van de elektriciteit ook midden in de winter na 16.30 uur gewoon verder met werk of hobby’s en hoeven we niet te stoppen omdat het donker wordt. Nou, ja… Gelukkig?

Er zitten ook nadelen aan. Want doordat we ons niets meer aantrekken van het natuurlijke ritme van dag en nacht verstoren we het bioritme van lichaam en geest. De gevolgen zijn stress, vermoeidheid, slecht slapen, niet lekker in je vel zitten en soms zelfs een winterdepressie.

Human Centric Lighting is een lichtconcept voor ‘dagdieren’ als jij en ik. Het zorgt voor het herstel van je bioritme.

Zo werkt HCL – Alleen maar voordelen

Plameco integreert de modernste LED-technologie in je nieuwe spanplafond, uiteraard helemaal volgens jouw wensen. Dankzij een slim besturingssysteem kun je het licht in je huis zó regelen, dat je steeds geschikt licht hebt voor de juiste activiteiten en het passende moment van de dag. Daarbij worden factoren als lichttemperatuur, felheid, lichtverdeling en stralingsduur automatisch gestuurd. Het natuurlijk spectrum van het daglicht wordt op die manier zo goed mogelijk nagebootst.

  • ’s Morgens word je wakker wanneer jij dat wilt. Geen wekker meer nodig! Het biodynamische lichtbesturingssysteem in je Plameco-plafond zorgt automatisch voor licht dat je brein stimuleert minder slaaphormonen te produceren en je op te peppen. Daardoor ben je meteen klaarwakker voor een fitte start van de dag.
  • ‘s Middags worden je prestaties bij het thuiswerken, het thuis lesgeven aan je kinderen of andere activiteiten binnenhuis langzaam minder. De beruchte middagdip dient zich aan. Het lichtsysteem in je Plameco-plafond geeft tegengas door een hoge lichtintensiteit en veel blauwe elementen. Zo haal je het einde van de middag zonder knikkebollen.
  • Aan het einde van de werkdag ondersteunt het Plameco-lichtsysteem de overgang tussen de actie overdag en de rust in de avond, door een lichtmix van blauwe en rode elementen. De lichtintensiteit wordt langzamerhand minder.
  • ‘s Avonds worden de blauwe elementen bijna helemaal uit het HCL-systeem weggehaald. Er wordt meer rood in het lichtspectrum gemengd. Je ontspant en je lichaam wordt voorbereid op een goede nachtrust. Je slaapt goed en begint daarna uitgerust en vol energie aan je nieuwe dag.

Gelukkig hoef je het licht niet voortdurend zelf aan te passen. Het systeem slaat zogenoemde lichtscènes op, die elkaar de hele dag automatisch afwisselen op de momenten die jij zelf hebt voorgeprogrammeerd. Het enige dat jij hoeft te doen, is het licht aan- en uitzetten met een app, afstandsbediening of lichtschakelaar. Zo kun je week in week uit leven volgens de seizoenen en kom je de donkere dagen gezonder door.

Plameco – de uitblinker in HCL onder de spanplafond-aanbieders?

In kantoorruimtes en op andere werkplekken worden tegenwoordig vaker HCL-systemen geïnstalleerd. Als je thuis van de voordelen van HCL wilt genieten, kom je al snel bij Plameco terecht. Er zijn maar weinig leveranciers die biodynamisch licht voor thuisgebruik aanbieden. Dat is jammer, want juist nu we noodgedwongen veel tijd thuis doorbrengen, kan Human Centric Lighting hét verschil maken. Je voelt je fitter en gezonder, zelfs als je de hele dag thuis werkt en ook ’s avonds aan huis gebonden bent.

Zodra je hebt besloten dat je een spanplafond wilt laten monteren, kun je meteen de (zowel letterlijk als figuurlijk) vrije ruimte benutten om met een van onze adviseurs ter plekke een individueel lichtplan op te stellen. Want in een spanplafond kun je de verlichting plaatsen waar je wilt. Zo kun je het licht helemaal aan je eigen individuele behoeften en wensen aanpassen. Plameco: zo werkt het beste licht!

Twijfel je nog of je Human Centric Lighting gaat installeren? In deel 1 en deel 2 van deze blogserie op onze website vind je meer info.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bestel onze gratis brochure. Of maak een vrijblijvende afspraak voor een telefonisch of online advies. Onze adviseurs helpen je graag.

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer