Maak een afspraak

Onze Plameco dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Onze Plameco dealer heeft ongeveer een uur nodig bij je thuis. Gelieve uw invoer te controleren.
Vrijblijvende offerte aanvraag

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We sturen je gegevens door naar jouw Plameco adviseur.

Gelieve uw invoer te controleren.
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Vind de dichtstbijzijnde Plameco dealer op basis van jouw postcode.

Vul hier jouw postcode in
Ongeldige postcode
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt

Er is op basis van de postcode geen dealer gevonden. Kies jouw dealer hieronder op de kaart.

Offerte aanvraag
Altijd een Plameco dealer bij jou in de buurt
Bekijk alle Plameco dealers

Het beste licht voor jouw kookeiland: 6 verlichtingstips

In onze blog met tips over moderne keukenverlichting zijn we al ingegaan op de verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden bij het plannen van de verlichting.

Hier nog een korte samenvatting van wat een goed verlichte keuken nodig heeft:

  • basisverlichting
  • werklicht
  • verlichting boven de eethoek
  • accentverlichting.

Al deze soorten verlichting kunnen perfect worden geïntegreerd in je nieuwe spanplafond of ermee worden gecombineerd. Met lichtontwerp voor kookeilanden sta je vaak voor de uitdaging om helder werklicht te combineren met gezellig en sfeervolle verlichting. Vooral in open keukens wil je natuurlijk niet dat functioneel keukenlicht de sfeer verstoort. Bovendien zit vaak ook de afzuigkap in de weg.

Aan de hand van de volgende zes geslaagde voorbeelden laten we je zien hoe jouw kookeiland, het centrale punt van de keuken, van het juiste licht kan worden voorzien.

1. Spots

Spotverlichting is populairder dan ooit. En terecht! Door de jaren heen heeft spotverlichting zich keer op keer bewezen en heeft deze verlichtingssoort natuurlijk ook innovaties ondergaan.

De nieuwste modellen spots, gecombineerd met een goed uitgedachte opstelling, maken het mogelijk dat je kunt experimenteren, spelen en dingen kunt uitproberen met je verlichting. Bovendien zijn spots perfect te integreren in een spanplafond.

Spots zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en ontwerpen. De lichtverdeling en de sfeer in een ruimte kunnen hier perfect mee worden vormgegeven. Hier zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen bij het aanschaffen van de juiste spots:

  • Welke vorm, grootte of ontwerp moeten de spots hebben?
  • In- of opbouwspots?
  • Hoeveel spots heb je nodig?
  • Wat is de hoeveelheid licht* die je nodig hebt?
  • Welke lichtkleur* moeten de spots hebben?
  • Welk vermogen* moeten de spots hebben?
  • Moeten de spots dimbaar zijn?
  • Is een lichtknop, afstandsbediening of app-bediening gewenst?

Meer informatie over spotverlichting lees je hier:

Spotverlichting voor je plafond: soorten, afmetingen en effecten

Inbouwspots kunnen naadloos worden geïntegreerd in je plafond. Hiermee zijn ze enorm populair in elk minimalistisch interieur. Zogenaamde dubbele inbouwspots zijn ook erg in trek. Twee spots kunnen zorgen voor sterke lichtaccenten op één punt of ze kunnen afzonderlijk op verschillende objecten worden gericht. Dankzij het hogere aantal aan lumen kan een klein aantal dubbele spots een volledige ruimte verlichten.

Inbouwspots worden in moderne keukens meestal symmetrisch over het plafond verdeeld. Hiermee wordt het totaalconcept subtiel benadrukt. Ze worden afzonderlijk bediend en zorgen naar behoefte voor werklicht of verlichten het kookeiland sfeervol.

Opbouwspots zijn meer opvallend en zichtbaarder dan inbouwspots. Zulke spots worden aan het plafond of de muur bevestigd met een montageplaat. Ze hebben één of meerdere "armen" die de lichtbronnen vasthouden. Ook deze vorm van verlichting kan flexibel op oppervlakken of voorwerpen worden gericht. De opstelling van opbouwspots is ook wat flexibeler dan de symmetrische plaatsing van inbouwspots.

Spots kunnen natuurlijk gecombineerd worden met andere verlichtingssoorten. Het belangrijkste is dat het totaalconcept samenhangend is.

2. Verlaagd plafondelement met spots

Daar zijn ze weer: de altijd populaire inbouwspots. Maar nu in een modern jasje.

Onderstaande foto's laten je zien dat zo'n plafondelement veel meer is dan alleen verlichting. Door het verlaagde element wordt de aandacht getrokken naar het hart van de keuken en wordt de ruimte gestructureerd. Er ontstaat een mooi totaalplaatje

Alle soorten spots kunnen worden geïntegreerd in een verlaagd plafondelement. Bovendien kunnen het ontwerp en de kleur van het element worden afgestemd op de sfeer van de keuken, de afzuigkap en zelfs luidsprekers kunnen hier geïntegreerd worden.

3. Geïntegreerd plafondelement met omlopende of achtergrondverlichting

In het spanplafond geïntegreerde plafondelementen zijn een ware blikvanger. Ze kunnen vrij worden gecombineerd tot verschillende uitvoeringen, passend bij de rest van de keuken. Veel of weinig kleurcontrast? Spots? omlopende ledverlichting? Achtergrondverlichting? Een combinatie? Jij bepaalt.

Kun je je voorstellen wat voor mooi en gelijkmatig licht zo'n in het plafond geïntegreerd vlak over het kookeiland kan werpen? Afhankelijk van wat je aan het doen bent, kunnen de omlopende led-strips worden omgeschakeld naar koele of warme lichtkleuren, naar meer of minder licht.

Met dimbare verlichting geniet je van zowel functionele als sfeervolle verlichting. De keukenverlichting biedt dan niet alleen goed overzicht, maar kan ook worden aangepast aan het tijdstip van de dag en je stemming. Alles in één!

Meer weten over dimbare verlichtingsoplossingen voor spanplafonds? Mehr Informationen über dimmbare Beleuchtungslösungen für Spanndecken?

Dimbare led-technologie

4. Lichtplafond

Met een spanplafond zijn de mogelijkheden eindeloos. Stel je eens voor dat je je keuken kunt verlichten zonder zichtbare lichtbronnen en toch elke gewenste sfeer kunt creëren.

Kies bijvoorbeeld voor een volledig "lichtveld" dat volledig in het plafond is geïntegreerd en diffuus (lees: schaduwvrij) licht werpt op het gehele werk- en eilandoppervlak. De breedte, lengte en positie van deze lichtbron kun je uiteraard zelf bepalen met een spanplafond.

De lichtbronnen zijn slim verborgen achter het plafond. Ook met deze vorm van ledverlichting kun je de lichtsterkte en -kleur vrij aanpassen.

Je kunt zelfs kiezen voor een volledig verlicht plafond. We raden dit niet aan bij grote keukens, maar voor wat kleinere keukens is dit een smaakvolle manier om de keuken te verlichten. Er kunnen verschillende verlichtingsgroepen worden geplaatst, zodat je de verlichting afzonderlijk kunt bedienen.

5. Omlopende led-strip

Als de inbouwspots in je spanplafond nog niet genoeg zijn, kun je ook kiezen voor een omlopende led-strip. Flexibele en schakelbare ledverlichting wordt dan langs de wanden op plafondhoogte gemonteerd. Dit creëert een rustige, samenhangende sfeer en verzacht de harde schaduw van andere aanwezige lichtbronnen.

Houd je helemaal niet van plafondspots? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alleen een omlopende led-strip te plaatsen. Laat onze adviseurs je vertellen waar je zo'n led-strip nog meer mee kunt combineren voor de perfecte verlichting in de keuken. Trouwens, led-strips zijn ook nog eens een stuk duurzamer dan spots!

6. Hanglampen

Het stopt natuurlijk niet bij spots, omlopende led-strips, (verlaagde) verlichtingselementen of lichtgevende plafonds: jouw verlichtingsconcept hoeft niet op te houden bij inbouwverlichting.

Opvallende of minimalistische hanglampen kunnen ook bijdragen aan het in de uitlichten van je kookeiland. Filamentlampen (gloeilampen in een modern jasje) of een knoestige tak omwikkeld met een mooie stoffen kabel en verschillende lampen zijn ook ontzettend populair. Dit is alleen aan te raden als er geen vettige kookdampen uit je keukeneiland opstijgen. Uiteraard kunnen jouw bestaande hanglampen naadloos worden geïntegreerd in je spanplafond.

Wanneer je eenmaal hebt gekozen voor een spanplafond of een spanplafondelement van Plameco, zal jouw adviseur je niet alleen op de hoogte brengen van kleur, design en de snelle installatie, maar je ook graag adviseren over alle andere handige functies die in je spanplafond kunnen worden geïntegreerd. Voor in de keuken zijn dat vooral:

Niet slecht, toch? Benieuwd naar de vele mogelijkheden van een spanplafond? Neem dan eenvoudig contact op met een Plameco dealer bij jou in de buurt.

Afspraak maken

Op zoek naar meer wooninspiratie?

Vraag dan jouw gratis brochure aan bomvol inspiratie en vele inspirerende foto's bij onze klanten thuis.

Gratis brochure aanvragen

Spanplafonds

Plameco

Ontdek alle mogelijkheden van Plameco spanplafonds voor jouw huis. Het juiste plafond voor elke kamer en elke stijl. Functioneel, veelzijdig en blijvend mooi.

Lees meer

Verlichting

Plameco

Kies de juiste verlichting passend bij jouw interieur. Overdag helder en ’s avonds ontspannen en sfeervol. Het perfecte licht voor jouw perfecte huis.

Lees meer

Akoestiek

Plameco

Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, goede gesprekken en betere concentratie. Hoe bereik je dit? Met geluidsabsorberend materiaal van Plameco.

Lees meer