Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Offerte aanvraag
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Hoog of laag plafond in de keuken: de voor- en nadelen

Het keukenplafond krijgt vaak maar weinig aandacht. Onterecht, want het juiste plafond kan een groot verschil maken. Een hoog en een laag plafond in de keuken zorgen allebei voor een eigen sfeer. Maar wat is nu de beste keuze? Een hoog of een laag plafond? 

 

In deze blog zetten wij de voor- en nadelen van beide opties op een rij. Zo kan jij de beste keuze voor jouw keuken maken. 


Hoog plafond in de keuken 

Hoge plafonds hebben altijd al symbool gestaan voor stijl en luxe. Ook nu doet een huis met een hoog plafond direct denken aan een luxe herenhuis. Die luxe heeft voordelen in de keuken, maar er zijn ook nadelen. 

 

De voordelen 

Het meest voor de hand liggende voordeel van een hoog plafond in de keuken: je hebt meer ruimte. Dat is op zichzelf natuurlijk al hartstikke fijn. Maar die extra ruimte kan in een keuken ook een praktisch voordeel zijn. Die ruimte kun je bijvoorbeeld gebruiken voor keukenkastjes, of voor een grote, vintage servieskast. 

 

 

Daarnaast zorgt een hoog plafond ook in een keuken voor een luxe uitstraling. Reken er maar op dat je gasten versteld zullen staan met een hoog keukenplafond. Die grootse uitstraling kan je nog mooier maken met opvallende verlichting, zoals industriële hanglampen of een chique lichtbak zoals op bovenstaand foto. Met een hoog plafond heb je er alle ruimte voor.

 

De nadelen

De luxe uitstraling van een hoog plafond komt vaak ook met een hogere prijs. Of je nu een oud herenhuis koopt, of een extra hoog plafond laat plaatsen in je nieuwbouwwoning: het zal niet goedkoop zijn. Ook je maandelijkse kosten zullen waarschijnlijk hoger uitvallen, zeker in de winter. Een grotere ruimte kost nu eenmaal meer energie om te verwarmen.

 

Een ander nadeel van een hoog keukenplafond: het onderhoud kan lastiger zijn. Hoe hoger het plafond, hoe lastiger je even een vlekje wegpoetst. En laat dat nou net belangrijk zijn in de keuken, waar vet-, soep-, saus- en waterspetters nog wel eens willen rondvliegen.

 

Laag plafond in de keuken 

Echt lage plafonds vind je niet meer zo veel. Volgens de wet moeten alle plafonds in een nieuwbouwhuis namelijk minimaal 2,60 meter hoog zijn. Maar in oude woningen kom je nog wel eens echt lage plafonds tegen. Net als hoge plafonds bieden die verschillende voor- en nadelen. 

 

De voordelen 

Een laag plafond maakt een ruimte al snel knus. Alles zit net wat dichter op elkaar, en een laag keukenplafond zorgt ervoor dat de ruimte nog sneller gevuld is met die lekkere kookluchten. Dat zorgt meteen voor een gezellige sfeer in de keuken.

 

Daarnaast is een laag plafond vaak een stuk goedkoper. Huizen met lage plafonds vallen meestal in een lager prijssegment. En ook de stookkosten zijn een stuk lager. Zeker in de keuken - waar het al snel warm wordt als het gasfornuis aanstaat - zal de verwarming niet zo snel aan hoeven met een laag plafond. 

 

 

Als je een hoog plafond hebt, kan je ook van de voordelen van een laag plafond genieten door je plafond te verlagen. En dat levert nóg meer voordelen op. Met een verlaagd spanplafond van Plameco heb je bijvoorbeeld de optie om apparatuur en verlichting vrij te plaatsen. Zo kun je je afzuigkap in je plafond inbouwen. Ideaal!

 

De nadelen

Het grote nadeel van een laag keukenplafond is natuurlijk dat je keuken daardoor kleiner voelt. Dat kan knus en gezellig zijn, maar van een te kleine keuken wordt niemand blij. Gelukkig kun je je plafond optisch verhogen, bijvoorbeeld door je muren donkerder te verven dan je plafond.

 

Een lager plafond betekent vaak ook kleinere ramen. Dat zorgt voor minder natuurlijk licht in de keuken. Verlichting is dus extra belangrijk in een keuken met een laag plafond. 

 

Keukenplafond kopen bij Plameco

Hoge en lage keukenplafonds hebben allebei voor- en nadelen. Uiteindelijk bepalen jouw wensen en eisen wat de beste keuze is. Of je nu voor een hoog of laag plafond gaat: met een spanplafond van Plameco zit je sowieso goed. 

 

Een spanplafond biedt veel voordelen in de keuken. Zo zijn de plafonds van Plameco makkelijk schoon te maken en bieden ze veel opties voor verlichting en apparatuur. Een expert van Plameco helpt jou bij het kiezen van het perfecte plafond met het perfecte licht voor jouw keuken. 

 

Benieuwd wat er in jouw keuken mogelijk is? Kijk dan eens in onze gratis brochure. Of maak een afspraak voor telefonisch of online advies

Spanplafonds

Plameco

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Plameco

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Plameco

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer