Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Maak een afspraak
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Infrarood verwarming: 10 belangrijke voordelen

Veel mensen zijn tegenwoordig op zoek naar alternatieven voor centrale-, elektrische en gasverwarming. Cv-ketels, gaskachels en traditionele elektrische radiatoren zijn enorme energievreters.

Plameco spanplafonds: alternatieven voor olie- en gasverwarmingenEnergieprijzen zijn hoog. Welke alternatieven zijn er?

Dus maar liever niet verwarmen met een elektrische bron? Jawel, want infrarood verwarming op elektriciteit is een perfect alternatief!

Lees hier meer over infrarood plafonds:

Infrarood plafonds

Wat zijn de voordelen van infrarood verwarming (IR)?

Infrarood verwarming wordt al enkele jaren met succes geadviseerd. Dat is niet zo gek, want het heeft veel voordelen.

De voordelen van infrarood verwarming

 1. Infrarood verwarming is supermakkelijk en ruimtebesparend te installeren.
 2. Infrarood verwarming produceert een prettige, comfortabele warmte.
 3. Infrarood verwarming heeft lage opstartkosten in vergelijking met andere verwarmingssystemen.
 4. Infrarood verwarming brengt de lucht niet in beweging (en is dus geschikt voor mensen met huisstofallergie).
 5. Infrarood verwarming vergt weinig tot geen onderhoud.
 6. Infrarood verwarming heeft een korte reactietijd en een hoog rendement (het systeem richt zich rechtstreeks op de plek die verwarmd moet worden).
 7. Infrarood verwarming zet elektrische energie volledig om in warmte.
 8. Infrarood verwarming ziet er mooi uit als paneel aan het plafond of op de muur (panelen zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in wit of met een mooie print).
 9. Infrarood verwarming is ook verkrijgbaar als folie, die volledig onzichtbaar achter een spanplafond kan worden verwerkt.
 10. Infrarood verwarming kan op afstand worden bediend en geïntegreerd in je smarthome-netwerk.

Maar laten we even een stapje terug doen. Hier komt eerst wat belangrijke basisinformatie..

Wat is infrarood en hoe werkt het als verwarming?

Infrarood is natuurlijke lichtstraling, die zo’n lange golflengte heeft, dat het menselijk oog het niet als rood kan waarnemen. De zon is voor ons de belangrijkste bron van infrarood licht. Infraroodstraling transporteert energie in de vorm van warmte en wordt daarom ook wel warmtestraling genoemd.

Plameco spanplafonds: infrarood, infraroodverwarming, verwarmen met infrarood, plafondverwarmingInfrarood verwarming functioneert anders dan traditionele radiatoren, die de omgevingslucht verwarmen, waardoor de warme lucht vervolgens naar boven stijgt. Infrarood verwarming werkt zoals de zon.

Infrarood verwarmt oppervlakken in plaats van lucht. Het oppervlak absorbeert de energie in het licht en zet die om in warmte. Voorwerpen en lichamen die door de zon (of infrarood) worden verwarmd, geven hun warmte weer af.
Dat merk je het beste op een zonnige winterdag: hoewel de luchttemperatuur rond het vriespunt ligt, is het in de zon zo aangenaam warm dat je in een trui of zelfs een T-shirt buiten kunt zitten. Dat komt doordat de warmte van de zon ons rechtstreeks bereikt in de vorm van infraroodstralen, waarbij de omringende lucht niet wordt verwarmd.

Plameco spanplafond: infraroodwarme voelt aan als zonnestralen Als je op een koude winterdag in de zon staat of zit, voelt het lekker warm aan door de zonnestralen. Precies zo functioneert infrarood verwarming.

En dat is precies hoe infrarood verwarming werkt. Net als de zonnestralen voelt infrarood verwarming warm aan. Het maakt dus gebruik van het "zoneffect". Elektriciteit wordt omgezet in stralingswarmte. De verlichte oppervlakken worden verwarmd, de lucht niet. Traditionele radiatoren brengen de lucht in beweging en verwarmen die in lagen. Infrarood verwarming verwarmt alleen de objecten en lichamen die het licht opvangen en de warmte vervolgens weer aan de lucht afgeven.

Plameco spanplafond: infrarood verwarmt lichamen en objecten, in tegenstelling tot de omgevingsluchtStralingswarmte, die niet de omgevingslucht, maar voorwerpen en oppervlakten (meubels, muren, vloeren) en lichamen in de ruimte direct verwarmt.

Hoe efficiënt zo’n comfortabele infrarood verwarming is, valt moeilijk in het algemeen te zeggen. Zoals bij elk ander verwarmingssysteem hangt dat af van de grootte en hoogte van de ruimte waarin de verwarming wordt gebruikt, de mate van isolatie van het huis, individuele warmtebehoefte en – in het geval van infrarood - ook van de grootte en het aantal meubels dat kan worden verwarmd.

Plameco spanplafond: isolatie van je huisNet als bij andere verwarmingstypen is het energieverbruik van infrarood verwarming lager als de woning goed is geïsoleerd.

Als je nog nooit de warmte van infrarood verwarming hebt ervaren, ben je vast aangenaam verrast. "Gezellig", "knus" en "aangenaam" zijn de meest gehoorde kenmerken.

Welke soorten infrarood verwarming (IR-verwarming) zijn er?

Alleen elektrische infrarood verwarming is geschikt voor gebruik binnenshuis. Wat de prestaties betreft, wordt een onderscheid gemaakt tussen lage temperatuur en hoge temperatuur verwarmingen.

Voor woonruimtes heb je keuze uit de volgende soorten:

 • Infraroodpanelen

Platte, meestal witte, panelen die je gemakkelijk en vrij onopvallend aan plafonds en muren kunt bevestigen.

Deze vallen onder de categorie infrarood verwarmingen met een lage temperatuur. Het stroomverbruik is relatief laag. Ze kunnen aan het plafond of aan de muur worden bevestigd. De opwarmtijd bedraagt slechts 5 tot 20 minuten. Het vermogen ligt tussen 300 en 1300 watt. Hoe groter het paneeloppervlak, hoe krachtiger.

 • Infrarood-donkerstralers

Dit zijn verwarmingen op hoge temperatuur. Ze produceren dezelfde aangename warmte als infraroodpanelen, maar ze zijn veel krachtiger. Afhankelijk van het model ligt het vermogen tussen minimaal 1500 en maximaal 3200 watt. De opwarmfase duurt ongeveer 5 tot 20 minuten. /p>

 • Infrarood halogeenstralers

Infrarood halogeenstralers (hoge temperatuur verwarming) zijn compacte toestellen met vervangbare infrarood halogeenbuizen met een vermogen van 1000, 1500 of 2000 watt. Ze zijn ideaal om snel, zonder opwarmfase, veel warmte op te wekken. Mobiel gebruik is mogelijk.

 • Infrarood hybride verwarmingen

Hybride infrarood verwarmingen combineren de voordelen van convectorverwarming (luchtverwarming) en infrarood panelen. Hybride kachels zijn geschikt voor gebruik in slecht geïsoleerde ruimtes, als vorstbescherming en ter vervanging van oude elektrische kacheltjes. Ze worden aan de muur bevestigd. De opwarmfase duurt 10 tot 20 minuten. Het vermogen varieert van 600 tot 2000 watt.

 • Infraroodfolie

De verwarmingsfolie kan worden verwerkt in de vloerverwarming of, veel gemakkelijker, worden geïntegreerd achter een spanplafond. Een groot voordeel van infraroodfolie is dat het lang niet zo heet wordt als infraroodpanelen en dus minder elektriciteit verbruikt. Door de gelijkmatig lage temperatuur, de folie wordt net iets warmer dan je lichaamstemperatuur, is zo'n verwarming ook veilig als plafondverwarming boven een spanplafond.

Plameco spanplafond: infraroodfolie, warmtefolie, folie, infraroodOmdat infraroodfolie heel dun is, is het ook geschikt voor inbouw in vloeren en plafonds.

Infraroodfolie is altijd voorzien van een isolerende of reflecterende laag die de efficiëntie verhoogt. Als de folie achter een spanplafond wordt gemonteerd, brengt dit geen noemenswaardige extra bouwwerkzaamheden met zich mee, omdat je de ruimte niet hoeft vrij te maken. Een enorm verschil met de bouwput die ontstaat als je vloerverwarming aanlegt. En daar komt Plameco om de hoek kijken...

De nieuwste innovatie bij Plameco: plafondverwarming achter het spanplafond

Ja, inderdaad! Een spanplafond met geïntegreerde infrarood verwarming! En dat zonder wekenlang in een bouwput te verkeren.

Plameco spanplafond: Zo werkt de infrarood verwarming in het spanplafondAchter het plafond gemonteerde infrarood verwarming is een duurzame manier om je huis elektrisch te verwarmen.

Plameco integreert nu ook infrarood verwarming in je nieuwe spanplafond! Er wordt een isolatielaag onder je oude plafond aangebracht. Daarop komt infrarood verwarmingsfolie. Daar zie je later niets meer van, want alles wordt bedekt door je nieuwe spanplafond. Je plafond kan nu verwarmen!

Plameco spanplafond: infrarood, infraroodverwarming, verwarmen met infraroodDe infrarood verwarming is slim achter het spanplafond verwerkt. Omdat infrarood warmte het lichaam rechtstreeks verwarmt, kan de thermostaat een paar graden lager worden gezet. Voor een lekker warm gevoel is bij infrarood verwarmingen een luchttemperatuur van slechts 17 graden voldoende.

Naast de mogelijkheid om verlichting, akoestische absorbeerders, afzuigsystemen, rookmelders, luidsprekers, en het airconditioningssysteem in het spanplafond te integreren, is dit nog een nuttige toevoeging waar we bijzonder trots op zijn.

Plameco spanplafond: infrarood als alternatiev voor olie- en gasverwarming, snelle montageJe nieuwe spanplafond, inclusief verlichting, akoestiek en infrarood verwarming, is binnen één dag geïnstalleerd. En dat zonder bouwafval.

Wil jij het niet koud hebben deze winter?

Ontdek snel en eenvoudig welke mogelijkheden je hebt met een spanplafond. Bezoek een Plameco showroom bij jou in de buurt, vraag onze gratis brochure aan of neem contact op met je lokale Plameco dealer voor advies.

Gratis brochure aanvragen

Afspraak maken

Plameco spanplafond: gratis advies voor jouw infraroodplafond

Spanplafonds

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer